מפגינים בתחריר: "מזכיר את המהפכה הקודמת"
בעשרות ערים ברחבי מצרים מפגינים על פי ההערכות מיליונים נגד שלטונו של מוחמד מורסי. על פי הדיווחים חמישה בני אדם נהרגו ברחבי המדינה. למרות זאת, מפגינים בקהיר סיפרו ל-ynet כי אין אלימות בכיכר. "יש לי עור של ברווז, זה מזכיר את המהפכה נגד מובארק, אהיה כאן עד שמורסי ייפול אינשאללה"
מאות אלפי אזרחים מצרים הפגינו אתמול (א') ובמהלך הלילה ברחובות קהיר נגד משטרו של מוחמד מורסי במלואת שנה לכהונתו של הנשיא. גורמים במשרד הפנים אמרו כי במדינה כולה יצאו לרחובות כשלושה מיליון בני אדם. במהלך הלילה התקבלו דיווחים על חמישה ההרוגים בהתנגשויות בין תומכי מורסי למתנגדיו ברחבי מצרים - חלקם במחוז בני סוויפ שבאגן התחתון של הנילוס והשאר במחוז אסיוט שבדרום המדינה. העיתון "אל-מסרי אל-יום" דיווח שעל פי נתוני משרד הבריאות, מאז החלו "הפגנות ה-30 ביוני" בשבוע שעבר עומד מספר ההרוגים על 14 בני אדם ומספר הפצועים על 900,
דובר תנועת האחים המוסלמים אמר כי מטה התנועה בקהיר הותקף בידי עשרות מפגינים שירו ברובים, השליכו אבנים ויידו בקבוקי תבערה. אולם מפגינים ששוחחו עם ynet מספרים דווקא על אי אלימות בבירה. ynet העביר שידור חי מקהיר.
מהפכת מצרים השנייה? עוד מקהיר
מורסי: לא תהיה מהפכה שנייה במצרים
מפגינה מצרית ל-ynet: "מורסי פישל"עזבו את מורסי בשקט / דעה מכותב מצרי
הדובר אמר כי על פי אנשי הצוות במקום, המתחם המבוצר של המטה לא נפרץ. משרד הבריאות המצרי הודיע כי עד כה נפצעו 41 בני אדם במהלך ההפגנות אתמול ברחבי קהיר. הנפגעים נפצעו באורח בינוני. לא נמסר אם הם נפצעו במהלך עימותים.
היבה חמדי אבו סייף, תושבת גיזה בת 27, הלכה לכיכר לאחר שסיימה את יום העבודה וסיפרה ל-ynet על המתרחש שם. "יש נוכחות אדירה של אנשים וגם נשים שהגיעו ואין הטרדות מיניות כמו בעבר כפי שטוענים", אמרה, אף שאמש דווח על אונס של כתבת זרה בכיכר שאירע במהלך הפגנות לפני כמה ימים.
"ההפגנה מאוד מאורגנת ואין שום בעיות עד עכשיו. הצבא והמשטרה לא מתערבים ואני לא חושבת שהם יתערבו כל עוד אין אלימות", אמרה חמדי אבו סייף וציינה כי תומכי מורסי אינם נראים בשטח, דבר שמונע אלימות. היא סיפרה כי האנשים בתחריר החלו לצעוד לעבר ארמון הנשיאות אל-איתחאדיה, מוקד נוסף של הפגנות נגד הנשיא מורסי.
כשנשאלה על הדמיון להפגנות שהביאו להפלת מובארק ענתה: "זה מאוד מזכיר ואני יכולה להגיד שיש לי צמרמורת. יש לי עור של ברווז", אך הודתה שהממדים אינם כמו אז. "אני מצפה שזה רק יילך ויתחזק. אני מאמינה שזה ימשיך לתוך הלילה וגם היום זה יימשך. אני מצדי אגיע גם היום אינשאללה עד שמורסי ייפול. וזה לא רק אני".
גם מוחמד מג'די חנפי, תושב קהיר בן 20, עורך לענייני ישראל בעיתון המצרי "א-דוסתור", רואה את הדמיון למהפכת 25 בינואר. "יש המון מפגינים. זה ממש שידור חוזר וכולם קוראים כאן להפיל את מורסי", סיפר חנפי בטלפון ל-ynet, כששמסביבו נשמעת המולה רבה. "השלטון הנוכחי מבחינתי מתנהג כמו השלטון של מובארק. אין חידוש במדיניות ויש דרישה מצד העם למשהו חדש". גם הוא סיפר כי עד כה לא ידוע לו על גילויי אלימות.
"עם מורסי, נגד הבריונים"
בכיכר תחריר נקהלו יותר מ-200 אלף בני אדם. חלקם חזרו על הקריאות שהפכו לסמל המהפכה נגד חוסני מובארק – "העם רוצה להפיל את המשטר". אחרים נופפו בדגלים וקראו "הסתלק!". עיתונאי של סוכנות רויטרס דיווח כי מאות אלפים צעדו באלכסנדריה,
העיר השנייה בגודלה במצרים, ומקור צבאי אמר כי הפגנות נערכות ב-20 ערים לפחות ברחבי המדינה.
המנהיגים הוותיקים של האופוזיציה החילונית והליברלית, ובהם ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר, מוחמד אל-בראדעי, הצטרפו לצעדות מחאה בקהיר.
מנגד הפגינו כ-20 אלף תומכים של מורסי שהתאספו מחוץ למסגד בקהיר, לא רחוק מאחד הארמונות הנשיאותיים. "באתי לכאן כדי לומר, אנחנו איתך מורסי, עם המשטר הלגיטימי ונגד הבריונים. זו המהפכה שלנו ואיש לא ייקח אותה מאיתנו", אמר המפגין אחמד חוסני, בן 37. אולם התנועה לא קראה הפעם לאנשיה לצאת לרחובות, אולי בניסיון להימנע מחיכוכים אלימים.
עם זאת, מפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים טענה אמש כי ארבעה מיליון מתומכיו של מורסי מפגינים בעדו באזור מסגד א-ראבעה עדוויה.
כוחות הביטחון השתמשו במסוקים כדי לעקוב אחר ההפגנות בקהיר ובאלכסנדריה. בבירה הצטלמו מפגינים לצד חיילים שנשלחו לאבטח את מבני הממשלה. עד ראייה סיפר לרויטרס כי לפחות שישה קציני משטרה בכירים עלו לדוכן הנואמים בתחריר והביעו תמיכה במפגינים.
מוקדם יותר קרא דובר לשכת הנשיאות של מורסי לדיאלוג בין המפגינים לנשיא. גדול פוסקי ההלכה בעולם הסוני,
השייח יוסף אל-קרדאווי, הצטרף לקריאה ואמר כי "מורסי קרא לדיאלוג ועלינו להתדיין עמו". אל-קרדאווי, אחד מאנשי הדת המזוהים ביותר עם האחים המוסלמים, פרסם אמש נאום מוקלט שבו ניסה להרגיע את הרוחות. "אנחנו צריכים לחשוב על עצמנו כעל אזרחי מצרים. יש למצרים נשיא נבחר וחלק חלוקים עמו על מספר דברים. מורסי הוא בן אדם והבן אדם טועה. אם מורסי טעה, אז עלינו לבדוק אותו ולהזכיר לו ולדרוש ממנו את כל מה שאנחנו זקוקים לו. על מורסי להקשיב לאותם אנשים ולתת להם מה שמגיע להם. אם הוא יסרב להקשיב לאחרים, אני הראשון שימרוד בו".