שתף קטע נבחר
 

הטלסקופ החברתי הראשון מומן וישוגר לחלל

טלסקופ קטן במשקל 15 קילוגרם מומן על ידי הקהל שיזכה לבחור איזורים בחלל שברצונות לצלם, וגם האגודה הישראלית לאסטרונומיה בפנים. השיגור צפוי לשנת 2015

ארקיד (ARKYD), הטלסקופ החברתי והציבורי הראשון, השלים השבוע גיוס של מיליון וחצי דולר מהקהל באתר קיקסטארטר, לאחר שביקש לאסוף מיליון דולר הנחוצים לפיתוחו ולשיגורו לחלל, שיתרחש בשנת 2015.  בתמורה להשקעה ובהתאם לגובהה, הממנים יזכו לקבל גישה לצילום מהטלסקופ של אזורים לבחירתם, תמונה שלהם ממסך הטלסקופ על רקע כדור הארץ ועוד.

 

 

 

דרך האטמוספרה

טלסקופים הם הכלים החשובים ביותר במחקר האסטרונומי כיוון שהם אוספים את האור הקלוש המגיע מגרמי השמים המרוחקים ומאפשרים לחוקרים לצלם את אותם גרמי שמים וכן לנתח את האור המגיע מהם. למעשה, כל המידע המגיע אלינו מגרמי שמים רחוקים מושג על ידי ניתוח האור המגיע מהם. אולם, האטמוספרה המגינה עלינו ומאפשרת לנו חיים משפיעה לנו בתצפיות על גרמי השמים. מלבד העובדה שהיא מסננת אורכי גל אחרים שבהם אפשר לצפות בגרמי השמים – קרינת גאמא ו-X, מרבית הקרינה העל סגולה, חלק מהקרינה התת-אדומה, היא מקשה עלינו לקבל תמונות חדות. צפייה מבעד לאטמוספירה פירושה צפייה מבעד מאות קילומטרים של אוויר. ריצוד הכוכבים, למשל, נגרם בגלל תנועת האוויר באטמוספירה.

 

הפתרון הושג על ידי שיגור טלסקופ החלל של האבל, החג סביב כדור הארץ גבוה מעל קצה האטמוספרה שלו, והתמונות של טלסקופ החלל של האבל שכתבו חלק נכבד מהידע שלנו על היקום. כמו כן, נשלחו טלסקופי חלל הצופים בגרמי השמים גם באורכי גל אחרים מלבד האור. האבל ויתר טלסקופי החלל משמשים חוקרים ומוסדות מחקר מכל העולם אם כי התמונות חופשיות ומשמשות למעשה את כל חובבי האסטרונומיה בעולם.

 

טלסקופ חובבים

אולם, הרעיון של הצבת טלסקופ בחלל זלג גם לתחום של החובבים. האפשרות לשכור שיגורים "כטרמפיסטים" על גבי טילים גדולים וההתקדמות הטכנולוגית הכבירה במזעור לווינים ורכיבים המשוגרים חלל אפשרה פריצת דרך גם בתחום זה. ב-2012, הודיעה חברת החלל הפרטית פלנטרי ריסורסס (Planetary Resources Inc) האמריקאית על יוזמת חלל ראשונה מסוגה: טלסקופ חלל קהילתי בשם "ארקיד" (ARKYD). הכוונה היא, שהציבור הרחב יממן את הפרויקט, באמצעות אתר קיקסטארטר.

 

הטלסקופ, בגודל של כסא קטן, מצוייד במראה ראשית בקוטר 200 מ"מ ובמגוון פילטרים המיועדים לצילום אסטרונומי. כמו במקרה של טלסקופ החלל האבל, היתרון בטלסקופ ארקיד הוא לא יכולותיו האופטיות אלא מיקומו. הטלסקופ יקיף את כדור הארץ מעל האטמוספירה. שם, נהנה ארקיד מתנאי תצפית מעולים שאינם מופרעים ע"י זיהום אויר, מערבולות אויר וכדומה. פוטנציאל הצילום האסטרונומי בכלל, והחקר האסטרונומי בפרט, של ארקיד הוא גבוה. מעבר לכך, מדובר בפרויקט ראשון מסוגו בהיסטוריה. אם יצלח הפרויקט, יוכל ארקיד להוות אבטיפוס לדור שלם של לווייני תצפית זולים. אזרחים וארגונים שאינם מתחום המדע, יקבלו לידיהם את התמונות שצילמו מבעד לטלסקופ. יהיו אלו התמונות הראשונות שצולמו עבורם מבעד לטלסקופ חלל. שיגור הטלסקופ, שמשקלו כ-15 ק"ג, צפוי לאמצע שנת 2015.

 

שלוש שעות בישראל

האגודה הישראלית לאסטרונומיה הצטרפה כתומכת רשמית לפרוייקט חינוכי-אסטרונומי מרשים זה. פרויקט טלסקופ החלל נתמך גם ע"י חברת תעופת החלל הפרטית וירג'ין גלקטיק, מוזיאון התעופה בוושינגטון, האגודה הפלנטרית הבינ"ל ומצפה הכוכבים הותיק גריפית' בקליפורניה. לאגודה אושר זמן תצפית בטלסקופ החלל החדש של עד שלוש שעות מצטברות. זמן התצפית יועמד לרשות חברי האגודה, שיחליטו מה יהיו העצמים אותם יצלמו, ויתכנו שיתופי פעולה עם מוסדות חינוך בישראל ובעולם. בהתקשרות מול חברת פלנטרי ריסורסס סייע מידד פריינטא, מנכ"ל ספייסיאליסט.

  

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet . בכתבה השתתף עודד אברהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים