שאלות ותשובות: האחים המוסלמים לאן?
מה הסיכוי שהתנועה האיסלאמיסטית שהודחה בהפיכה תיעלם מהנוף? האם סילוק מורסי מעיד על כישלונו או על כישלונה של התנועה? כיצד תשקם את כוחה, ומה הסיכוי שתשמש באלימות? שאלות ותשובות, על המפה הפוליטית החדשה במצרים ובמזה"ת
אחרי שנה שבה נהנו מכוח השלטון, האחים המוסלמים שבו לעמדת אלה המרגישים נרדפים. אבל גם מעצרם של בכירי התנועה ביממה האחרונה וההערכה שהצבא והליברלים ינסו למנוע עלייה נוספת של שלטון איסלאמיסטי בבחירות הבאות, אין פירושם שהתנועה האיסלאמית הוותיקה תיעלם מהנוף המצרי והמזרח-תיכוני. יתרה מכך, אפילו מובילי המחאה נגד מוחמד מורסי אמרו בעצמם כי הם מקווים לראות בממשלה הבאה פלגים מכל קצוות הקשת הפוליטית, כולל זו הדתית. אם כן, לאן פניהם של האחים המוסלמים כעת? הנה כמה שאלות ותשובות חשובות.
כמה שנים חיכתה התנועה עד שהגיעה לשלטון?
תנועת האחים המוסלמים שקמה ב-1928 שאפה לכל אורך הדרך לאחוז בצורה זו או אחרת בשלטון. אולם על אף ניסיונות רבים וקריאות ארוכות שנים נגד המערב ובעד אחדות איסלאמית, הצליחו אנשיה לעלות לשלטון במצרים רק לאחר ההפיכה ב-2011. לדעת מומחים, מבחינת האחים המוסלמים זהו תואר שנלקח מהם, ובעתיד הם ישובו להיאבק על מה שלדעתם מגיע להם, כיוון שנבחרו בבחירות חופשיות.
פרופ' עפרה בנג'ו, חוקרת במרכז משה דיין באוניברסיטת תל-אביב: "אינני סבורה שהתנועה 'חיכתה' להגיע לשלטון. נכון שהיא הייתה באופוזיציה במשך כ-80 שנה, אבל עד המהפכה העממית של ראשית 2011 לא הייתה לה כל הזדמנות להגיע לשלטון. השבר שפקד את המשטר אז והחלל הפוליטי שנפער הוא זה שסיפק לה את ההזדמנות".
האם נראה שמדובר בירידה שקטה מהשלטון או שמתכוננת תגובה אלימה? האם נראה אותה הופכת לארגון מחתרתי אלים, ארגון טרור?
בנג'ו: "מוקדם לשער לאן הדברים יתפתחו, אך אפשר לומר שגם אם התנועה עצמה תרצה לנהוג באיפוק, ייתכן מאוד שאוהדיה הרבים לא ירצו לנהוג כך. אפשר גם שתהיה התגרות מצד הגורמים המנצחים נגד חברי התנועה או אוהדיה. כבר ראינו כמה סימנים לכך בימים האחרונים".
פרופ' הלל פריש, חוקר במרכז בגין-סאדאת לעניינים אסטרטגיים באוניברסיטת בר אילן, סבור כי מצרים חוזרת עתה כשנתיים אחורה, ונראה שכיכר תחריר תתמלא שוב במפגינים נגד השלטון. "מי שניצח בהפיכה הזו הם בעצם אותם אנשים ששלטו בתקופת מובראק, וכשהאחים המוסלמים ינסו להחזיר לעצמם את השלטון הם ישתמשו ביותר כוח מאשר בהפיכה ב-2011. אז האחים המוסלמים לא היו אלימים באופן יחסי, הם שיחקו לפי כללי המשחק הדמוקרטיים, בטח יותר מהשלטון שקדם להם.
"אבל בפעם הבאה אני חושש מאוד שאלימות תהיה אחד הלקחים שהם יפיקו. הדהימה אותי החולשה של האחים המוסלמים, ואולי אחת מתוצאות החלפת השלטון היא שבמהפכה הבאה האחים המוסלמים יבינו שצריך לפעול ביותר אלימות ואפילו לחסל את הגווארדיה הישנה. כי אם לא תחסל אותם הם יופיעו שוב וינצחו. כרגע בכל אופן, קשה לחזות מה יהיו הצעדים הבאים בעתיד הקרוב".
בנג'ו הסבירה כי האופן שבו תתפתח התנועה יהיה תלוי במידה רבה באמצעים שינקטו הצבא והממשל החדש: "אמצעי דיכוי חריפים ביותר יביאו אותה לנהוג בהתאם, דהיינו להיכנס שוב למחתרת ולהתארגן להתנגדות למשטר החדש. יחד עם זאת, כיוון שהם רואים עצמם כשליטים הלגיטימיים, ייתכן שהם יעדיפו להציג את הפן החיובי לעולם ולהילחם באופן 'דמוקרטי' על הלגיטימיות הזאת".
האם אפשר להעריך כמה אחוזים מהמצרים תומכים בתנועה נכון להיום?
פריש מסביר כי אף שכרגע נראה כי הרוב החילוני והליברלי שולט ברחובות מצרים והוא כאמור צפוי להתנגד לחזרת האחים המוסלמים לשלטון, התנועה עדיין זוכה לאהדה גדולה בציבור המצרי. "אי אפשר להעריך את גודל התמיכה האמיתי במהפכה על פי מה שרואים בכיכר תחריר ובהפגנות. ב-2011 רוב המפגינים היו חילונים מהמעמד הבינוני העליון. אבל כשהגיע הרגע להצביע בבחירות לפרלמנט, האיסלאמיסטים זכו ב-72% מהקולות. בכיכר תחריר נכנסים אולי 300 אלף איש ובמדינה כמו מצרים זה לא יכול להעיד על יחסי הכוחות האמיתיים". לדבריו, כרגע יש לאחים המוסלמים פחות תמיכה מאשר ב-2011 אבל הם עדיין קבוצה גדולה מאוד.
האם הסברה היא שמדובר בכישלון אישי של מורסי או בכשל מערכתי של התנועה?
פריש: "ההפיכה במצרים נובעת מכישלון של תנועת האחים המוסלמים כולה, זה הרבה יותר מרק כישלון של מורסי. הישגיו לא נפלו מאלו של שתי ממשלות המעבר שכיהנו אחרי ההפיכה הקודמת. לדעתי מורסי יישאר עדיין איש המפתח באחים המוסלמים. תומכיו יישארו נאמנים לו וימשיכו ללכת אחריו גם עכשיו. בניגוד לנפילת מובראק, לא יעלימו את מורסי. הוא נבחר בידי העם בבחירות הוגנות, ואי אפשר לקחת לו את זה".
בנג'ו: "נראה שהכשל הוא גם של מורסי וגם של המערכת כולה. ניתן להשוות זאת למה שנעשה בטורקיה עם עליית ה-AKP הפרו איסלאמית של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן לשלטון לפני יותר מעשור. בעוד שבטורקיה נהגו באיפוק ועשו את השינויים לחיזוק המגמות האיסלאמיות במדינה בצורה מתוחכמת ואיטית מאוד, במצרים רצו לכבוש את הכול ובמהירות. ובעוד בטורקיה הצליחו להביא לפריחה כלכלית חסרת תקדים, במצרים הביאו להידרדרות כלכלית שכמותה לא ידעה מצרים מעולם".
מה המשמעויות לגבי משטרים איסלאמיים אחרים בעולם?
בנג'ו: "המהלך האחרון מהווה סטירת לחי לגורמים איסלאמיים אחרים במזרח התיכון. במיוחד הדבר נכון לגבי טורקיה.
ארועי פארק גזי של החודש האחרון הדליקו בוודאי נורה אדומה אצל-AKP , אבל כפי שאפשר ללמוד מהתגובות לאירועים במצרים, יש בהחלט חשש מצד השלטונות שחוששים כי אירועים כמו במצרים ילכו ויתגברו גם בטורקיה".
פריש: "אני חושב שההפיכה הזו מוציאה את הרוח מהמפרשים של חמאס. אבל באותו הזמן, זה עלול להביא להקצנה של האיסלמיסטים בעולם. לדעתי אנשי הג'יהאד יפנו לאחים המוסלמים, שנחשבים מתונים יותר, ויגידו להם: "אתם האמנתם שבאמת ייתנו לכם את השלטון במצרים, אבל זה היה כנראה רק בלוף". אולי בטווח הקצר זה נראה כמו ניצחון של החילונים בעולם המערבי, אבל לדעתי בטווח הארוך זה מאוד מפחית את הסיכוי להביא לדמוקרטיה באזור".