גורם בטירקל: זו לא ועדה לדירוג 4 מועמדים
בלשכת רה"מ מנסים למנוע מבוכה נוספת סביב בחירת הנגיד, ולמעשה מעבירים את בחינת 4 המועמדים החדשים לידי התקשורת והציבור. בטירקל מסתייגים: "הוועדה לא דנה באיכות המקצועית אלא רק בטוהר המידות, ואינה יכולה לדרג". ח"כ כבל: "לשכת רה"מ הופכת את הכסת״ח לדרך חיים"
בעקבות הכישלון למנות נגיד לבנק ישראל, מנסה נתניהו למנוע מבוכה נוספת: לפי הדיווחים, הוא העביר לוועדת טירקל למינויים בכירים לא שם אחד – אלא ארבעה מועמדים לתפקיד נגיד בנק ישראל. השמות הועברו באופן לא רשמי, על מנת לבדוק האם יש מניעה למנות אותם לתפקיד.
- לכתבות נוספות בנושא בחירת נגיד בנק ישראל
אולם גורם בוועדה אמר ל-ynet כי מדובר בפרוצדורה לא מקובלת: "זה לא התפקיד שלנו, זו אינה ועדת איתור והיא לא יכולה לדרג מועמדים".
הערב (ה') פרסם ערוץ 2 כי ראש הממשלה בחר ארבעה מועמדים לתפקיד וכי הוועדה למינויים בכירים (ועדת טירקל) תבחן את כשרותם של כל הארבעה לפני שיכריז ראש הממשלה על המועמד הסופי. המועמדים ששמם הוזכר הם: פרופ' מריו בלכר, לשעבר נגיד הבנק המרכזי של ארגנטינה; פרופ' צבי אקשטיין, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל; ויקטור מדינה, לשעבר מנכ"ל בנק מזרחי-טפחות; ומיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית באוצר.
למרות הדיווח, בלשכת ראש הממשלה סרבו לאשר או להכחיש כי הארבעה הוכרזו כמועמדים בתפקיד, ולמעשה הניחו לתהליך של בחינת עברם ומעשיהם להתחיל בתקשורת ובציבור מבלי שהתחייבו למועמדותם. זאת, לאחר ששני המועמדים הקודמים שנבחרו, פרופ' יעקב פרנקל ופרופ' ליאו ליידרמן, הסירו את מועמדותם בעקבות פרסומים בתקשורת ומכתבים לוועדה למינויים בכירים אודות עברם וחייהם האישיים, מה שגרם מבוכה רבה ללשכת ראש הממשלה.
בלשכת ראש הממשלה סרבו לענות על השאלה, האם ועדת טירקל בוחנת עכשיו ארבעה מועמדים, הליך שהוא בעייתי ולמעשה אינו עולה בקנה אחד עם תפקידה ותכליתה הוועדה.
"ראש הממשלה שלנו מפחד"
הוועדה למינויים בכירים הוקמה לראשונה בשנת 1999, במטרה לבחון את טוהר המידות של מועמדים לתפקידים בכירים במיוחד. תהליך הבדיקה של הוועדה מתחיל לאחר שהגורם הממנה מעביר לוועדה את שמו של המועמד, את תולדות חייו וטופס סטנדרטי שאותו ממלא המועמד. בכל שנותיה, לא קרה שהוועדה בחנה מועמד שהגורם הממנה לא הכריז רשמית על מועמדותו וגם לא קרה שהוועדה בחנה במקביל יותר ממועמד אחד לתפקיד.
גורם בוועדה אמר השבוע ל-ynet כי תהליך שבו נבחנת מועמדותם של מספר אישים אינו מוכר לו כפרוצדורה מקובלת. "זו אינה ועדת איתור", הוא אמר. "הוועדה לא דנה באיכות המקצועית של המינוי אלא רק בטוהר המידות ולכן היא אינה יכולה לדרג מועמדים ולהצביע על המועמד המתאים ביותר. בנוסף לכך, זו ועדה ציבורית ולכן היא חייבת מועמד ששמו מוכר לציבור כדי לדון במינוי".
ח"כ איתן כבל (עבודה) מתח ביקורת על נתניהו: "לשכת ראש הממשלה הופכת את הכסת״ח באופן סופי לדרך חיים. אם נתניהו לא מסוגל לקבל החלטות, שיתפטר. הציבור בחר בו כדי שייקבל החלטות, רצוי טובות ולא כפי שקיבל עד עתה. ראש הממשלה שלנו מפחד והופך את טירקל לקולט הפחדים שלו".
בינתיים, ביום ראשון צפויה הממשלה לשנות את ההחלטה המגדירה את תפקידה ואופייה של הוועדה, על מנת לאפשר לשופט בדימוס יעקב טירקל, לכהן שלוש שנים נוספות כיו"ר הוועדה. ההחלטה האחרונה בנושא, מיוני 2006, קובעת כי חבר בוועדה (למעט נציב שירות המדינה שחבר בה כל עוד הוא מכהן בתפקידו) ימונה לתקופה של שלוש שנים ולאחר מכן יוכל להתמנות לכהונה אחת נוספת בלבד.
יעקב טירקל מסיים כהונה שניה ב-22 באוגוסט וכעת החליט ראש הממשלה לשנות שוב את החלטת הממשלה בנוגע לוועדה, על מנת לאפשר לו למנות את טירקל לכהונה נוספת.
בהכנת הכתבה השתתפה מורן אזולאי