שתף קטע נבחר
 

"אם ח' חשמל הייתה פרטית - היה כינוס נכסים"

שר האנרגיה, סילבן שלום, הכריז על תחילת עבודתה של הוועדה לבחינת משק האנרגיה שמטרתה להמליץ, בסופו של דבר, על רפורמה במשק החשמל - ולהביא לסיום מונופול חברת החשמל. "הגענו למצב של SOS - חייבים למנוע את התמוטטות החברה"

שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, הכריז היום (ג') על תחילת עבודתה של וועדה לבחינת משק האנרגיה בישראל. הוועדה תבחן את הנסיבות שבהן הגיעה חברת החשמל לחובות של יותר מ-70 מיליארד שקל ותמליץ על יישומה של רפורמה במשק החשמל אשר תוביל לסיום המונופול של החברה הממשלתית על ייצור החשמל בישראל ומכירתו.

 

השר שלום ציין כי הרפורמה תכלול ביטול של ההטבה ההיסטורית המעניקה חשמל חינם לעובדי החברה וכי הוא מאמין שהיא תוביל להורדת מחירי החשמל, ודרך כך גם להורדה כוללת של יוקר המחיה בישראל, עקב ירידה בעלות הייצור.

 

יצרני חשמל פרטיים: צרפו אותנו לדיון ברפורמה

המו"מ על הרפורמה בחברת החשמל מתחדש

הסכם בחברת החשמל: תוספת תמורת שקט תעשייתי

 

בראש הוועדה יעמוד אורי יוגב, לשעבר הממונה על התקציבים באוצר, והיא תגיש את מסקנותיה עד סוף השנה האזרחית. את עובדי חברת החשמל ייצג ראש האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן. שר האנרגיה הודיע במסיבת העיתונאים כי בניגוד לפרסומים קודמים, הוועדה לא תכלול נציגים מחברת החשמל עצמה או מרשות החשמל.

 

החברים הנוספים בוועדה הם מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח, מנהל מינהל החשמל במשרד האנרגיה יהודה ניב, מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל אורנה הוזמן-בכור, החשבת הכללית שבמשרד האוצר מיכל עבאדי-בויאנג'ו, הממונה על השכר קובי אמסלם, הממונה על התקציבים במשרד האוצר אמיר לוי ואלי כהן, לשעבר הממונה על השכר ומנכ"ל משרד התיירות.

 

"אני חושב שיש רבים שיש להם חלק בהגעתה של חברת החשמל למצב שהגענו אליו", אמר שלום. "כולם היו שותפים לכך, הנהלת החברה הדירקטוריון והעובדים אבל גם רשות החשמל ומשרד האנרגיה לדורותיו. לא יכול להיות שכאשר מקימים ועדה שנועדה לבחון את המצב שהגענו אליו, הגופים שמבקרים את עבודתם יהיו חלק מהוועדה. אם רשות החשמל הייתה בפנים, היינו צריכים להכניס גם את חברת החשמל ואת עובדיה. מאחר ושלושת הגופים הללו לא בוועדה אנחנו יכולים לתת לחברי הוועדה לעבוד ללא הפרעה מבלי שגוף כזה או אחר ימשוך לכיוון כלשהו".

 

יוגב, שמונה לעמוד בראש הוועדה, אמר בהתייחס לגורמים השונים במשק החשמל, כי "יש כאן הרבה שחקני וטו ונצטרך להסתדר איתם. גם רשות החשמל, גם הנהלת חברת החשמל וגם העובדים שבלעדיהם לא נגיע לשום רפורמה. נעשה מאמץ להגיע למתווה שמוסכם על כולם ושיביא תועלת לצרכן הישראלי ולשקט בתוך אחת המערכות הקריטיות ביותר למדינת ישראל".

 

"אם זו הייתה חברה פרטית - המנהלים היו מסיקים מסקנות"

שר האנרגיה החליט על כינוסה של הוועדה, על רקע המצב הפיננסי החמור שאליו נקלעה חברת החשמל, מצב שמאיים להטיל על משלם המסים הישראלי עול של חובות נוספים בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים. "הייתי יו"ר החברה בשנות ה-90 כשהיא הייתה במצב אחר לחלוטין, עם דירוג גבוה ועם יכולת לספק חשמל לכל אזרחי ישראל" אמר היום השר שלום. "כשהגעתי לתפקיד חשכו עיני. ראיתי חברה שקיים ספק לגבי יכולתה לספק חשמל לאזרחים, שיש לה חוב של יותר מ-70 מיליארד שקל ושדירוג האשראי שלה ירד.

