האיחוד האירופי: התנחלויות יוחרגו מהסכמים
מכה מדינית לישראל: הנציבות העליונה של האיחוד האירופי החליטה על הבחנה ברורה בין גופים ישראליים שפועלים בין קווי 67' ובין גופים הפועלים מעבר לקו הירוק. משמעות ההחלטה: איסור מימון גורף לגורמים שממוקמים באזורי ההתנחלויות
האירופים איימו, האירופים דרשו ולבסוף האירופים מקיימים: אחרי תקופה ארוכה של ביקורת בקרב ארגונים באירופה על מימון פעילויות של גופים ישראליים בהתנחלויות, קיבלה הנציבות העליונה של האיחוד האירופי החלטה לפני ימים אחדים שלפיה תיעשה הבחנה ברורה וחד משמעית בין גופים ישראליים הפועלים בין קווי 67' ובין גופים הפועלים מעבר לקו הירוק, קרי בהתנחלויות. ההחלטה צפויה להיכנס לתוקף במסגרת התקציבית שתחל ב-2014 ותימשך עד 2020.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
שוכחים ללא דין: "להורה לא יכול להיות יותר גרוע"
שוב: פצמ"רים מהלחימה בסוריה התפוצצו בגולן
החרגת ההתנחלויות מכספים אירופיים אינה תהליך שנולד בבת אחת, והיא התבשלה לאורך חודשים ארוכים במוסדות האיחוד. באירופה חזרו והזהירו את ישראל פעמים רבות לגבי סנקציות על ההתנחלויות, אך בירושלים נהגו לזלזל וללגלג על האיומים האירופיים. תהליכי החרמה נוספים כבר קיימים באיחוד - כך למשל, הליך סימון המוצרים מן ההתנחלויות, שנועד לפגוע ביכולת של יצרנים מן ההתחלויות לייצא ולשווק מוצרים המיוצרים מעבר לקו הירוק.
מדובר בהנחיה שתפורסם באופן רשמי בעוד ימים אחדים והיא המשך להחלטה שהתקבלה כבר בדצמבר 2012 בקרב שרי החוץ של האיחוד, ולפיה יש לעשות הפרדה והבדלה בין מה שנמצא מעבר לקו הירוק ובין מה שנמצא בישראל של קווי 67'.
באירופה גברה הביקורת בשנים האחרונות נגד העובדה שהאיחוד מממן פעולות של גופים ישראליים באופן ישיר או עקיף הפועלים בהתנחלויות. האיחוד האירופי מגנה באופן חריף את הבנייה ואת הרחבת הבנייה מעבר לקווי 67', ועל כן פועל בעוצמות שונות כבר כמה שנים כדי לעשות הפרדה בין ישראל ובין ההתנחלויות.
הנחיה זו של הנציבות תהיה בעלת השפעה דרמטית גם על הסכמים משמעותיים עבור ישראל, דוגמת תוכנית המנהל והפיתוח האירופית שאמורה להיחתם בעתיד הלא רחוק. ישראל תצטרך כעת לקבל החלטה אם לחתום על התוכנית, שכן לפי ההנחיות החדשות, גופי מחקר שאינם בקווי 67' לא יוכלו ליהנות מן ההסכם הזה וממימון המגיע איתו, דבר שהוא בעל השלכות פוליטיות נרחבות.
עם זאת, באיחוד האירופי עדיין לא התקבלה החלטה לפגוע במימון האירופי המגיע לגופי מחקר המעסיקים מתנחלים. כלומר, גוף הנמצא בבסיסו בתוך ישראל ימשיך ליהנות משיתוף פעולה וכך גם משרדים ממשלתיים שחלקם ממוקמים פיזית בירושלים מעבר לקו הירוק (לדוגמה, משרד המשפטים).
גורם באיחוד האירופי אמר הבוקר (יום ג') כי בישראל לא צריכים להיות מופתעים מן ההנחיה, שכן "כבר חודשים לא מעטים אנחנו מבהירים ומתריעים וחוזרים שוב ושוב על הנושא הזה הנוגע
להחלטה שהתקבלה כבר בסוף השנה שעברה על ידי שרי החוץ. הסעיף ההוא מתווה באופן ברור את העמדה של האיחוד האירופי ולכל הצדדים היה ברור שתוך חודשים אחדים תתקבל החלטה מהסוג הזה, שנועדה להתאים את עצמה לרוח ולאווירה הקיימות באיחוד האירופי כבר שנים לא מעטות".
סגן השר במשרד ראש הממשלה, ח"כ אופיר אקוניס, אמר בתגובה להחלטת האיחוד האירופי כי מדובר ב"החלטה שגויה ומצערת. צעדים מסוג זה - עוד לפני שהפלסטינים הודיעו שהם מוכנים לחזור בכלל למשא ומתן - מרחיקים את המשא ומתן המדיני ולא מקרבים אותו. יידעו גם באירופה - יהודה ושומרון הם אינם 'כבושים', הם ערש המולדת של עם היהודי".