האיחוד האירופי החליט: חיזבאללה ארגון טרור
התנועה השיעית מלבנון ביצעה במשך שנים פיגועים בחו"ל, האחרון שבהם נגד ישראלים בבורגס, אך רק בעקבות מעורבותה במלחמת האזרחים בסוריה החליט האיחוד לנקוט את הצעד הדרמטי. על אזרחי האיחוד נאסר להעביר לארגון כספים, דיפלומטים אירופאים לא יוכלו להיפגש עם נציגיו ונכסיו יוקפאו
עכשיו זה רשמי - חסן נסראללה טרוריסט: האיחוד האירופי הוסיף היום (יום ב') את הזרוע הצבאית של ארגון חיזבאללה לרשימה השחורה של ארגוני הטרור. כך מסרו דיפלומטים מהגוש האירופי. את הצעד הדרמטי יזמו בריטניה, צרפת והולנד ומרגע כניסתו לתוקף ייאסר על אזרחי 28 מדינות האיחוד האירופי להעביר כספים לתנועה השיעית הלבנונית ודיפלומטים אירופאים לא יוכלו להיפגש עם נציגי הארגון. בנוסף, כל נכסי חיזבאללה באיחוד האירופי יוקפאו.
ארגון טרור - חיזבאללה בכותרות:
חיזבאללה "חוגג" על צילום מפקד החטיפה בגבול
נסראללה נאם: הגליל יהיה בסכנה לפני ביירות
מתון? נשיא איראן: אנו עם חיזבאללה, נגד הציונים
פנייה לבכירי חיזבאללה: אל תשלחו בנינו לסוריה
"הושג הסכם להכניס את חיזבאללה לרשימה", אמר דיפלומט אירופי. שלושה דיפלומטים נוספים אחרים מגוש המדינות האירופי אישרו את דבריו.
הכללת חיזבאללה ברשימת ארגוני הטרור הושגה בהצבעה פה אחד של 28 המדינות החברות באיחוד האירופי. בעבר ביקשו ישראל וארצות הברית מהאיחוד האירופי לנקוט צעד זה, אולם כמה מדינות באיחוד סירבו לעשות אותו בטענה שהוא יערער את היציבות בלבנון, שבה חיזבאללה שחקן מרכזי בפוליטיקה המקומית.
לבני מברכת, ליברמן תוקף: "הלכו חצי דרך"
שרת המשפטים ציפי לבני הגיבה להחלטת האיחוד האירופי ואמרה: "אני מברכת על הודעת האיחוד האירופי על הכללת חיזבאללה ברשימת ארגוני הטרור. סוף סוף אחרי שנים של דיונים והתלבטות, כשל ובצדק הניסיון לטעון כי העובדה שהם גם מפלגה פוליטית מלבינה את הפעילות הטרוריסטית שלהם".
יו"ר ועדת החוץ והביטחון ושר החוץ לשעבר, ח"כ אביגדור ליברמן, גם התייחס להחלטת האיחוד האירופי לכלול את הזרוע הצבאית של חיזבאללה ברשימת ארגוני הטרור ואמר: "כהרגלם הסתפקו האירופאים בהליכה רק עד חצי הדרך, ובקבלת החלטה חלקית ולא מספקת".
"הזרוע הצבאית והזרוע המדינית של חיזבאללה הם שני צדדים של אותו מטבע. בראש 'שתי הזרועות' עומד השייח חסן נסראללה. הניסיון להציג כאילו יש בארגון חלק קיצוני וחלק מתון דומה לשאלה האם קניבל יכול להיות צמחוני", הוסיף ליברמן.
אחת הסיבות המרכזיות שהובילו להכללת חיזבאללה לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי היא מעורבותו העמוקה במלחמת האזרחים בסוריה, שעל פי הערכות גבתה את חייהם של יותר מ-100 אלף בני אדם מאז מרס 2011.
באיחוד האירופי גם לא התעלמו מדו"ח חקירת הפיגוע בבורגס בקיץ שעבר, שבו נהרגו חמישה אזרחים ישראלים ונהג אוטובוס בולגרי.
הדו"ח הטיל על ארגונו של נסראללה את האחריות לפיגוע הקטלני וקרא לממשלת לבנון לסייע בהמשך חקירת הפיגוע. מנגד, הארגון השיעי מכחיש בתוקף כל מעורבות לפיגוע בבורגס.
ארגון חיזבאללה הוקם בלבנון בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-20 בתמיכתם הפעילה של נציגי "משמרות המהפכה" האיראנים כמתחרה ישיר לארגון "אמל", הארגון השיעי הגדול ביותר באותה עת.
מטרתו המוצהרת של החיזבאללה היא הקמת מדינה איסלאמית בלבנון ולשם כך הוא מבצע פעולות טרור ומשתמש באמצעים פוליטיים וכלכליים להשגת יעדיו. מאז הקמתו מנהל הארגון עימות אלים נגד מדינת ישראל. עימות זה הביא במאי 2000 לנסיגת צה"ל משטחי רצועת הביטחון. הארגון פעיל גם כמפלגה פוליטית ומחזיק בנציגים בפרלמנט הלבנוני.
ב-1992 התנקשה ישראל בחייו של מנהיג הארגון, השייח עבאס מוסאווי, באמצעות טיל שירה מסוק לעבר המכונית שבה ישבו מוסאווי, רעייתו ובנו.
בעקבות ההתנקשות פתח חיזבאללה, בסיוע האיראנים, בסדרה של פיגועים קשים נגד מטרות ישראליות ויהודיות מחוץ לשטחי ישראל, ששיאם בפיגועים בשגרירות ישראל בבואנוס איירס (מרס 1992, 22 הרוגים) ובמרכז הקהילה היהודית בעיר (יולי 1994, 80 הרוגים). באותה שנה נכשל ניסיון לפיגוע בשגרירות ישראל בבריטניה.
במקומו של מוסאווי נבחר השייח הצעיר חסן נסראללה למזכיר הכללי. תחת הנהגתו של נסראללה הפך החיזבאללה לארגון בעל יכולת ביצוע פעולות טרור ברחבי העולם וכזה שאינו מסתפק רק בזירה הלבנונית. חיזבאללה ראה עצמו מאותה העת כפעיל גם בזירת חו"ל (באמצעות פעילים כמו עימאד מורנייה, שהפך למתכנן הפיגועים המרכזי שלו) וכן בביצוע חטיפות של חיילים ישראלים.
עד החלטת האיחוד האירופי מהיום הופיעה הזרוע הצבאית של חיזבאללה ברשימות השחורות של ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, בריטניה והולנד.