שתף קטע נבחר

 

כלל נמכרת לסינים: מה יקרה לחיסכון שלי?

בעקבות התקדמות המו"מ למכירת חברת הביטוח כלל לידיים זרות - האם החוסכים צריכים לחשוש? באילו אפיקים יושקעו הכספים, מה יקרה לדמי הניהול, ואיזה שירות יקבלו הלקוחות? ynet משיב לשאלות המציקות

המגעים המתקדמים למכירת חברת כלל לקבוצת המשקיעים הסינים מעלים לא מעט חששות בקרב חוסכים רבים - לקוחות החברה.

 

לכתבות נוספות בערוץ הכסף שלי

 

מעבר השליטה על החסכונות הפנסיוניים של הציבור, מידיים ישראליות לידיים זרות, מעורר שאלות רבות. האם יש באמת ממה לחשוש? ynet משיב לשאלות המציקות.

 

האם כספי החסכונות שלי יועברו לסין?

 

ממש לא. החברה הסינית רוכשת את הבעלות על כלל ביטוח. כספי החסכונות נשארים בארץ ומנוהלים על פי הכללים והמגבלות החלים על החסכונות הפנסיונים בישראל.

 

זה לא מסוכן שחברה זרה שולטת על כספי החסכונות שלנו? איך אדע שהכסף שלי לא עלול לשמש את הרוכשים החדשים לצורך מטרותיהם העסקיות?

 

ראשית, אין זו פעם ראשונה שחברה זרה שולטת בחברת ביטוח ישראלית. מזה שנים רבות שלט תאגיד הביטוח האיטלקי "ג'נרלי" בחברת הביטוח מגדל, עד שזו נמכרה לאחרונה לשלמה אליהו. בנוסף, חשוב לדעת כי קיימת הפרדה בין ניהול כספי החסכונות לניהול ההון העצמי של החברה - הנוסטרו. עם זאת, קיים חשש מסויים לטשטוש הגבולות בין סוגי הכספים וכבר נקנסו בישראל חברות שעברו על ההוראות בתחום הזה. 

 

מה חושבים במשרד האוצר על המהלך האם המפקח על הביטוח מעורב במה שקורה?

 

במשרד האוצר מסרבים בכל תוקף להתייחס לנושא, ומציינים כי יגיבו רק כאשר העסקה תצא לפועל. ניתן בכל זאת לומר, כי אגף שוק ההון באוצר, האמון גם על הפיקוח על תחום הביטוח – עוקב מקרוב אחרי ההתפתחויות ומהלך כזה דורש את אישורו.

 

האם יהיה שינוי בצורת ההשקעה של הכספים? יש חשש להעברת השקעות לאפיקים מסוכנים, או לחברות בהן לבעלים החדשים יהיה אינטרס זר?

 

ייתכן שיהיה שינוי מסויים בתמהיל ההשקעות. הבעלים החדשים יכולים לקבוע מדיניות השקעות חדשה - באמצעות ועדת ההשקעות. כך למשל, הם עלולים לנתב יותר כספים להשקעה במדינות מתפתחות כגון סין. עם זאת חשוב לדעת, כי במסגרת תקנות ההשקעה שקבע האוצר, קיימות לא מעט מגבלות בנוגע לאפיקים אליהם ניתן לנתב את הכסף ובנוגע למינון ההשקעות באפיקים השונים.

 

כך לדוגמה, ע"פ התקנות ניתן להשקיע במדינת חוץ מאושרת בלבד, שדורגה בדירוג של BBB ומעלה או במדינה החברה בארגון המדינות המפותחות, ה-OECD. בנוסף קיימות תקנות המגבילות השקעות בצדדים קשורים, מהם עשויה החברה ליהנות. עם זאת ראינו בעבר הפרת הוראות בעניין זה, ולכן יהיה כאן תפקיד חשוב לרשויות הפיקוח.

 

בנוסף, קיים איסור להחזיק מעל 20% ביחידות קרן חוץ (השקעה בקרנות בחו"ל) ובתנאי שקרן החוץ משקיעה את כספים בנכסים סחירים. עוד קובעות התקנות, כי סך אחזקותיו של גוף מוסדי (גוף המחזיק בקופות גמל, קרנות פנסיה או ביטוח) בקרנות שמנהל גוף מסויים, לא יעלה על 5% מסך נכסיו של הגוף המוסדי.

 

בקיצור, אמנם למנהל ההשקעות יש שיקול דעת ויכולת תימרון, אך הוא עדיין כפוף למגבלות. חשוב לציין עוד כי קיימות תוכניות כגון פוליסות ביטוח מנהלים ותיקות שתמהיל ההשקעות בהן קבוע, ולכן שם בוודאי אין חשש לשינוי.

 

האם תהיה השפעה על השירות שאקבל, או על דמי הניהול? אולי הבעלים החדשים ירצו להחזיר לעצמם את ההשקעה, ויגלגלו את זה על הלקוחות בהעלאת דמי ניהול, או בצמצום השירות?

 

באמת לפני מספר שנים, לאחר מימוש רפורמת בכר שחייבה את הבנקים למכור את קופות הגמל שלהם, ראינו שהרוכשים (חברות הביטוח) גלגלו את העלות על החוסכים והעלו את דמי הניהול. אולם כיום יהיה הרבה יותר קשה לחברה לעשות זאת, וספק גם אם תרצה בכך.

 

בשנים האחרונות חלו שינויים משמעותיים כגון ההחלטה להפחית את תקרת דמי הניהול במסגרתה נקבעו דמי ניהול מקסימאליים שניתן לגבות; פתיחת אופציית הניוד – שאפשרה ללקוחות לעבור ביתר קלות מחברה לחברה; קביעת הכללים לשקיפות גדולה יותר וכדומה.

 

השוק היום הרבה יותר תחרותי וללקוח יש יותר כוח, אם כי צריך להודות שרבים מהחוסכים עדיין לא מודעים לכך ולא מנצלים זאת, וגם באוצר לא תמיד השכילו להגביר את המודעות בקרב החוסכים.

 

לכן, יש להניח שכל גוף מנהל השואף להצליח ולשגשג, ישאף גם לספק את התשואה הטובה ביותר לאורך שנים ובדמי ניהול תחרותיים, ובמקביל לספק את השירות הטוב ביותר כדי לשמר את לקוחותיו. בשנים האחרונות כלל ביטוח דשדשה בנושא השירות ומעניין יהיה לראות האם באמת יחול שינוי לטובה בעניין הזה.

 

לדברי שלומית יהב, מנכ"ל מכללת עדיף לביטוח ומומחית בתחום הפנסיוני, במציאות הנוכחית דווקא קיימת הזדמנות: "כלל, כגוף משמעותי וגדול מאוד בענף הביטוח, מצאה את עצמה מדשדשת מעט מאחור בשנים האחרונות. דמותו של משקיע זר לעתים נתפסת כסיכון, אך למרות הסיכון והחשש צריך לזכור שהרגולציה ומגבלות ההשקעה יחד עם הפיקוח ההדוק, מצמצמים את הסיכון באופן משמעותי.

 

"טלטלה זה לא דבר שבריא לאף אחד. מצד שני כשגוף נכנס לשינוי דרמטי, זה יכול להיות גם שינוי לטובה. משקיע אשר שם על השולחן כל כך הרבה כסף, אינו מגיע להרפתקה קצרה ואינו מצפה, בדרך כלל, לרווח בטווח המיידי. השקעה בסדרי גודל כאלה מחייבת אורך רוח ומעוף, זו השקעה לטווח ארוך מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים