שטרית: הייתי מוותר על הפיילוט של המאגר
שר הפנים לשעבר אמר בדיון בוועדת המדע כי לו עדיין היה בתפקיד היה מוותר על הפיילוט ומחיל את המאגר מזמן על אזרחי ישראל. ח"כ זנדברג הביעה חשש משימוש לרעה ומדליפה של המאגר. סגנית שר הפנים קירשנבאום אמרה כי המאגר מוגן וכי בישראל מאגרים אחרים להם האזרחים נותנים פרטים "בלי חשבון"
בדיון שהתקיים הבוקר (ב') בוועדת המדע בכנסת יצאו מספר חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה נגד הפיילוט למאגר ביומטרי שהתחיל בשבוע שעבר, והתריעו על הסכנות שבו.
במסגרת הפיילוט מוצע לאזרחים תעודות זהות חכמות עם תמונות פנים ושתי טביעות האצבעות.
אין מחלוקת על הצורך - מניעת זיופים והתחזות, אך יש מחלוקת שקיימת מימיו הראשונים של חוק תעודות הזהות החדשות - האם באמת נחוצה הקמה של מאגר שיכיל את כל הפרטים הללו בנוסף לשמירה שלהם על התעודה.
על פי נתוני רשות האוכלוסין שהוצגו בוועדה, הפיילוט קיים כרגע בחמש לשכות בארץ וחצי מהפונים לקבלת תעודת זהות ודרכון ביקשו תעודות ביומטריות.
"הפשעים הגדולים התבצעו על ידי מדינות"
חברי הכנסת המתנגדים לא הציגו בעיות או נתונים חדשים שלא היו ידועים קודם לכן, או כאלה שלא נידונו. תמר זנדברג הביעה חשש משימוש לרעה ומדליפה של המאגר, וחבר הכנסת דב חנין אמר שהוא לא רוצה כאזרח שהמדינה תשלוט במאגר עם נתונים על גופו, והצביע על נתון שנוי במחלוקת - שאין מאגר שני למאגר הזה בעולם.
בתגובה לדבריו של חנין אמר מאיר שטרית שהוביל את החוק כשר הפנים ויושב ראש ועדת מדע בכנסות הקודמות, כי זו טענה שקרית, וכי יש מאגרים שכאלה. יש לציין על רקע שמאגרים כאלה הם אינם בגדר חובה או שאינם כוללים את כל אזרחי המדינה וכי מדובר בוויכוח על הגדרה של מהו מאגר ביומטרי.
ובמתנגדים גם נציג מפלגת השלטון, משה פייגלין. פייגלין אמר שהוא חושש מהמדינה יותר מאשר גורמים פליליים. לדבריו הפשעים הגדולים ביותר נעשו על ידי מדינות. הפוטנציאל לפשוע קיים, לדבריו והוא השווה שימוש לא ראוי במאגר לפינוי גוש קטיף כ"פשע שביצעה המדינה". פייגלין גם השווה שמירת מאגר לכתיבת שמות על הזרוע.
סגנית שר הפנים: המאגר מוגן
פאינה קרשנבאום,סגנית שר הפנים, אמרה בתגובה לדברים כי ישראל היא מדינה דמוקרטית, וכי הכנסת אישרה את המאגר בחוק. "גם אני התנגדתי לחוק הזה, אך הוכנסו בו שינויים שאני מרוצה מהם", אמרה קירשנבאום שגם האשימה את פייגלין בקונספירציות. "למה המדינה צריכה את הנתונים הללו? בשביל מה לפרוץ למאגר? אם מישהו רוצה את טביעת האצבע שלך הוא יכול לקחת אותם מכוס התה שאתה שותה", אמרה.
עוד הוסיפה קירשנבאום, כי המאגר מוגן ואי אפשר לגשת אליו ולהציא פרטים על אזרחים. "בישראל קיימים עשרות אלפי מאגרים לא מוגנים לגמרי שנותנים להם פרטים בלי לעשות חשבון".
"להילחם בחיפושית עם תותח"
בדיון שנערך אמר שטרית כי לו היה ממשיך להוביל את הפרויקט הוא היה מתנגד לפיילוט ומבקש לחייב את כל תושבי המדינה להוציא תעודה ביומטרית לאלתר. הוא חזר על טענתיו מראשית ימי החוק כי המאגר היא הדרך היחידה למנוע התחזות ואמר כי הנתונים במאגר פחות רגישים, ממאגרים אחרים שאליהם לא פורצים. "חברת האשראי יודעת עליך הרבה יותר", אמר שטרית ואמר כי המאגר חיוני לבטחון ישראל.
בתגובה אמרה פרופסור קרין נהון, ממובילות המאבק נגד המאגר, כי הגנה מהתחזות באמצעות המאגר היא כמו מלחמת עם חיפושית בעזרת תותח. לדבריה, תהליך התשאול מספק הגנה נגד התחזות ובתהליך הזה שגם נעשה למי שמוציא תעודת זהות בפעם הראשונה, נשאלים התושבים שאלות שרק הם אמורים לדעת על עצמם. נהון הוסיפה כי הפיילוט בודק היבטים שונים במאגר, אך לא את נחיצותו. יושב ראש הוועדה משה גפני הוסיף ואמר כי הוא לא הבין מספר הפיילוט מה הם המדדים להצלחה.
עורך הדין יהונתן קלינגר, מהפעילים נגד המאגר, אמר כי בעבר עובדים שיש להם גישה למאגרים ממשלתיים חדרו אליהם. קלינגר הביע חשש שעובדי קבלן או עובדים ממשלתיים בשכר נמוך ישוחדו בשביל להוציא נתונים מהמאגר או להכניס אליו נתונים בשביל ליצוא לאנשים זהות בדויה.
תעוד לאומי
גון קמני, ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי אמר כי המאגר הוקם כחלק ממעבר לתעוד לאומי חדש. לדבריו, הבסיס להצעת החוק הוא עובדת מטה של היחידה ללוחמה בטרור במשרד ראש הממשלה. קמני הסביר שאפשר לוודא הות של אדם מול תעודה, וכי לכל אדם תהיה תעודת זהות אחת.
קמני אמר שרק לבודדים תהיה גישה למאגר שמוגדר כסודי ביותר. יש, לדבריו, מנהל אבטחת מידע וגם מנהל הגנת פרטיות, וכי אין ליקויי אבטחה במאגר ובתעודות הזהות.