העתירה נגד ייצוא הגז תידון בהרכב מורחב
בדיון בבית המשפט העליון בעתירה נגד ייצוא 40% מהגז הטבעי של ישראל הציע נשיא העליון, אשר גרוניס, לדחות את הדיון ולנהל אותו בהרכב שופטים מורחב בשל חשיבות הנושא
היועמ"ש לכנסת: יש לאשר ייצוא הגז בחקיקה
ארבעה מפגינים נגד ייצוא גז נעצרו בירושלים
הממשלה אישרה: ניתן לייצא 40% מהגז הטבעי
למעשה, גרוניס הציע כי העתירה תידון כאילו הוצא צו על תנאי. העותרים הסכימו ונציג המדינה השיב לאחר שיצא להתייעצות כי היועץ המשפטי לממשלה רוצה לדון בעניין, והוחלט כי המדינה תשיב האם תקבל את ההצעה עד ליום שני.
המשמעות של צו על תנאי, במידה ויוסכם, היא שנטל השכנוע עובר מהעותרים למדינה. האחרונה תצטרך להסביר מדוע לא תבוטל החלטת הממשלה על ייצוא 40% מהגז הטבעי במדינה ומדוע ההליך חוקי.
העתירה הוגשה נגד החלטת הממשלה לייצוא 40% מהיקף הגז הטבעי שנמצא במאגרי הגז שהתגלו במדינה. העותרים הם חברי הכנסת שלי יחימוביץ', רובי ריבלין, משה גפני, אבישי ברוורמן וארגונים שונים שמבקשים משופטי בג"ץ בעתירתם להעביר את החלטת הממשלה לדיון והצבעה בכנסת.
יחימוביץ': "חבל שנתניהו ולפיד לא הבינו את המובן מאליו"
יו"ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ', אמרה בתגובה להחלטה כי "בג"ץ הכיר בחשיבותו העליונה של הנושא, הודיע כי הוא מרחיב את ההרכב הדן בסוגיה ובעצם הודיע כי הוא פועל כאילו הוצא כבר צו על תנאי על אופן קבלתה של החלטת הממשלה לייצא 40% מהגז. חבל שראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד לא הבינו בעצמם את המובן מאליו שמדובר בהחלטה גורלית לעתידה של מדינת ישראל אשר אינה יכולה להתקבל בחופזה ובחדרים סגורים אלא בהליך יסודי ושקוף ותוך שיתוף הציבור".
יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, אמר כי "הקביעה של נשיא בין המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, כי יש להרחיב את הרכב השופטים בעתירת יצוא הגז, מביעה תמיכה בעמדתנו לפיה מדובר בסוגיה כבדת משקל שיש לקיים בה דיון ציבורי פתוח ושקוף.
"רוב חברי ועדת הכלכלה בראשותי התחייבו בחתימתם, במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, לקיים את הדיון בוועדה בלוח הזמנים הקצר ביותר האפשרי, לכן במקום לקיים כעת דיונים ארוכים בבג"ץ, בשאלת סמכות הממשלה לקבל את ההחלטה בנושא היצוא, אני קורא לראש הממשלה נתניהו להגיש בהקדם את הצעת חוק ולהביאה לדיון בוועדת הכלכלה".
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין אמר כי "יש שופטים בירושלים. החלטת בג"ץ על דיון מורחב היא תמרור אזהרה בפני ממשלת ישראל. ראוי כי ראש הממשלה לא ימתין להכרעת בג"ץ ויעשה כבר עכשיו את המעשה הנכון ויעביר את ההחלטה לכנסת".
ממטה המאבק לשמירה על הגז הישראלי נמסר כי "מדובר בהחלטה כבדה על עתיד כולנו שלא יכולה להתקבל במחטף של הממשלה. ההחלטה מוכיחה את גודל החשיבות הציבורית של הנושא ומחזקת את ההצדקה שבמאבק הציבורי רחב ההיקף שקיימנו עד כה".