שתף קטע נבחר
 

הערב נפתחת עונת המטאורים

בכל שנה יש כמה ממטרים משמעותיים של מטאורים, אך חודש אוגוסט הוא החודש המוביל בעיקר בזכות מטר הפרסאידים, ששיאו יחול בין ה-12 ל-13 באוגוסט, ועוד כמה ממטרים שאחד מהם יתרחש הלילה

שני ממטרי המטאורים שפותחים את עונת הממטרים של שנה זו יחלו הלילה - בין יום שלישי ליום רביעי. אלה קרויים מטר הקפריקורנידים ומטר הדלתא אקווארידים. מטר הקפריקורנידים קרוי על שם קבוצת גדי, קפירקורן, שבימים אלה נראית מעל האופק הדרום מזרחי עם שקיעת החמה ומצויה בדיוק מעל האופק הדרומי מעט לאחר חצות.

 

ממטרים קודמים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ממטרים קודמים(צילום: AFP)

 

מטר זה הוא מטר ארוך יחסית, מתחיל בסביבות מחצית יולי ונמשך עד 15 באוגוסט ושיאו חל הליה. מקורו של מטר זה באבק שהותיר השביט המחזורי P/Neat במעברו סביב השמש. המטר דל יחסית ובשיאו הקצב הצפוי הוא כ-5 מטאורים בשעה, אולם מטאורים אלה "איטיים" מאוד – הם נכנסים לאטמוספירה במהירות של 23 ק"מ לשנייה "בלבד". צבעם צהבהב והם מכילים כדורי אש רבים.

 

המטר השני הוא מטר הדלתא אקווארידים, וקרוי כך על שם קבוצת דלי, אקוואריוס, שממנה נראה נובע המטר. מטר זה נמשך מ-12 ביולי ועד 23 באוגוסט וגם שיאו צפוי ב-30 ביולי. מקורו באבק שהותיר שביט P/Macholz במעברו ליד השמש. מטאורים המשוייכים למטר זה מהירים יותר מהקפריקורנידים והם נכנסים לאטמוספירה במהירות של 41 ק"מ לשנייה. גם מספרם גדול יותר מהקפריקורנידים.

 

כיצד ומהיכן לצפות במטר

בעיקרון, לא תהיינה תצפיות מאורגנות בממטרים האלה.  אך כל מקום חשוך, מחוץ לעיר, מגדיל את הסיכוי לראות מטאורים. רצוי אופק נקי ככל האפשר. מקומות מומלצים לחפש נקודה לצפיה הם הר הטייסים בדרך לירושלים, הכרמל, איזור הגלבוע, רמת הגולן, כל איזור השפלה ליד בית שמש ומערות גוברין וכמובן הנגב.

 

שני ממטרים אלה נובעים מקבוצות הנראות בערב בדרום מזרח ונעות לכיוון דרום מערב לקראת הבוקר. לכן, הכיוון הכללי ממנו ינבעו המטאורים ינוע מדרום מזרח בתחילת הערב, בכיוון דרום בחצות ובכיוון דרום מערב לפנות בוקר. אולם, מטאורים חוצים את השמים מנקודת המוצא ויכולים למעשה להיראות גם בכל נקודה בשמים.

 

 

לצפות ממקום חשוך ומרוחק מהעיר (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
לצפות ממקום חשוך ומרוחק מהעיר(צילום: רועי עידן)

 

כמה באמת נראה

 אנו לא נראה גשם של מטאורים. גם לא עשרות. שני מטרים אלה עשויים להניב כמה כדורי אש ומטאורים במספר גדול יותר מהממוצע הנראה בלילה רגיל. ב-30 ביולי הירח יזרח מעט לאחר חצות ואורו יפריע לתצפית במטאורים ככל שהוא יעלה מעל האופק.

 

האם המטאורים מסוכנים?

ממש לא. רובם שוקלים פחות מגרם אחד והם נשרפים בגובה של עשרות ק"מ מעל פני הקרקע.

 

מתי צפוי המטר הבא?

המטר הגדול באמת יהיה מטר הפרסאידים, ששיאו יחול בלילה שבין ה-12 ל-13 באוגוסט - סמנו ביומן. אנו כמובן נעדכן על המטר ועל ההתארגנויות השונות לקראתו.

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל .

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בר סטפנסקי
ממטרים קודמים
צילום: בר סטפנסקי
מומלצים