מהולנד לשווייץ: הוכרע הקרב על ארכיון אנה פרנק
הכרעה אחרי שנתיים של מאבק מר: בית משפט באמסטרדם הורה למוסד אנה פרנק ההולנדי למסור תוך חצי שנה את הארכיון של משפחת הנערה היהודייה שנספתה בשואה לקרן אנה פרנק השווייצרית שהשאילה לו את הארכיון ב-2007
עוד חדשות בעולם :
היסטוריה בארה"ב: נישואים - לא רק בין גבר ואשה
טען שקלטת מות א-דורה בוימה - והורשע בדיבה
'ממציא הרשת' תוקף: המערב צבוע, אזרחים יהססו
ההוצאה להורג ה-500 בטקסס: זריקת רעל לבת 52
שתי הקרנות ניהלו מאז שנת 2011 מאבק מר על הארכיון של משפחת פרנק שמכיל 25 אלף מכתבים, מסמכים ותמונות מדורות שונים ונמצא בידי המוסד באמסטרדם מאז 2007. מי שהשאיל למוסד באמסטרדם את הארכיון הייתה הקרן מבאזל שציפתה לקבל אותו בחזרה ותכננה להעביר אותו למוזיאון היהודי בפרנקפורט, שם נולדה אנה ב-1929.
לשתי הקרנות היסטוריה של יחסים מתוחים והקרן השווייצרית האשימה את המוסד ההולנדי במסחור הזיכרון של של הנערה היהודייה שנספתה בשואה. מנגד, מוסד אנה פרנק טען כי הבין שהשאלת הארכיון היא לטווח ארוך ואולי אף תהפוך לקבועה ושאינו יכול להשיב את הארכיון בהתראה קצרה. המוסד ההולנדי הוסיף כי כמה מהפריטים בארכיון בכלל שייכים לו.
בפסיקת בית המשפט נקבע כי שישה חודשים הם זמן מספיק בשביל להשיב את רוב המסמכים שאין מחלוקת לגבי הבעלות עליהם. השופטים דחו את בקשת הקרן השווייצרית לקנוס את מוסד אנה פרנק באמסטרדם על כל יום עיכוב בהחזרת הארכיון.
"אין סיבה להאמין שהקרן לא תציית לפסיקה בהתחשב בכך שאין מחלוקת על הבעלות של הארכיון", אמר בית המשפט וציין שלקרן ההולנדית היה מספיק זמן כדי להכין עותקים דיגיטליים באיכות גבוהה של המסמכים שנמצאים בארכיון. "שני הצדדים מכירים כי מדובר בפריטים ייחודיים בעלי עניין היסטורי".
אנה פרנק הפכה לאחד הסמלים הטרגיים ובעלי העוצמה לקורבנות השואה בגלל היומן שכתבה בעת שהסתתרה עם משפחתה באמסטרדם, בין 1942 ל-1944. מלשין מסר מידע על המחבוא והמשפחה נתפסה וגורשה. אנה מתה במחנה הריכוז ברגן בלזן בגיל 15. אביה, אוטו פרנק, שרד ופרסם את היומן שהפך לרב מכר עולמי ותורגם לעשרות שפות.