היס נתבע: תינוק מת נותח, ונקבר בלי רקמות
הוריו של הראל אטיאס, שנפטר בגיל חצי שנה, נחרדו לגלות כי בנם עבר נתיחה שלאחר המוות אף שבמכון הפתולוגי התחייבו שלא יעשו זאת. עתה הם תובעים את פרופ' יהודה היס, שהודח בפרשת הרקמות: "פתחו לנו את פצע האובדן"
בנם התינוק של כרמית ודרור אטיאס נקבר כשבגופו חסרות רקמות - וזאת עוד לאחר שבמכון הפתולוגי התחייבו שהתינוק לא ינותח. כך עולה מתביעה שהגישו ההורים באחרונה, כעשרה חודשים לאחר הדחתו של פרופ' יהודה היס מתפקיד הפתולוג הראשי של המכון לרפואה משפטית אבו כביר, על רקע חשיפת "פרשת הרקמות". "במשרד הבריאות היה מודעים להתנהלות הלקויה ונתנו לאיש הזה להמשיך לעבוד", האשימה האם.
עוד כתבות על "פרשת הרקמות":
טלטלה במערכת הבריאות: פרופ' יהודה היס הודח
משפחות המתים: לשפוט את היס, לא רק להדיח
תביעה נגד פרופ' יהודה היס: בני נקבר ללא לב
הראל אטיאס נפטר ב-2009 בגיל שישה חודשים כתוצאה ממוות בעריסה. הוריו, שהביאו אותו למשפחתון כמו בכל יום, הוזעקו לשוב כעבור כשעתיים ושם קיבלו את הבשורה הטרגית על מות בנם. הם לוו חזרה לביתם על-ידי שוטרים ואלו סיפרו להורים כי מאחר שהמקרה אירע במשפחתון ותחת השגחת המטפלת, יש צורך לבצע בדיקה במכון הפתולוגי.
בכתב התביעה שהגישו בני הזוג אטיאס, המיוצגים על-ידי עו"ד גלעד רמתי, נגד היס, המכון ומשרד הבריאות, נטען כי האם הבהירה לשוטרים שאינה מסכימה לנתיחה כלשהי בגופת בנה, והובטח לה שכך יהיה. עוד צוין כי אחד השוטרים נתן לאם הנסערת לחתום על מסמך כלשהו, וכששאלה במה מדובר - השוטר הסביר לה שהמסמך מאשר שמבוצעת בדיקה ושלא מדובר בעניין פלילי. רק בדיעבד, כך נטען בתביעה, גילתה האם כי המסמך היה למעשה טופס הסכמה לנתיחה, בניגוד למה שהוסבר לאם.
בכתב התביעה מסופר כי באותו בערב התקשרה נציגה מטעם המכון הפתולוגי וציינה בפני האב כי בגופה בוצעה בדיקה בלבד ולא נתיחה, ושככל הנראה מדובר במוות בעריסה. כך גם אמרו למשפחה שוטרים שהגיעו לנחמם. אולם כעבור כחודש נדהמה האם לקבל שיחת טלפון מהמשטרה, שבה נאמר לה כי היא מוזמנת להגיע ולקחת את דו"ח הנתיחה. היא התקשרה מיד למכון ושוחחה עם היס עצמו, אך זה לא ענה לשאלתה מדוע נותח הילד.
"גרמו לי ולאלפי משפחות הרס ונזק"
פרופ' היס הודח מתפקידו באוקטובר האחרון אחרי שהתברר שאיברים מאלפי גופות שנותחו במכון הושארו בין כתליו מבלי ליידע את הקרובים. ב-2011, כשהחלו הפרסומים על מבצע "מנוחה בכבוד", שבמסגרתו הובאו לקבורה המונית איברים ורקמות שנותרו זמן רב במכון הפתולוגי, חשה כרמית אטיאס שמשהו לא כשורה.
היא פנתה למשרד הבריאות ונחרדה לגלות כי גם נלקחו מבנה חלקי גוף בלא ידיעתם, ככל הנראה רקמות, ואלו נותרו במכון. האם ביקשה להביא את האיברים לקבורה בהקדם, אולם במכון התעקשו להמתין כמה חודשים עד תחילת המבצע. אחרי שעות של ויכוחים, וטענתה של האם כי היא "תיקבר יחד עם חלקי בנה" אם המצב ימשך, הופנו ההורים לאחראי על הנושא. בסופו של דבר הועברו הרקמות באמבולנס לבית הקברות, וההורים נאלצו לפתוח את קבר בנם כדי להביאן לקבורה באיחור של שנתיים.
"גרמו לי ולאלפי משפחות הרס ונזק. פתחו לנו את פצע האובדן כל פעם מחדש, החזירו אותנו ליום שהבן נפטר, פעם אחר פעם", סיפרה כרמית ל-ynet. "על מנת לקבל את איברי הילד שלנו ניהלנו מלחמה עד שהתמוטטנו. נותרנו עם כאב גדול ועם מחשבות לא נגמרות - מה עוללו לאיברי בנינו, ללא ידיעתנו וללא הסכמתנו?". לדבריה, על הגשת התביעה החליטו "לאחר שהבנו שהעוול הזה לא מעניין אף אחד".
ההורים טוענים בכתב התביעה, שהוגש לבית משפט השלום בירושלים, כי בתיק הרפואי של בנם נרשמו אי סדרים, ולא ברור אם לצד הרקמות נלקחו מגופת התינוק גם איברים. לטענתם, הטיפול בבנם היה רשלני, אטום ומזלזל, והנתבעים הפרו
את פסיקות בתי המשפט העליון והמחוזי כשלא קיבלו כנדרש את רשות ההורים לבצע את הנתיחה, לקחת חלקים מגופו ולשמור אותם.
"צמד המלים 'עוגמת נפש' מהוות זילות לעוצמת התחושות הקשות שלהם", צוין בכתב התביעה. "אין יום בחייהם שאינם חושבים על בנם ז"ל ועל הסבל, הצער ועוגמת הנפש שאינם ניתנים למדידה, שנאלצו לעבור כתוצאה ממעשיהם של הנתבעים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי כתב התביעה טרם התקבל, וכשיתקבל יינתן מענה בבית המשפט.