שתף קטע נבחר
 

להגריל חתן ולתפוס רווקות: ט"ו באב מסביב לעולם

ביפן מתבקשים הגברים להחזיר מתנה בערך הגבוה פי שלושה מהמתנה שנשותיהם הביאו להם, ברומניה זוגות מתנשקים כדי להגן על עצמם ממזל רע, ובדרום אפריקה צעירות מדביקות את שמו של אהוב לבן על השרוול. ט"ו באב - הגרסאות הזרות

בשבוע הבא יחול ט"ו באב המוכר לכולנו כחג האהבה. בשיחה עם חברה בה עלה הנושא, היא התמרמרה על כך שפעמיים בשנה אנו נאלצים להתמודד עם מועקת חגי האהבה, ועלתה השאלה האם רק בישראל ישנו חג אהבה מקומי.

 

עוד בנושא:

ט"ו באב: למה אנחנו צריכים שיזכירו לנו לאהוב?

ט"ו באב: ההזדמנות שלכם לתיקון עצמי וזוגי

הכול מתימטיקה: הנוסחה למציאת אהבה

הכול על אהבה בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

ובכן, ממחקר תרבותי שביצעתי, עולה כי אנו לא היחידים עם גרסה מקומית, ושמסורות שונות ומשונות מעבר לולנטיין דיי מצוינות בארצות רבות ברחבי העולם. את המעניינות ביניהן החלטתי לחלוק איתכם לכבוד החג. תיהנו!

 

 

יפן: שוקולד לאהבת אמת, אטריות שחורות לרווקים

ביפן, דרום קוריאה וטייוואן, חג האהבה נחגג באותו תאריך כמו במערב (ה-14 בפברואר), אם כי באופן שונה לחלוטין. ביפן מצופה מהנשים העובדות להביא מתנות משוקולד לגברים מתוך אהבה, נימוס או אילוץ חברתי.

 

את השוקולד הן קונות בחנות או מכינות בבית, כשהאחרון מסמל למקבל שהוא בחיר לבה של המעניקה. בין סוגי השוקולדים אותם מעניקות הנשים לאהוביהן, נמצא את "הונמאי צ'וקו" - שוקולד שמסמל אהבת אמת, ואת ה"תומו צ'וקו"- שוקולד החברות הרשמי. לא מצאתי עדויות על שוקולד שמסמל אהבה נכזבת, אבל הוא יהיה חייב להיות מריר.

 

ואם חשבתם שהשוקולד הסימבולי מסכם את הכל, טעות בידיכם, שכן חודש לאחר החגיגה מגיע היום הלבן הנחגג ב-14 במרץ, בו על הגברים להחזיר מתנות לנשים. באופן מסורתי, המתנות שמעניקים ביום הלבן הן עוגיות, תכשיטים, שוקולד לבן, הלבשה תחתונה – לבנה כמובן, ומרשמלו.‏

 

לעתים משתמשים בביטוי "סאנבאי גאשי" שפירושו "להחזיר פי שלוש" על מנת לתאר את הנוהג לפיו על שווי המתנה ביום הלבן להיות יקר פי שלושה משווי המתנה שניתנה בחג האהבה עצמו. בטיוואן אגב, סדר החלוקה הפוך: הגברים קונים מתנה בולנטיין די והנשים מחזירות להם חודש אחרי כן.

 

אהבת אמת או חברות? שוקולדים סימבוליים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אהבת אמת או חברות? שוקולדים סימבוליים(צילום: shutterstock)

 

בדרום קוריאה, ב-14 לאפריל, חודש אחרי היום הלבן, מציינים את היום השחור (Black day). ביום זה, מי שלא קיבל מתנה בולנטיין או ביום הלבן - כלומר כל הרווקים או הפרודים למיניהם, הולכים לאכול אטריות ברוטב שעועית שחורה כדי לחגוג את הרווקות שלהם. בתל אביב אגב, מתקיים כזה מפגש כל לילה, רק שבמקום אטריות יש בירה, וקוראים לזה פיק-אפ בר.

 

סין: כשהרפתן התאהב באורגת

בסין, חג האהבה נחגג ביום השביעי של חודש הלונאר השביעי, ועל כן זכה גם לשם Double Seventh Festival. בלוח השנה הלועזי החג יוצא בחודש אוגוסט בדרך כלל. מקור הפסטיבל באגדה סינית רומנטית שיש לה גרסאות שונות, אך הסיפור הכללי הינו על זהינו "האורגת" וניו לאנג "הרפתן", המזוהים גם עם שניים מהכוכבים בשמיים - אלטייר ווגה.

 

האגדה מספרת כי רפתן טוב לב התבקש לטפל בעדר פרות חולה. לאחר שטיפל בעדר ועזר לו להחלים, אחת הפרות הובילה אותו לזהינו האורגת, פייה שברחה היישר מגן עדן. השניים התאהבו, חיו חיי נישואין מאושרים והביאו לעולם בן ובת. לאחר זמן מה, מלך גן העדן דרש מזהינו לשוב משום שגילה שהתחתנה עם בן תמותה וכעס על כך.

 

מלכת גן העדן הזועמת גם היא, החליטה ליצור נהר - המזוהה עם שביל החלב המפריד ביניהם, ולאפשר להם להיפגש רק פעם בשנה. החג מציין את התאריך בו השניים נפגשים, והמנהג הנפוץ ביותר בחג הוא בנות צעירות ורווקות ההולכות להתפלל לזהינו ולהעניק לה דברי אריגה כדי שתעניק להן ידיים מוכשרות לאריגה, כשרון המאפיין רעייה טובה. לכן נקרא החג לפעמים גם "יום הבנות" או "יום הנשים הצעירות".

