תגובתם של ראשי הרשויות לחשיפה
בעקבות חשיפת שמותיהם של ראשי הרשויות המקומיות שלא הגישו הצהרת הון כנדרש לפי החוק, התבקשו האישים שמופיעים ברשימה להגיב. חלק הכחישו, חלק טענו כי יגישו באופן מיידי. השופטת הממונה, ציפורה ברון: "בכוונתי לפעול לקראת הבחירות ברשויות המקומיות על מנת להגביר את האכיפה"
היום נחשפו באתר ynet שמותיהם של 59 ראשי רשויות מקומיות שלא הגישו הצהרת הון למשרד הפנים, וזאת תוך הפרת חוק ראש הרשות המקומית וסגניו מ-1993 ותוך התעלמות מפניות חוזרות ונשנות מצד משרד הפנים והשופטת בדימוס ציפורה ברון, שמונתה על ידי בית המשפט העליון כאחראית לנושא.
להלן כמה מהתגובות שקיבלנו מצד ראשי רשויות שלא הגישו הצהרות הון.
תגובת דוברו של שמוליק ריפמן, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית רמת נגב: "שמוליק ריפמן שומר ומקיים את הוראות החוק מאז בחירתו כראש המועצה האזורית רמת הנגב בשנת 1991.ככל הידוע לנו לא נתקבלה כל פניה ממשרד הפנים בנדון וככל שתוגש, ימלא שמוליק אחריה כנדרש תוך הקפדה מלאה על תג ותג. מעבר לכתוב לעיל יודגש כי שמוליק ריפמן הינו חבר קבוץ רביבים, שהינו קיבוץ שיתופי מזה מספר עשורים (עוד טרם בחירתו כראש מועצה). ביתו ומשכרותו והנלווים מועברים ושייכים לקיבוץ רביבים. שמוליק מקבל תקציב חודשי של 1200 שקל ועוד 500 שקל למזון.
תגובת דוברו של אליהו שבירו, ראש עיריית אריאל: "בימים הקרובים תוגש הצהרת ההון של אליהו שבירו".
תגובתו של עבאס תיתי,לשעבר ראש המועצה המקומית בענה: "במשך תקופת עבודתי לא נדרשתי ולא נתבקשתי להגיש הצהרת הון. גם אם יבקשו היום אני מוכן להגיש ולמלא כל חובה אזרחית".
תגובתו של פרנקו גונן, לשעבר ראש מועצה ממונה במעלה עירון: "שימשתי כראש מועצה ממונה מעלה עירון בין התאריכים 1 באפריל 2007 - 30 בספטמבר 2009. הפנייה אלי להגשת הדו"ח נעשתה מספר חודשים בטרם סיימתי את תפקידי כראש מועצה ממונה בדרכי לתפקיד מנכ"ל בעיריית ראשון לציון ולפיכך לא ראיתי מקום להגשת הדו"ח".
תגובת דוברו של מאיר ניצן, ראש עיריית לוד: "מר ניצן ציין כי יפעל כבר בימים הקרובים להגיש הצהרת הון כמתחייב ואף ביקש להדגיש כי כל רכושו (הכולל דירת מגורים בלבד) ו/או הכנסותיו ידועים לרשויות המס, וכי הוא משלם מס כחוק ואין לו שום עסקים פרטיים כל שהם".
תגובתו של יצחק רוכברגר, ראש עיריית רמת השרון: "ראש העירייה הגיש הצהרת הון כנדרש ובכל אופן הנושא ייבדק שנית בכדי למנוע טעויות טכניות ואי הבנות".
בנוסף לרוכברגר, טענו גם ראש עיריית אור יהודה, דוד יוסף, וראש המועצה המקומית סביון, מושיק ליפץ, כי הגישו הצהרת הון בתחילת כהונתם. במשרד הפנים, עם זאת, ממשיכים לטעון כי השלושה לא הגישו את הצהרת ההון הנדרשת מהם. יצויין, כי ראשי רשויות שהגישו הצהרת הון מקבלים מסמך חתום ממשרד הפנים, המאשר את קבלת הצהרת ההון שלהם.
ראשי רשויות מקומיות שטענו כי הצהרת ההון שלהם הוגשה זכו למענה ממערכת ynet ובו הזמנה להציג בפנינו את האישור החתום ממשרד הפנים. שלושת ראשי הרשויות הנ"ל לא הציגו אישור שכזה.
תגובתה של השופטת בדימוס ציפורה ברון: "מראשית שנת 2011, ולאחר דו"ח מבקר המדינה בנושא, הנני פועלת כשופטת על פי החוק. החוק אמנם מחייב את כל ראשי הרשויות בארץ וסגניהם להגיש הצהרות הון יחד עם זאת החוק אינו כולל סנקציה כנגד מי שאינם ממלאים את חובתם, והצ"ח פרטיות שהוגשו בעבר בעניין זה – לא צלחו.
"בנסיבות אלו, אני פועלת יחד עם משרד הפנים כדי להביא לאכיפת החוק, במגבלות הקיימות, קרי, היעדר סנקציה, על מנת ליזום ולפעול בצעדים שונים שיובילו לקיום הוראות החוק. יש להדגיש כי משרד הפנים פועל כגוף מינהלי, בכפוף להוראות החקיקה הקיימת, ועושה כמיטב יכולתו תחת מגבלות החקיקה הקיימות.
"לפיכך, יזמתי פעולות שונות שמטרתן הפצת המידע והבהרת חובה החוקית לכל אחד ואחד מראשי הרשויות וסגניהם. כמו כן הוקם מנגנון מינהלי מסודר במשרד הפנים שמנהל מאגר מידע ובו רשימות עדכניות של ראשי הרשויות וסגניהם, ואשר עוסק בקבלת ההצהרות, רישומן, תיוקן ועריכת מעקב שוטף אחר פניות בנושאים אלו.
"כמו כן שיתוף פעולה שיצרתי עם מרכז השלטון המקומי ומרכז המועצות האזוריות, הביא לעלייה במספר מגישי הצהרות הון. על פי המידע שהועבר אלי על ידי משרד הפנים, ניכרת עלייה בקצב הגשת הצהרות הון, בפרט על ידי נבחרים במועצות האזוריות ועל ידי סגני ראשי רשויות ביחס לעבר. בכוונתי לפעול לקראת הבחירות ברשויות המקומיות על מנת להגביר את האכיפה והפיקוח על הגשת הצהרות של נבחרים עם כניסתם לתפקיד ועם סיום כהונתם".