רשת עולמית: אלה "סניפי" אל-קאעידה
איום מצד אל-קאעידה בתימן הביא לסגירת עשרות שגרירויות של ארה"ב בעולם. הרשת נהנית מארגונים איסלאמיסטים שמזדהים איתה ולעתים אף סרים למרות מנהיגה. אלה המוקדים
בהלת הטרור הנוכחית, שהביאה לסגירת נציגויות ארה"ב ברחבי העולם הערבי, הסבה את תשומת הלב העולמית לאיום הנשקף מ"אל-קאעידה בחצי האי ערב", שמרכז כוחו בתימן. אך לרשת הטרור שבעבר הונהגה בידי אוסמה בן לאדן "סניפים" במקומות שונים בעולם וארגונים מקומיים המזוהים איתה מבחינה אידיאולוגית ושואבים השראה ממנהיגיה ומהאסטרטגיה שלה.
תימן
תנאי השטח ההרריים, הפילוג השבטי, הקשיים הכלכליים וחולשת המדינה התימנית הם גורמים שמעודדים את התחזקות אל-קאעידה, שכוחה במדינה עלה מאז 2007, אז הובסה בסעודיה השכנה. בראש "אל-קאעידה בחצי האי ערב" עומד נאסר אל-וחיישי, בן 36, שעל פי דיווחים מונה לתפקידו בידי לא אחר מאשר איימן א-זוואהירי, מנהיג אל-קאעידה שהחליף את בן לאדן.
בשנה האחרונה ספג הארגון כישלונות ואיבד מהשטח שהחזיק. ארה"ב תוקפת בתימן באמצעות מל"טים שממריאים מבסיס סודי בסעודיה, וחיסלה כך את ראש הארגון הקודם, אנואר אל-אוולקי. על פי משרד הפנים התימני, יותר מ-60 בני אדם נהרגו בהתקפות של הארגון על יעדים תימניים בשנתיים האחרונות.
תימן הפכה אבן שואבת לאיסלאמיסטים מכל העולם שעוברים שם תהליכי הקצנה. אנשי אל-קאעידה בתימן גם אחראים לכתב העת האיסלאמיסטי המקוון באנגלית, Inspire. מעבר לכתיבה יצירתית ג'יהאדיסטית, פעילי הארגון בתימן עומדים מאחורי ניסיון הפיגוע באמצעות תחתוני נפץ ב-2009 ומטעני נפץ שנמצאו במטוסי שילוח ב-2010.
אפגניסטן ופקיסטן
אל-קאעידה נולדה ב-1988, בפשוואר שבפקיסטן, על גבול אפגניסטן. בן לאדן פעל מאפגניסטן בחסות הטליבאן עד פיגועי 11 בספטמבר, 2001. אז נמלט מהפלישה האמריקנית אך לא התרחק. בסופו של דבר הוא חוסל בפקיסטן השכנה. יורשו, א-זוואהירי המצרי, נראה לאחרונה באפגניסטן. באזור השבטי החצי-אוטונומי שבגבול שתי המדינות נהנה הארגון מתמיכת קבוצות טליבאן, כמו רשת הטרור חקאני. בפקיסטן הוא מקבל סיוע מארגון לשקר א-טייבה, שעמד מאחורי מתקפת הטרור במומבאי ב-2008.
עיראק
בתגובה לפלישה האמריקנית, נוסד בעיראק ארגון איסלאמיסטי שהצהיר על נאמנותו לאל-קאעידה ב-2004. הארגון עמד מאחורי מתקפות טרור מקומיות שגבו את חייהם של אלפים. קבוצות סוניות נוספות פעלו תחת ארגון הגג ותקפו מטרות שיעיות. אבל ב-2008 חלק מראשי הארגונים המקומיים הקטנים הפנו עורף לאנשי אל-קאעידה, וכוחה של התנועה דעך, גם בזכות חיזוק הכוח האמריקני. אבל הארגון עדיין חי ובועט וממשיך בגל של מתקפות טרור. רק בחודש שעבר נטל אחריות לשתי פריצות גדולות מהכלא שהביאו לשחרורם של מאות אסירים, בהם פעילים איסלאמיסטים בולטים.
סוריה
מלחמת האזרחים בסוריה מתאפיינת בין היתר בעליית כוחן של קבוצות איסלאמיסטיות קיצוניות, שחלקן מזדהות עם אל-קאעידה ושואפות ליצור מדינה איסלאמית, בעידודו של א-זוואהירי עצמו. באפריל הכריז הפלג העיראקי של אל-קאעידה הודיע כי ארגון המורדים האיסלאמיסטי בסוריה "ג'בהת א-נוסרה" הוא השלוחה הסורית של הרשת וכי שני הארגונים יפעלו תחת השם "המדינה האסלאמית בעיראק ובלבנט". הארגון הסורי דחה את רעיון האיחוד, אך הכריז כי הוא נאמן לאל-קאעידה וסר למרותו של א-זוואהירי. לאחרונה שב והתריע צה"ל כי סוריה מושכת אליה איסלאמיסטים מרחבי העולם.
אפריקה
בחלקים מסומליה שולט ארגון המורדים אל-שבאב, שהכריז בשנה שעברה כי הוא חלק מהג'יהאד העולמי של אל-קאעידה. הארגון נטל אחריות לפיגוע הכפול בקמפלה בירת אוגנדה, שבו נרצחו 76 בני אדם בזמן צפייה בגמר גביע העולם בכדורגל ביולי 2010. הארגון ספג מפלה במוגדישו הבירה ובערים נוספות, אך עדיין שולט בחלקים כפריים גדולים בדרום המדינה.
עם כסף ושוקולד, כובש אל-קאעידה את אפריקה
"אל-קאעידה במגרב האיסלאמי" פעיל בעיקר באלג'יריה, ושורשיו עוד במלחמת האזרחים שם בשנות ה-90.
הוא פועל גם במרחבי הסהרה והסאהל ומגיע עד למאלי ולניז'ר, שם הקימו האמריקנים בסיס מל"טים. בראש הארגון, שהכריז על השתייכותו לאל-קאעידה ב-2007, עומד אבו מוסב עבד אל-ודוד. קבוצה שהתפלגה מהרשת, בהנהגת מוכתר בלמוכתר, אחראית להשתלטות על שדה הגז באלג'יריה בינואר, שבעקבותיה נהרגו 69 בני אדם.