חוזרים מרצון? עשרות אריתראים הוטסו מישראל
מסתננים עזבו את הארץ לראשונה באמצעות נוהל "החזרה מרצון" שאישר היועץ המשפטי לממשלה. ביקורת קשה במוקד הסיוע לעובדים זרים: זה לא מרצון אלא מתוך שידול ואילוץ
הנוהל החדש מופעל לראשונה: עשרות מבקשי מקלט ומסתננים מאריתריאה הוטסו מישראל מאז השבוע שעבר באמצעות נוהל "החזרה מרצון", שאישר היועץ המשפטי לממשלה, כך נודע ל-ynet.
הנוהל החדש, המאפשר החזרה של מבקשי מקלט ומסתננים המביעים את רצונם לעזוב את ישראל, ספג ביקורת של נציבות האו"ם לפליטים וארגוני זכויות אדם הטוענים כי לא ניתן להחיל "רצון חופשי" על מבקשי מקלט כלואים.
כתבות נוספות בערוץ החדשות
- אסון בבנימין: בת 5 חודשים נשכחה ברכב ומתה
- אסד נדחק לעימות: "ההדלפות מארה"ב מטרידות"
- נחשף הרב של הבכירה בפיס: "רעל? זה 'בכור'"
- צבא בריטניה: יותר התאבדו מנפלו בקרב ב-2012
"עכשיו אנחנו מתמקדים בהשבת המסתננים שנמצאים כאן. אנחנו עושים את זה תוך כדי כיבוד כל אמות המידה המשפטיות והבינלאומיות, פועלים בצורה מאוד אחראית ומאוד נחושה. התחלנו להוציא, הוצאנו כמה אלפים, ואנחנו נמשיך כדי להוציא אותם מערי ישראל. יש שם בעיות קשות של פשיעה, של מתחים, של תעסוקה ושל תברואה" .
השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' חשף בפתח הדיון פרטים חדשים בנוגע ליישום נוהל חדש נוסף, אשר מאפשר לכלוא מבקשי מקלט ומסתננים המעורבים בפלילים ללא משפט, וזאת לאחר שבתחילת החודש אישר היועץ המשפטי לממשלה להחיל את הנוהל גם ברף עבירות נמוך ביותר.
לדברי אהרונוביץ', מאז הפעלת הנוהל נכלאו 14 מסתננים ומבקשי מקלט. אהרונביץ' הוסיף שבמשרדו מחזיקים ברשימה של כאלף אזרחים זרים נוספים שניתן לכלוא בהתאם לנוהל.
שר הפנים גדעון סער אמר בדיון: "בסיור הראשון שלי בדרום תל אביב כשר הפנים הצגתי את מדיניות הממשלה: הוצאת המסתננים הבלתי חוקיים למדינותיהם או למדינות שלישיות. בשלושת החודשים האחרונים עשינו מספר צעדים מאוד משמעותיים לקידום המדיניות שלנו. העיקר עדיין לפנינו. הבעיה הזאת היא לא בעיה שנוצרה ביום אחד וגם לא נכון ליצור את האשליה שהיא יכולה להיפתר ביום אחד".
רעות מיכאלי, מנכ"לית מוקד סיוע לעובדים זרים, מתחה ביקורת קשה על הפעלת הנוהל להחזרה מרצון ואמרה: "לכנות את ההחזרה המתרחשת היום 'חזרה מרצון' זהו מעשה ציני ובלתי מוסרי בעליל. ההחזרה הזו נעשית תוך אילוץ ושידול של מבקשי מקלט הכלואים בתנאים קשים במשך חודשים ושנים ללא אופק וללא תקווה, לחתום על מסמך של 'עזיבה מרצון'.
"ההחתמה נעשתה תוך איום עליהם שלא יזכו לקבל מקלט בישראל וכי יוותרו תקופה ארוכה של שנים בכלא. התנאים הקשים בכלא סהרונים והלחץ המופעל על הכלואים, אשר הביאו לאחרונה את האסירים לשבות רעב, הם אלה אשר דוחקים את חלקם להסכים לחזור למולדתם, חרף הסכנה הנשקפת להם שם".
Read this article in English