 

"אם זו הייתה חברה פרטית, המנהלים היו צריכים להסיק מסקנות ואולי היינו מגיעים לכינוס נכסים. אבל השאלה כאן (מכיוון שמדובר בחברה ממשלתית, א.ל) היא היכן היה הפיקוח ומה הייתה ההתנהלות. רק מהבנת הסיבות נוכל להגיע להפקת לקחים ולמסקנות שיישומן יוביל את החברה קדימה. המצב שאליו הגענו הוא SOS וחייבים למנוע את ההתמוטטות של חברת החשמל".

 

בדבריו כיוון שלום הן להתנהלות החברה עצמה, בנוגע לחריגות שכר, והן להתנהלות הרגולטורים האחראיים עליה. בין הגורמים לצבירת החובות של חברת החשמל ניתן למנות גם סדרה של החלטות שקיבל המשרד להגנת הסביבה בשנים האחרונות, אשר השיתו עלויות כבדות על החברה, והן את מערכת היחסים הבעייתית עם רשות החשמל.

 

רשות החשמל הנה גורם חוץ ממשלתי הקובע את מחיר החשמל בישראל, ומחליט באילו הוצאות של חברת החשמל להכיר במסגרת מחיר החשמל ובאילו לא. לאורך השנים התרחשו מקרים רבים שבהם הרשות סירבה להכיר בהוצאה מסוימת של חברת החשמל (בעיקר הוצאות שכר) ואילו חברת החשמל הוציאה את הכסף בכל זאת תוך צבירת גירעון.

 

הגירעון העמוק שאליו נקלעה חברת החשמל ניכר כיום גם ברצון הגלוי של ראשיה להגיע להסדר עם המדינה. " דווקא אנחנו הצד שמושך ודוחף ורוצה רפורמה בחברת החשמל ואנחנו לא מבינים למה המדינה לא מרימה את הכפפה", אמר היום אבי ניסנקורן, שינהל את המשא ומתן מטעם ההסתדרות. "אני מברך על כך שהממשלה הגיעה למסקנה כי עכשיו הגיע הזמן לשבת ומברך על תאריך היעד של עד סוף השנה".

  

בחברת החשמל החלו לתמוך ברפורמה, לאחר שהתברר כי בהיעדרה מקדמת הממשלה באופן חד צדדי צעדים להכנסת תחרות למשק החשמל, ומכיוון שהחוב העצום שצברה החברה מחייב נקיטת צעדים לצמצומו. בוועד העובדים של החברה ובהסתדרות מקווים שבתמורה להסכמתם לפתיחת משק החשמל לתחרות מסוימת - תוך ויתור על הטבות שונות (חשמל חינם, בראשן) ותוך הוצאה לפנסיה מוקדמת של 2,000 עובדים – תממן הממשלה צמצום של החוב בהיקף של מיליארדי שקלים, תוך תשלום של פיצויים נאותים לעובדים שיפרשו.

 

המימון לכך אמור לבוא מהעלאת תעריף החשמל, צעד שרשות החשמל מתנגדת לו בתוקף. מכיוון שכך, קיים סיכוי כי הוועדה שבראשות אורי יוגב תמליץ על נקיטת צעדים לריסון סמכותה של הרשות העצמאית.

 

נציגי ההסתדרות הביעו היום תקווה כי יעלה בידם להגיע לביצוע של הרפורמה במשק החשמל תוך משא ומתן שיניב הישגים לעובדי החברה. "מדינת ישראל חשובה לנו לא פחות מאשר לכל אחד אחר. בשביל טנגו צריך שניים וכל הרפורמות שבוצעו בתקופתי נעשו בצורה של הידברות", אמר יו"ר ההסתדרות עופר עיני. עיני גם ניצל את ההזדמנות כדי למתוח ביקורת על שר התחבורה והתשתיות, ישראל כץ, על רקע מאבקו של האחרון לרפורמה בנמלים וברכבת. "רפורמה שחושבים עליה בטיול עם הכלב צ'אבי, היא לא רפורמה רצינית", אמר עיני ברמיזה עוקצנית לסטטוס שהעלה השר בפייסבוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האנרגיה והמים, סילבן שלום
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים