מאיפה הכסף?
אחרי עונה קשה מבחינה ניהולית, כספית ומקצועית, הפועל ת"א עשתה בקיץ מהפכה בסגל ומעמידה תקציב של 45 מיליון שקל, השלישי בגודלו בליגת העל
"מאיפה הפועל ת"א מביאה את הכסף לבנות קבוצה איכותית כזו?" - זו השאלה שכולם שואלים בזמן שבוולפסון בונים את אחת הקבוצות החזקות של המועדון בשנים האחרונות, שאמורה להתמודד על האליפות.
כשמכבי ת"א, מכבי חיפה והפועל באר־שבע מוציאות כסף על רכש, ברור שהוא יוצא מהארנקים של מיץ' גולדהאר, יעקב שחר ואלונה ברקת. להפועל ת"א אין בעל בית עשיר, אבל למרות זאת חיים רמון, שמוגדר כבעלים, עשה בקיץ מהפכה מקצועית שכוללת 13 שחקנים חדשים והעמיד תקציב של כ־45 מיליון שקל, השלישי בגודלו בליגת העל.
על פי מקורות ברשות לבקרה, החלוקה היא כזו: הפועל תכניס 14 מיליון שקל ממכירת מינויים (הצפי הוא ל־8,000, אבל ההערכה היא שהמספר יהיה גבוה יותר); חיים רמון גייס עשרה מיליון שקל מאנשי עסקים ועוד שישה מיליון שקל מחסויות; ההכנסות מההתאחדות, טלוויזיה ועוד מגיעות לכחמישה מיליון שקל; מענק המיקום מהעונה שעברה עומד על 2.6 מיליון שקל ומכירת טל בן־חיים למכבי ת"א הכניסה לקופת המועדון עוד שני מיליון שקל. עלייה לשלב הבתים של הליגה האירופית שווה עשרה מיליון שקל נוספים. אם הקבוצה לא תעפיל לשלב הבתים, הפועל תצטרך לגייס במהלך השנה כחמישה מיליון שקל כדי לאזן את התקציב.
בהפועל ת"א בונים גם על עמותת האוהדים, שמחזיקה ב־20 אחוז מהבעלות. בעבר הם גייסו שני מיליון שקל כדי לרכוש את הקבוצה מאלי טביב, ולאחרונה הם אספו כ־400 אלף שקל תוך 48 שעות במטרה להביא את איתי שכטר.
הפועל סיימה את העונה שעברה בגירעון של
שבעה מיליון שקל, והוא כוסה באמצעות הלוואה של כחמישה מיליון שקל ממשרד הכרטיסים לאן. חלק מהכסף שיגיע מעלייה לליגה האירופית מיועד לסילוק ההלוואה.
בשנה שעברה העבירו מספר אנשי עסקים שישה מיליון שקל כדי לשלם לטביב את התשלום הראשון, והם קיבלו מניות בעלות. התשלום השני בסך 8.4 מיליון שקל, שהיה אמור להיפרע ב־1 ביוני, לא קשור לתקציב השוטף. מדובר בהתחייבות אישית של רמון לטביב, שתתברר בבית המשפט ולא קשורה לעניינים השוטפים.
בקיץ הנוכחי התבלט עידו חג'ג', יזם נדל"ן המתמחה בקבוצות רכישה, שהיה אחראי ישירות על גיוס ספונסרים בסך 2.5 מיליון שקל, הפיק על חשבונו את ערב יציע האח"מים שהכניס מיליון
שקל נוספים למועדון והיה ערב אישית לעסקת איתי שכטר בחמישה מיליון שקל. הוא גם היה מעורב בעסקת ישראל זגורי ובעניינים נוספים מאחורי הקלעים. ייתכן כי חג'ג' ירכוש בשלב מאוחר יותר אחוזים נוספים מהבעלות.
בראש הפירמידה הניהולית עומד רמון, שמקבל את ההחלטות. אמיר לובין הוא המנכ"ל, ואת תפקיד היו"ר לא מאייש אף אחד מאז התפטרותו של משה בר־ניב. האוהדים מעורבים בעניינים השוטפים, נציגיהם מקבלים עדכונים און־ליין והם שותפים פעילים. המאמן רן בן־שמעון קיבל מעמד שאפילו אלי גוטמן לא זכה לו. הוא שולט בכל מה שקורה במתחם וולפסון ואחראי ישירות גם על מחלקת הנוער. כשהאוהדים פרצו למגרש כדי למחות נגד טל בן־חיים, הוא יצא נגדם ללא פחד. מספר שחקנים מתלוננים על הציניות שלו באימונים ועל הערות בוטות מדי פעם.
הפועל משלמת בינתיים לשלושה מאמנים: בן־שמעון שמשתכר כ־190 אלף דולר לעונה, וכן יוסי אבוקסיס וניצן שירזי המחזיקים בחוזים של מיליון שקל לעונה הקרובה. גם העלויות של הצוות המקצועי שהביא בן־שמעון גבוהות יותר וכוללות שני מאמני כושר, אחד מהם שיקומי, פסיכולוג שנמצא על המגרש בכל אימון וצוות רפואי בכיר.
האנרגיות של שכטר
האדומים סיימו אומנם את העונה שעברה במקום השלישי, אבל הציגו במרבית המשחקים יכולת ירודה, והכי גרוע - ספגו שתי רביעיות במשחקי הדרבי. הפעם בן־שמעון סגר את הסגל בשלב מוקדם יחסית, והקבוצה יצאה למחנה האימונים בפולין אחרי שכל העמדות אוישו.
הניצחון על מכבי בקרב על שכטר היה מקצועי, אבל גם מוראלי ותדמיתי. חלוץ סוונזי, שהופצץ ע"י ג'ורדי קרויף בהודעות טקסט שיגיע לקריית־שלום, שוכנע לחזור לוולפסון. הוא נרכש מקייזרסלאוטרן בכחצי מיליון יורו ויקבל 350 אלף דולר לעונה אחרי שרק לפני שנתיים נמכר לגרמנים בכמעט שלושה מיליון יורו. מעבר לחיזוק המקצועי, ההגעה של שכטר הכניסה אנרגיות חדשות לחדר ההלבשה.
אחד השחקנים אמר: "מדהים איך שחקן אחד משנה ברגע קבוצה, זה יותר חשוב מכל גול". שכטר אמור לשחק בהתקפה יחד עם עומר דמארי, והם מרכיבים חוד עם הרבה טכניקה, עוצמות ומהירות.
גילי ורמוט, שהיה מושבת כמעט כל העונה שעברה בגלל פציעה, נראה טוב מאוד באימוני טרום העונה ואמור לחזק את החלק הקדמי. הכסף שנחסך מאי־תשלום שכרו של טל בן־חיים הוקצה לרכישת כרטיסו ושכרו של ישראל זגורי, שאמור להיכנס לנעליים שלו. אליהם צריך להוסיף את סלים טועמה הוותיק ושחקנים צעירים כמו עומר פדידה, רן יצחק ואחרים שינסו לתפוס מקום בהרכב. הגעה לשלב הבתים של הליגה האירופית עשויה להביא לצירופו של זר נוסף לקישור הקדמי.
הרכש הראשון של בן־שמעון היה העוגן שלו באליפות בקריית־שמונה, בראיין גרזיצ'יץ', שאמור להיות הלב של הקבוצה. בקרוב אמור לחתום בהפועל הקשר האחורי הברזילאי סשה לוקאש, ששיחק בצסק"א סופיה. שי אבוטבול ורועי גורדנה יתמודדו איתם על מקום בהרכב.
החוליה החלשה ביותר של הפועל בעונה שעברה הייתה ללא ספק ההגנה, ובן־שמעון עשה בה מהפכה של ממש. אחרי שנתיים סבירות בין הקורות, אפולה אדל עזב ועל מקומו בין הקורות ייאבקו דני עמוס ובוריס קליימן, שאמור להמריא מחר למחנה האימונים אחרי שהמו"מ שלו מול מכבי חיפה נכשל.
בן־שמעון צירף שני בלמים שהוא מכיר וששיחקו יחד בעונה שעברה בהרכב של אנרתוזיס פמגוסטה הקפריסאית, בלם נבחרת סלובניה ברנקו איליץ' שגוטמן רצה לפני שלוש שנים וההולנדי יורגן קולין. הבלם השלישי יהיה זאב חיימוביץ', שחזר מהשאלה להפועל ר"ג.
נראה כי נקודת התורפה של הפועל בעונה הקרובה תהיה שוב בעמדות המגינים. במקומו של המגן הימני הפורטוגלי טיאגו קוסטה, שהיה חלש במיוחד, הגיע אוראל דגני ממכבי חיפה שהאוריינטציה ההגנתית שלו הובילה לבחור בו על חשבון דור מלול. המגן השמאלי יהיה שמעון הרוש, שלא נקלט היטב בינואר האחרון כשהגיע מסכנין.
המבחן של בן־שמעון
העונה הזו תהיה שנת המבחן של בן־שמעון, שבכלל פינטז להגיע למכבי ת"א אחרי אוסקר. הוא סיים במקום הרביעי עם אא"ק לרנקה בקפריסין, אחרי שזכה באליפות היסטורית עם קריית־שמונה, אבל השאלה הגדולה היא איזה בן־שמעון יהיה על הקווים של הפועל: המאמן המפוחד והלחוץ ממכבי ת"א, הקבוצה הגדולה הראשונה שלו בקריירה, או זה שלקח קבוצה בינונית עם תקציב נמוך וזכה עימה באליפות ראשונה בתולדותיה, קריית־שמונה.