ראש השב"כ: שחרור אסירים יפגע בביטחון
יורם כהן הסביר לשרים כי ההרתעה נשחקת, האסירים שבים לעסוק בטרור, אך הכניסה למשא ומתן "מרגיעה מעט את השטח". הפלסטינים בטוחים: רשימת המשוחררים תכלול ערבים ישראלים
ראש השב"כ יורם כהן הביע בישיבת הממשלה התנגדות לשחרור חלק מהאסירים, וציין כי שחרור אסירים ביטחוניים פוגע בביטחון הן ברמת האיום המיידי לציבור עקב תופעת "החוזרים לסורם" (באחוזים גבוהים, כולל משוחררי עסקת שליט) והן עקב השחיקה בהרתעה. עם זאת ציין כי הכניסה למשא ומתן עם הפלסטינים מספקת "אפקט מסוים של הרגעת השטח ביהודה ושומרון, במיוחד של פעילים המזוהים עם הרשות הפלסטינית".
ראש השב"כ לא נדרש בישיבה להביע תמיכה או התנגדות בעצם החלטת הממשלה לשחרור אסירים ביטחוניים והמלצותיו יובאו לדיון בפני ועדת השרים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
שש מדליות לישראל באולימפיאדת המתמטיקה
איטליה: בננות נזרקו על השרה השחורה הראשונה
הארגון עודכן לפני כשבוע על ההחלטה והונחה על ידי ראש הממשלה "לדרג" את האסירים שצפויים להשתחרר. השב"כ בחן את האסירים הרלבנטיים והעביר את המלצותיו לאחר שבחן בעיקר את "רמת המסוכנות הפוטנציאלית העתידית" של האסיר לביטחון הציבור, כהגדרת הארגון.
במקביל, העביר כהן לנתניהו המלצות שנועדו לצמצם את רמת האיום מהאסירים המשוחררים, ובהן מי ניתן לשחרר, מי ראוי להישאר כלוא ומי כדאי לשחרר לרצועת עזה או לחו"ל. ההמלצות צפויות לעמוד במוקד דיון עתיד בצוות השרים המצומצם שהוסמך על ידי הממשלה לטיפול בנושא.
הממשלה אישרה את השחרור כצעד מחווה לרשות לקראת חידוש התהליך המדיני. 13 שרים הצביעו בעד, שבעה נגד, ושניים נמנעו. ההחלטה הסמיכה למעשה צוות שרים מצומצם - ראש הממשלה, שר הביטחון, שרת המשפטים, השר לביטחון פנים ושר המדע - שיחליט על השחרור במהלך המשא ומתן. "הרגע הזה איננו קל בשבילי, איננו קל לשרי הממשלה, ובייחוד הוא איננו קל למשפחות השכולות, שאני מבין לליבן", אמר ראש הממשלה, "אבל יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה וזהו אחד מהרגעים הללו".
הפלסטינים: יש הבטחה לשחרור ישראלים
ישיבת הממשלה חשפה פערים עמוקים והציפה ויכוחים בנושא, חלקם הביאו את נתניהו לדחות את ההחלטה בעניינם של האסירים הערבים-ישראלים. הפלסטינים דרשו את שחרור ערביי ישראל כבר עתה, כתנאי לפתיחת השיחות, אך נתניהו אמר כי צוות שרים בראשותו יקבע את זהות המשוחררים. "כל החלטה על שחרור ערבים-ישראלים, אם תהיה כזאת, תובא לאישור מחודש של הממשלה", הבהיר. השר פרי הדגיש כי אין ערבים-ישראלים בקרב 104 האסירים שעמדו במוקד הדיון.
ההכרזות האמורות לא הותירו רושם רב על ההנהגה הפלסטינית. בעוד ראש צוות המשא ומתן ברשות סאיב עריקאת ושר האסירים עיסא קראקע בירכו על החלטת ממשלת ישראל, פטר מקור פלסטיני בפני ynet את הדברים כפוליטיקה ותו לא. "הרשימה היחידה של האסירים היא זו שאנחנו העברנו לקרי, שהוא העביר לישראל, ושעל בסיסה הסכמנו לשוב לשולחן המשא ומתן. בתוך הרשימה הזאת נמצאים גם ערביי ישראל", הדגיש.
לדברי המקור, הפלסטינים עיינו בהחלטת הממשלה והבינו שניסוחה המעורפל מאפשר לנתניהו להשקיט את האופוזיציה הפנימית בממשלתו. "יש לנו הבטחות מהצד האמריקני שערבים ישראלים ייכללו ברשימת האסירים שישתחררו. פוליטיקאים יכולים לומר כול שעל ליבם - כל זמן שאנו נקבל את 104 האסירים שדרשנו".