צפו בכוכבי סדרות הרמדאן: יהודי סוריה וערב
גם השנה יתקבצו מיליוני משפחות מול הטלוויזיה בסוף כל יום צום כדי לצפות בכוכבי העולם הערבי במיטב הדרמות. על המסך יחכו להם קרב עם שבטי היהודים מראשית ימי האיסלאם ויהודייה סורית שמתנגדת לציונות. גם חיזבאללה מפתיע השנה
כמדי שנה מציינים מיליארדי מוסלמים את חודש הרמדאן שהחל אתמול (יום ד') בצום ממושך כמובן, אך גם בצפייה המסורתית בסדרות שמקבצות את המשפחה מול המסך הקטן, עם רדת הערב. מה הכינו השנה אנשי הטלוויזיה המוסלמים לקהלם, כדי שיסיח את הדעת מההפיכה במצרים, מרחץ הדמים בסוריה והתסיסה בלבנון? יהודים בעבר ובהווה, אסיר שהופך לנשיא ומאבקים היסטוריים.
ובשנה שעברה: שוד בנק בישראל, כיבוש וריגול
סדרה שזוכה השנה ללא מעט תשומת לב בתקשורת הערבית היא "חייבר", דרמה היסטורית שחוזרת לקרב חייבר המפורסם שהתחולל בראשית ימי האיסלאם, בין מאמיניו של הנביא מוחמד לשבטים יהודיים שהתגוררו בחייבר שבחצי האי ערב. היהודים גורשו לבסוף מהאזור ועד היום הקרב מהווה השראה ללוחמים מוסלמים, במיוחד במאבק נגד ישראל. "חייבר, חייבר יא יהוד, ג'יש מוחמד סיעוד"("חייבר, חייבר, יהודים, צבא מוחמד יחזור") היא סיסמה מוכרת.
הסדרה, שצולמה בדרך המדברית שבין קהיר לאלכסנדריה, היא שיתוף פעולה ערבי בינלאומי – ההפקה קטארית, הבימוי ירדני והתסריט מצרי. השחקנים מגיעים ממצרים, מירדן, מעיראק, מסוריה ומקטאר. עוד לפני תחילת הרמדאן ידעו לספר באל-ג'זירה כי הסדרה "שופכת אור על הלחימה של היהודים והשנאה שלהם להטפה האיסלאמית, על רקימת המזימות שלהם והעדפתם את תושבי אל-מדינה על פני הנביא מוחמד וגם לגבי התוקפנות האישית שלהם נגד מוחמד עצמו".
בכלי התקשורת הערביים סיפרו כי הסדרה מתמקדת בחיים החברתיים, הכלכליים והדתיים של היהודים, בגירושם מחצי האי ערב, בבריתם עם השבטים הסמוכים ובמאבקיהם הפנימיים. היא "חושפת את תכונות היהודים וכיצד התפתחה אצלם העוינות והאיבה כלפי האחרים". בתקשורת הערבית אף נטען כי גורמים ציוניים בארה"ב ביקשו מהנשיא ברק אובמה להפעיל לחץ כדי למנוע את שידור "חייבר" כיוון שהיא מעודדת שנאת יהודים בקרב הערבים.
התסריטאי, יוסרי אל-ג'ונדי, הפך למרואיין מבוקש. "הסדרה מראה שהיהודים הם היהודים והם עדיין ממשיכים בטבעם למרות שעברו מאות שנים ומפיצים שחיתות בכל חברה שבה הם חיו", אמר לאל-ג'זירה. הוא טען שהסדרה מראה שמוחמד הקים מדינה עם שוויון אזרחי מלא, גם ליהודים, אך הם הפרו את ההסכם עמו ו"לא הצליחו להסתגל לשיטה החדשה הזו".
סדרה נוספת המעמידה במרכזה יחסים בין יהודים למוסלמים היא "חדת' פי דמשק" ("היה היה בדמשק"). השחקנית הסורית סלאפ פואחרג'י מגלמת את וידאד – צעירה יהודייה מדמשק שהמוסכמות החברתיות מונעות ממנה להינשא לאהובה המוסלמי והיא נאלצת להתחתן עם קרובה הציוני פואד. אולם אש אהבתה לאהובה הראשון עדיין בוערת בלבה והיא ניצבת במאבק בין הנאמנות לאהבה לבין הנאמנות לדת ולמולדת, כפי שהגדיר זאת העיתון "א-שרק אל-אווסט".
הסדרה נעה בין שתי תקופות. הראשונה היא דמשק של 1947, על האווירה החברתית והפוליטית בה והשינויים שהתחוללו בה כתוצאה מהאירועים הקשורים לסוגיה הפלסטינית. היא ממשיכה להתחקות אחר גורלן של הדמויות גם ב-2001.
בעלה של וידאד, פואד, הוא יהודי שחי בדמשק, נמצא בקשר עם הסוכנות היהודית ואף פועל לסייע לעליית יהודי סוריה לישראל, מה שיוצר סכסוך בינו לבין אשתו שמתעקשת לשמור על זהותה הסורית. השחקנית פואחרג'י אמרה על דמותה: "וידאד היא אישה יהודייה מדמשק שמסרבת להגירת היהודים לפלסטין ולהכרזה על מדינת ישראל. היא דבקה בזהותה הסורית ולאחר מכן היא מסרבת לנסוע לפלסטין ומסרבת לגור בבית שהוא לא שלה ועל אדמה שהיא לא שלה".
מי שיעדיף אירועים עכשוויים יותר וכוכבים גדולים יוכל לצפות ב"אל-עראף" (זהו שמה של הדמות הראשית שמשמעותו היא "מגיד עתידות"). בסדרה משתתף לא אחר מאשר עאדל אימאם, גדול שחקני הקולנוע במצרים, שרק בשנה שעברה חזר לטלוויזיה אחרי 30 שנות היעדרות. אימאם היה אחד הקורבנות הראשונים של עליית האיסלאמיסטים לשלטון בארצו, ורק לפני כמה חודשים זוכה בערעור מאשמת ביזוי האיסלאם ואנשי הדת אחרי שנגזרו עליו שלושה חודשי מאסר. בשנה שעברה שיחק אימאם בסדרה הקומית "חוליית נאגי עטאללה", שסוגיית היחסים בין ישראל, מצרים והפלסטינים עמדה במרכזה.
הסדרה בכיכובו השנה עוסקת באסיר שנמלט מהכלא ובמקרה הופך להיות מועמד לנשיאות. היא נוגעת במשבר האמון בתוך החברות הערביות ובקריסה ערכית ומוסרית. באופן לא מפתיע מכוונים היוצרים היישר לנשיא מצרים המודח, מוחמד מורסי, שנמלט מהכלא במהפכת ה-25 בינואר והפך לנשיא.
עוד סדרה אקטואלית היא "נעוד בעד קליל" (נחזור בעוד זמן קצר), דרמה בהפקה סורית שתשודר בערוצים הלבנוניים, ובין היתר משחק בה השחקן הסורי המפורסם דריד לחאם. הסדרה מפנה זרקור לבעיות העקורים הסורים דרך סיפורה של משפחת נג'יב. אב המשפחה מחליט לבקר בלבנון ולעזוב את דירתו בדמשק, אך כשהוא רואה שהחיים של ילדיו בארץ הארזים רחוקים ממה שהוא דמיין,
מצבו הבריאותי הולך ומידרדר.
וברשת "אל-מנאר" של חיזבאללה זנחו הפעם את סדרת הדגל של הערוץ בשנתיים האחרונות "א-ראליבון" ("המנצחים") שגוללה את מלחמתו של הארגון בישראל מאז הקמתו. הפעם הם בחרו בסדרה היסטורית בשם "תחיית הרובים", שמתעדת את מאבקי הערבים באזור הלבנט וסוריה, בפרט המאבק נגד העותמאנים והטורקים, ואחר כך המנדט הצרפתי והמנדט הבריטי.
בהכנת הידיעה השתתף נמדור סמל