קצף ומחטים: פדנג הטיגריס ודלקות האוזניים
פדנג, טיגריס סומטרי נדיר בספארי בר"ג סובל מדלקות אוזניים כרוניות. בפעם השנייה החודש הגיעה משלחת של רופאים ומטפלים כדי לסייע לו בהחלמה תחת הרדמה מלאה. בנוסף לתרופות ודיקור במחטים, נעזרו בקצף נסיוני שאמור לחסל את החיידקים. "אנחנו רוצים שהוא ירגיש טוב יותר", אומרים בספארי
דלקות אוזניים הן אחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב כלבים וחתולי מחמד, אך מסתבר שגם הטורפים הגדולים והנדירים ביותר בעולם לא חסינים מפניהן.
בפעם השנייה החודש הגיעה משלחת וטרינרים, מומחים לרפואת אוזניים, מטפלת בדיקור סיני ואנשי הספארי, כדי לנסות ולסייע לפדנג, טיגריס סומטרי נדיר בן ה-14 בספארי ברמת-גן, הסובל מדלקות אוזניים כרוניות מזה מספר שנים.
לאחר שהטיגריס הורדם, קבוצת מטפלים בספארי הרימה אותו באמצעות אלונקת בד אל שולחן הטיפולים. ד"ר יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי, מספר ל-ynet כי לאחר הטיפול הקודם אחת האוזניים החלימה לחלוטין. "אוזן ימין עדיין דלקתית וזה מחייב אותנו להמשיך את הטיפול כי החלופה היא ניתוח כירורגי ומבחינתי, אני רוצה להימנע עד כמה שאפשר מניתוח", הוא מסביר.
גם הפעם זכה הורוביץ, לסיוע חיצוני מקרב רופאים ווטרינרים מרחבי הארץ שנתרמו לסייע לטיגריס החולה. ד"ר גילה צור, רופאת עור מבית החולים הוטרינרי האוניברסיטאי מיסודה של האוניברסיטה העברית בירושלים, ד"ר יהודה רוט, מנהל מחלקת אף, אוזן וגרון בבית החולים וולפסון וד"ר זאב הורוביץ מבית החולים שיבא-תל השומר.
קצף באוזניים
במסגרת הנסיונות לטפל בדלקת, נרתמה למשימה גם חברת "אוטיק פארמה", שתרמה מוצר הנמצא בשלבי ניסוי מתקדמים בכלבים, המכיל קצף רפואי לטיפול בדלקות אוזניים - תחליף לטיפות האוזניים המוכרות.
ד"ר רודריגו ילין, סמנכ"ל פיתוח בחברה מספר ל-ynet כי "אחת המגבלות בטיפול בחתולים וכלבים הסובלים מדלקות היא לא רק ההתנגדות של החיה לטיפול, אלא גם לאחר מתן הטיפות, בדרך כלל בעלי החיים ינערו את האוזניים והראש, ויגרמו לנוזל לדלוף החוצה", הוא מסביר. "הכנו לפדנג תערובת מיוחדת במטרה לטפל בדלקת האוזניים החריפה ולפגוע בחיידקים הגורמים לחזרת הזיהומים".
לדבריו, הקצף הרפואי הוחדר באמצעות צינורית אל תעלת האוזן ויצמצם את תדירות הטיפולים החוזרים. "בקרב כלבים הסובלים מדלקות אוזניים חוזרות זה עבד בהצלחה והרעיון הוא שהקצף למעשה נדבק אל התעלה, שם הוא יוצר סביבה נקייה מחיידקים וחומרים הנלחמים בפטרייה. בכל זאת, קשה לטפטף טיפות אוזניים מספר פעמים ביום לטיגריס וזה אמור לצמצם את מספר הטיפולים בטיגריס".
בנוסף לקצף הרפואי, גם הפעם זכה הטיגריס לדיקור במחטים מאת מטפלת ברפואה משלימה מוינגייט, מור מוסינזון. מבחינתו של הורוביץ. כל האמצעים כשרים לטיפול תכליתי בפדנג. "למרות שאני דוגל ברפואה קונבנציונלית, אני לא שולל טיפולים תומכים ואם יש לכך יכולת לסייע בטיפול, אני בעד. בסופו של יום, אנחנו רוצים שהוא ירגיש טוב יותר".
חבריו בטבע נעלמים מהעולם
רק חמישה תת-מיני טיגריס נותרו בעולם, מביניהם הטיגריס הסומטרי נתון בסכנת ההכחדה החמורה ביותר. על-פי ההערכות, באי סומטרה חיים בין 440 ל-670 טורפים מתת המין הנדיר לעומת 1,000 פרטים בשנת 1978.
עם התרחבות שטחי החקלאות והתעשייה, יערות רבים נכרתים ושטחי המחייה הטבעיים של הטיגריסים נעלמים במהירות. יותר ויותר כפריים פועלים בשטחים סמוכים ולעיתים פולשים אל הטריטוריות הטבעיות של הטיגריסים. הדבר הוביל למספר מקרי מוות של חקלאים שנטרפו על ידי הטיגריסים ולמספר חיות שנורו למוות על ידי חקלאים זועמים בשנים האחרונות.
צלם ynet ירון ברנר ליווה את פדנג והצוות מקרוב: