אופניים חשמליים - מי ישלם במקרה של פציעה?
מחד הם הופכים פופולריים יותר ויותר, מאידך הם לא דורשים ביטוח או רישיון. אז מה באמת עושים במקרה של תאונה עם אופניים חשמליים? לעו"ד גיל מכלס יש תשובות
רבים מהמתגוררים בערים מכתירים את האופניים החשמליים כהמצאת המאה. ככה זה כשנמלטים מפקקים, מהצורך לחפש מקומות חנייה ומעלויות דלק. אבל קיימת בכל זאת בעיה משמעותית אחת - חשיפת הרוכב והולכי הרגל לתאונה. אחרי הכל, מדובר בכל זאת בכלי העשוי להגיע למהירות של קטנוע. הבעיה הולכת לגדולה יותר בהתחשב באזורי הרכיבה (מדרכות וכבישים) ובכך שהרוכב אינו נדרש להוציא רישיון נהיגה, לעבור מבחני תיאוריה ו-או בדיקות אחרות כלשהן.
השימוש באופניים אלו גדל בהתמדה,והם הפכו לחלק בלתי נפרד מהתמהיל המוטורי. ובכל זאת, שלא כמו שאר כלי רכב ממונעים, לרוכבי אופניים חשמליים אין ביטוח. האם יש דרך לפתור את הבעיה הזו?
ראשית כדאי לזכור כי מי שרכש פוליסת ביטוח דירה, מכוסה לכאורה תחת פרק "אחריות כלפי צד שלישי" בפוליסה. פוליסות הביטוח האלה מעניקות כיסוי ביטוחי בגין נזקי גוף בשטח הגיאוגרפי של מדינת ישראל, ואינן מחייבות כי מקרה הביטוח יתרחש בתחומי הדירה בלבד. חשוב לציין שכל עוד מדובר בפוליסה אישית, אסור לרשויות המדינה או לחברות ביטוח רכב - במידה ומדובר בתאונת דרכים - לקזז את הפיצויים בגין נזקי גוף ורכוש מהפוליסה הפרטית, מהפיצויים שעליהן לשלם.
לעומת זאת, אם חברת הביטוח החריגה בפוליסות הביטוח "כלי רכב או אמצעי תחבורה כלשהו", כדאי לוודא כי היא בכל זאת כוללת אופניים חשמליים. בנוסף כדאי לבקש באופן ספציפי מחברת הביטוח, כי תחת פרק "אחריות כלפי צד ג'" יינתן כיסוי גם לרכיבה על אופניים חשמליים.
ויש גם אפשרויות נוספות, למשל ביטוחי תאונות אישיות, כמו-גם ביטוחי חיים הכוללים כיסוי לנכות מתאונה, ואינם מחריגים תאונת דרכים במקרה של מעורבות כלי רכב. במקרה זה, כל עוד לא מצוין בפוליסה שהיא אינה "הראשונה בתור" לתשלום פיצויים ונזקים, ניתן לקבל תשלומים על אותו נזק ממספר פוליסות בו זמנית.
ומה באשר לנזק גופני? כשמדובר בתאונת עבודה ניתן לתבוע את המוסד לביטוח לאומי, להכרה בתאונה כבתאונת עבודה. לאחר שיוכר התובע כנפגע מעבודה, הוא יכול להגיש תביעה נוספת למוסד לביטוח לאומי לקביעת נכות מעבודה. ועדה רפואית מטעם הביטוח הלאומי תקבע אם נותרה נכות ובאיזה שיעור. כאמור, במקרה וביטוח הדירה מכסה אף הוא נזקים אלו, ניתן לתבוע פיצויים גם על פי תנאי הפוליסה הפרטית.
אם נפגע רוכב אופניים מכלי רכב, עליו לתבוע את חברת הביטוח המבטחת את הרכב הפוגע. שימו לב, אין משמעות לאשמה במקרה זה, ואף אם מדובר באשמת רוכב האופניים, על חברת הביטוח של כלי הרכב לשלם פיצויים עבור הפגיעה הגופנית. זכרו רק כי במקרה זה לא תחול על הביטוח חובת תשלום עבור הנזק שנגרם לאופניים עצמם.
הכותב מתמחה בביטוח ובנזיקין