 

בנוסף, נהוג ביום זה לחתוך פירות לצורות שונות, כאשר בשעות הערב משפחות יושבות יחדיו, אוכלות מאפים ופירות ובוהות בכוכבים של "הרפתן" וה"אורגת" נפגשים בשמיים. בנוסף, ישנה מסורת לפיה ילדים תולים פרחים על קרני שוורים לציון עדר הפרות החולה שבזכותו הכירו זוג האוהבים. באזורים מסוימים ישנה מסורת לפיה מתכנסות שבע נשים שהן חברות טובות, כדי להכין מאכלים שיביאו להן כסף, כישרון ואהבה.

 

 

סיפור הרפתן והאורגת

 

ברזיל: החתן מהפתק המוגרל

ברוב מדינות אמריקה הלטינית ביניהן: מקסיקו, קוסטה ריקה, אקוודור, פורטו ריקו ועוד, חג האהבה נקרא "Dia del Amor y la Amistad" ונחגג ב-14 בפברואר, מלבד קולומביה - בה החג נחוג בשבת השלישית של חודש ספטמבר. בחג זה נהוגה מסורת ה-"Amigo Secreto" (החבר הסודי), הדומה למה שאנו מכירים כמשחק "הענק והגמד". לפי המסורת, כל אדם מקבל באופן אקראי ענק, לו הוא אמור לספק מתנות מבלי לחשוף את זהותו.

 

יוצאת דופן באמריקה הלטינית היא ברזיל, שלא חוגגת את החג בתאריך המקובל משום שבחודש פברואר חל הקרנבל הברזילאי המפורסם. חג האהבה הברזילאי - Dia dos Namorados, חל ב-12 ביוני. יום למחרת, ב-13 ליוני, מתקיים חג הקדוש אנטוני, הידוע כמביא מזל וברכות לזוגות צעירים. לפי המסורת, הרווקות הברזילאיות מבצעות טקסים שונים הנקראים simpatias, על מנת למצוא בעל או בן זוג טוב לחיים.

 

המנהג הנפוץ ביותר הינו כתיבת שמותיהם של בחורים פוטנציאליים לזוגיות על פתקים, והחבאתם מתחת לכרית בליל ה-12 ליוני. למחרת בבוקר יש להוציא רק פתק אחד, והמאהב הלטיני המיועד הוא זה ששמו מופיע על הפתק הנבחר.

 

 

טקסי הרווקות הברזילאיות

 

רומניה – תפוס אותי אם תוכל!

ברוב מדינות אירופה נהוג לחגוג את ולנטיין הנוצרי, אך ברומניה ישנה מסורת שונה. היא חוגגת את חג האהבה שלה ב-24 לפברואר, בחג שנקרא "Dragobete". לפי האמונה, דרגבוטה הוא בנה של דוצי'ה - אישה רעה המסמלת את החורף, והוא מסמל בדיוק את ההיפך ממנה - שמחה, אהבה ואת בוא האביב, ולכן מצוין החג בסוף החורף ובתחילת האביב.

 

ביום זה אסור לעבוד (אפשר גם לחגוג את זה?), אך ניתן לנקות את הבית כסימן לניקיון ולהתחדשות. לפי האמונה, גבר הפוגע באישה ביום הזה או אפילו מתווכח איתה, יזכה למזל רע במשך שנה שלמה. זוגות מאוהבים הרוצים להישאר יחד חייבים להתנשק ביום הזה, ונשים רווקות חייבות לראות גבר ביום הזה, אחרת יישארו רווקות כל השנה.

 

ביום הזה הרווקות מתבקשות גם לאסוף שלג מבחוץ ולהמיס אותו, מתוך אמונה בכך שמימיו ידועים כמבשרי טובות בתחום האהבה. גברים לעומת זאת, מצופים ללכת לשדות, לקטוף פרחים חדשים וטריים ולהביאם לנשים. המסורת הכי חמודה היא שעל הנשים לרוץ ועל הגברים לרדוף אחריהן, לתפוס אותן ולנשק אותן, ומי שמצליח "לגנוב" נשיקה מאישה - מצליח "לגנוב" גם את לבה.

 

 

דרום אפריקה - החולצה שלי, השם שלך

ברוב יבשת אפריקה לא נהוג לחגוג את חג האהבה. בדרום אפריקה לעומת זאת, החג מצוין באופן דומה לאופן שבו הוא נחגג במערב, וגם באותו התאריך. החגיגות מתחילות שבוע לפני החג, כשהחנויות מתמלאות בקישוטים של לבבות, קופידון וקישוטים אפריקניים. התוספת המסורתית המעניינת עונה לשם "Lupercalia", על שם פסטיבל אהבה רומי עתיק.

 

המנהג הוא בעצם גרסה פרונטאלית ועתיקה של מה שאנו מכירים היום כשינוי סטטוס בפייסבוק ל- “in a relationship with”: נשים צעירות מדביקות את שמו של אהוב לבן על השרוול שלהן כדי שידע שהן חושקות בו, וישנם מקומות בהם גם הגברים עושים זאת.

 

חג אהבה שמח!

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק  

 

ל"ערה?" – דף הפייסבוק של עדי רם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היי לי האורגת ואני הרפתן. אהבה בסין
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים