עם מטוסים ענתיקה, צבא קובה תקוע בשנות ה-50
האי הקומוניסטי שלח בחשאי ציוד צבאי ישן לתיקון בצפון קוריאה ונתפס על חם מפר סנקציות של האו"ם. אולם, לקהילה הבינלאומית אין מה לדאוג. מעצר הספינה הצפון קוריאנית בפנמה כשעליה טילים קובניים ישנים מצביע בעיקר על הימים הקשים שעוברים על הוואנה מאשר על איום צבאי אמיתי על ארה"ב
עוד חדשות בעולם :
כלה סדרתית: השיבה "כן" ל-4 הצעות נישואים
עד שיש להם קיץ אמיתי: '760 אנגלים מתו מחום'
סכום הזיכוי: 92,233,720,368,547,800 דולר
טרגדיה בגן עדן: כריש חתך נערה לחצי בראוניון
אף שקובה הפרה את הסנקציות הבינלאומיות של האו"ם שאוסרות על סחר צבאי עם צפון קוריאה, לא נראה שלקהילה הבינלאומית יש סיבות לדאגה מהפצת נשק גרעיני על ידי צבא קוריאה.
"בהתבסס על מה שאנחנו יודעים, ההשפעה של הצבא נראית זניחה", אמר פיליפ פיטרס, מומחה לקובה במרכז המחקר הקובני שבסיסו בווירג'יניה. "לחומר הזה אין שום קשר לחשש העיקרי של הקהילה הבינלאומית מצפון קוריאה שהוא כלי נשק גרעיניים וטילים בליסטיים".
"קובה כבר מזמן לא מהווה איום צבאי"
המשלוח שנתפס על גבי הספינה הצפון קוריאנית כלל בין היתר שתי סוללות טילים נגד מטוסים, תשעה טילים מפורקים, שני מטוסי מיג-21 ומנועים של מטוסי מיג-15 - כולם כלי נשק סובייטיים שנבנו באמצע המאה הקודמת.
צבא קובה "משתמש בנשק וציוד עתיקים להדהים והפנטגון כבר מזמן ביטל את התייחסותו לאי הקריבי כאיום צבאי", אמר הול קלפאק, מרצה להיסטוריה ואסטרטגיה במכללה הצבאית המלכותית של קנדה שחיבר ספר על צבא קובה. באותה עת, הוא הוסיף, הדוקטרינה הצבאית הקובנית נועדה להרתיע מפני התקפה והיכולת ההגנתית שלה זקוקה באופן נואש לשדרוג.
"שום דבר ממה שיש לקובה, כפי שהפנטגון הבהיר שוב ושוב בהערכות שלו, לא מהווה איום על ארצות הברית או שכנות אחרות, אך אם קובה לא תשמור בכלל על יכולת הגנה אווירית אז היא לא יכולה לשכנע אף אחד שכיבוש האי לא יהיה קל להשגה", אמר קלפאק.
תגובת ארה"ב: "נחכה ונראה"
בדו"ח משנת 1998 קבע משרד ההגנה האמריקני שקריסת הגוש הסובייטי בשנת 1991 פגע קשות בגודל ובעוצמה של צבא קובה, שנותרה עם פיזור איומים זניחים לעבר ארה"ב או מדינות שכנות", אמר החוקר. עוד נטען בדו"ח שצבא קובה לא יכול לבצע "פעולות אפקטיביות" בשל ציוד ישן ושחיל האוויר שלו לא מונה יותר מ-24 מטוסי מיג.
למרות ההפרה של הסנקציות של האו"ם, ממשלו של ברק אובמה הגיב בזהירות לתפיסת הנשק הקובני שהיה על סיפון הספינה הצפון קוריאנית. גורמים אמריקניים העדיפו לנקוט גישה של "נחכה ונראה" ואמרו שהם מתכוונים לשוחח עם המשטר הקובני על התקרית ברגע שייוודעו כל הפרטים.
קובה טענה כי כלי נשק "מיושנים" נשלחו בחזרה לצפון קוריאה לתיקון והתעקשה שהיא מחויבת לחוק הבינלאומי ולפירוק נשק גרעיני. החוקר קלפאק הגדיר את המיג-21, שטס לראשונה בשנות החמישים, "מיושן ללא תקנה", בדיוק כמו מערכות המכ"ם לגילוי מטוסים שנמצאו על פי הדיווחים בספינה הצפון קוריאנית.
העסקה הקובנית-קוריאנית: תיקון תמורת מזון
"קובה לא יכולה לממן רכישה של כל דבר חדש ואין לה מתקנים משלה לתיקון הציוד שלה. אולם אם היא לא זורקת, למשל, את כל חיל האוויר שלה, היא חייבת לתקן ולשדרג אותם בכמה תחומים", אמר החוקר.
המצב הכלכלי הקשה של קובה גרם לה לפנות בלית ברירה לצפון קוריאה ולהגיע עמה להסכם לתיקון הציוד הצבאי שלה בתמורה למזון - מצרך נדרש ביותר במדינה האסייתית מוכת הרעב שמבודדת מן העולם.
קלפאק אמר כי רוסיה וסין מוכנות לתקן את מערכות הנשק הקובניות, או אולי לחדש אותן, אך יעשו זאת רק בתמורה לכסף מזומן.
ההעברה החשאית של המטען הקובני וההפלגה של הספינה הצפון קוריאנית עם משדר כבוי כדי שלא יאתרו אותה בעת שיצאה מנמל פנמה כדי לאסוף את כלי הנשק הקובניים הצביעו על כך שקובה ידעה שהיא מפרה את הסנקציות הבינלאומיות, אך הייתה מוכנה לקחת את הסיכון שתיתפס. כך טוענים מומחי צבא.
למרות התגובה האמריקנית הזהירה שהופגנה עד כה, העברת כלי הנשק מקובה לצפון קוריאה עשויה לפגוע במאמציה של הוואנה לשקם את היחסים עם וושינגטון. "העברות נשק חשאיות ממשטר קומוניסטי אחד לאחר מתחת לשקי סוכר אינן מקריות ומדגישות את הצורך להשאיר את קובה ברשימה של מחלקת המדינה האמריקנית של מדינות שתומכות בטרור של מדינות", אמר הסנאטור האמריקני רוברט מנדז, יו"ר ועדת הסנאט ליחסי חוץ.
המומחה לקובה פיטרס הגדיר את הצעד הקובני כטעות פוליטית. "לקובה מגיע שיבקרו אותה על הפרת סנקציה של האו"ם, אבל דרוש צעד גדול כדי לנקוט פעולה ולהפוך את זה לאיום ביטחוני מצד קובה משום שהוא לא קיים למעשה", אמר פיטרס. "צבא קובה מעולם לא היווה איום התקפי על ארה"ב ובמשך 20 השנים האחרונות הוא פגע בעיקר בעצמו".