אולטימטום לנשיא: כל התרחישים בכאוס המצרי
מורסי דוחה על הסף אפשרות של בחירות חוזרות, מסרב גם למשאל עם - אבל יודע שהאחים המוסלמים איבדו מאוד מכוחם. האם מפלגתו תשיב מלחמה ומה הסיכוי להפיכה צבאית?
הצבא המצרי טען אתמול (יום ב') כי הוא לא מתכנן הפיכה, הנשיא מוחמד מורסי ממשיך לדחות את קריאות האופוזיציה לעריכת בחירות מוקדמות - אבל המפגינים לא נסוגים מכיכר תחריר ורוצים עכשיו מהפכה שנייה. הצבא שיגר אולטימטום וקצב למורסי 48 שעות להיענות לדרישות העם, אבל כלל לא בטוח שאלו השעות האחרונות לשלטון האחים המוסלמים.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי ומרצה על איסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון בחיפה, מבהיר כי בעקבות הודעת הצבא יהיו היומיים הקרובים - ובעיקר פעילות הצבא אחריהם, עם תום האולטימטום - משמעותיים מאוד עבור מצרים ושלטונו של מורסי. בשיחה עמו, סקר פרידמן את התרחישים השונים בכאוס המצרי.
הפיכה צבאית
"מוקדם לנבא כרגע אם תהיה הפיכה. אפילו הצבא לא אומר בדיוק מה הוא יעשה אחרי תום האולטימטום של 48 השעות. הם משתמשים בביטוי 'מפת דרכים', אבל לא אומרים מה משמעותו. למעשה, הצבא כרגע הוא גורם ממתן, הוא מרגיע את המפגינים ומונע אנרכיה. הוא כרגע גם הגורם היחיד שיכול להציל את האחים המוסלמים מזעם האופוזיציה. הצבא כרגע מקבל את אמון המפגינים והוא בעצם יוכל להכריע את האירוע כולו בסופו של דבר. מורסי לא יוכל להתמודד מול הצבא".
משאל עם על כהונת מורסי
"מורסי מגלה כרגע עקשנות. הוא לא נכנע לסערה, ולא הגיע לנקודת השבירה. בראיונות שהוא נותן הוא חוזר על הדברים: 'אני לא פורש, לא תהיה מהפיכה שנייה'. הוא גם לא מסכים לסטות מהחוקה, שקובעת לו את הזכות לשלוט במהלך כל הקדנציה. מורסי דוחה את האפשרות למשאל עם. לדבריו, זה יביא לאנרכיה".
בחירות חוזרות
"כרגע לא רואים שום סימן שמורסי הולך לבחירות חוזרות. עד כה הוא דחה על הסף אפשרות כזאת. הוא יודע שהוא ומפלגתו תחת מצור, ששרפו את מטה המפלגה במנסוריה, שהוא עצמו תחת שמירה, ובכל זאת הדבר היחיד שהוא מסכים לעשות זה משא ומתן עם האופוזיציה".
הפגנות ענק של האחים המוסלמים
"האחים המוסלמים הם אלה שכרגע מותקפים. הם מפלגת השלטון ועושים להם את מה שעשו למובארק ב-2011. כרגע הם עדיין לא משיבים, ולא ראיתי התנגשויות. האלימות והזעם כרגע מופנים בעיקר נגדם. הצבא אפילו עצר 15 מאבטחים של המועמד הקודם לנשיאות מטעם האחים המוסלמים, חיירת א-שאטר. האחים המוסלמים איבדו את אחיזתם בערים הגדולות כקהיר, אלכסנדריה ומנסוריה - ערים שבהן אחוז החילוניים יותר גבוה - והם יודעים את זה".
התערבות חיצונית
"מי יתערב? בסוריה הרגו 100 אלף איש ואף אחד לא התערב. המקרה של לוב היה דוגמה חד-פעמית".