כאוס בסיני: "לא רואים כאן את צבא מצרים"
הצבא הודיע על מבצע חיסול גורמי טרור, אבל תושבים בסיני מספרים על מאבקי הישרדות יום-יומיים של החיילים - ועל פי דיווחים דווקא ישראל פועלת מעבר לגבול. "הכול נעצר, כמרים בורחים", אמרו. דיווח: צבא מצרים חיסל 5 חמושים איסלאמיסטים
במתקפה או במגננה? בעוד הצבא המצרי מדווח על פעילות יזומה נגד הגורמים האיסלאמיסטים בסיני, מרבית התושבים בעיירת הגבול א-שייח זוויד מדווחים על תמונה שונה לגמרי. בראיונות לעיתון "ניו יורק טיימס" מדווחים התושבים שהשלטונות נמצאים במגננה - החיילים והשוטרים המצרים מתבצרים בעמדותיהם וסופגים פגיעות מדי יום. אולי זו הסיבה שעל פי דיווחים שונים, ישראל נאלצה לפעול בתוך שטח מצרים, בפעם השנייה בלבד מאז הסכם השלום, וחיסלה פעילים המסונפים לאל קאעידה לפני ירי רקטות.
הארגון הג'יהאדיסטי שפועל ברצועת עזה ובסיני, "מועצת השורא של המוג'אהידין בסביבות ירושלים", פרסם הבוקר הודעה שנפוצה בכלי התקשורת במצרים בנוגע לתקיפה שיוחסה לישראל בסוף השבוע בשטח חצי האי סיני. בהודעה קרא הארגון לבני השבטים בסיני לשתף עמו פעולה בלחימתו נגד ישראל. "מה שאירע צריך לגרום לשבטים להתלכד סביב לוחמי הג'יהאד שלהם ולהעניק כל סיוע ותמיכה להם. נטישתם של לוחמי הג'יהאד או התמהמות במתן סיוע להם משמעותם שאדמתכם, דמכם והדברים הקדושים לכם יהיו מופקרים עבור האויבים שיחללו אותם מתי שירצו".
בהודעה צוין עוד כי "התקיפה הבוגדנית הזאת לא הייתה מתרחשת ללא התיאום וקשירת הקשר הישירה מצדו של צבא מצרים. הצבא הזה הוסיף באמצעות הבגידה הזו דף חדש לשורת מקרים של חילול דמם של אזרחי מצרים". הארגון גם טען כי "התקרית החמורה הזו צריכה להזכיר לאזרחי מצרים מי הוא האויב הראשון עבורם שהם היהודים הרובצים על אדמת פלסטין הכבושה. הגיע היום שבו האש היוקדת של היהודים הגיעה לאדמתם של המצריים באמצעות רצח של טובי בניה לוחמי הג'יהאד מה שמצריך להתכונן למאבק באותם יהודים ולהדוף את פורענותם".
במקביל, סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" דיווחה הבוקר כי בתקיפה האווירית אתמול של צבא מצרים נגד מעוזי פעילי הג'יהאד בכפר א-תומה בעיר א-שייח זוויד בחצי האי נהרגו חמישה מהם ולפחות שבעה נפצעו בהם פעילים בכירים מבוקשים. גורם שלטוני בסיני סיפר לסוכנות הידיעות הפלסטינית כי בעקבות אותה תקיפה פונו הפצועים והגופות מהמקום על ידי פעילי ג'יהאד אחרים. בנוסף, חמושים המשתייכים לאותם ארגוני ג'יהאד בסיני תקפו בנשק אוטומטי תחנת משטרה באל-עריש ועמדת צבא בכפר אל-חרובה בעיר א-שייח זוויד.
הבוקר דיווח העיתון המצרי אל-אהראם כי מנגנוני הביטחון בסיני לכדו חוליה של פעילי טרור שאומנו בסיני על ידי פלסטיני, ושאמצעי הלחימה שלה הגיעו מלוב ומחמאס שבסיני. בנוסף דווח כי 600 לוחמים מחמאס חצו את המנהרות לאזור סיני מאז הדחתו של הנשיא המצרי מוחמד מורסי. עם זאת, חשוב לזכור כי במסגרת המאבק בין הצבא המצרי לאחים המוסלמים, בעקבות הדחתו מורסי, כלי תקשורת במצרים כמו אל-אהראם מנסים להאדיר את פעולותיו של הצבא בסיני ולעתים לנפח את ממדיהם.
בסיני, בינתיים, הכאוס שולט. מדי לילה עם השקיעה מתרוקנים רחובותיה של העיירה א-שייח זוויד, השוכנת בקרבת הגבול עם ישראל ורצועת עזה, ואז מתחילים להישמע קולות של יריות ופיצוצים. למחרת בבוקר נחשפות התוצאות: עוד חייל נהרג, עוד נקודת ביקורת של המשטרה חוררה בקליעים, עוד תושב מקומי נחטף.
בחמשת השבועות שעברו מאז הדיח הצבא המצרי את הנשיא מוחמד מורסי, ההתקפות על מתקני צבא ומשטרה חוזרות מדי לילה. חצי האי סיני, שבו אין שלטון מרכזי חזק מאז הפלת הנשיא חוסני מובארק, עלול להיות דוגמה למה שעלול לקרות במצרים כולה אם לא יושג פתרון פוליטי בקהיר. בסיני נהרגו באיתם חמישה שבועות 122 בני אדם, מהם 60 חמושים שחוסלו על ידי השלטונות המצריים.
לאחרונה אירעו באזור התקפות רבות על תושבים נוצרים. הם ממהרים לברוח. כמה כנסיות נסגרו, והכמרים נמלטו על נפשם. בנוסף, בחודש האחרון נחטפו כמה נוצרים ואחד מהם נהרג. המצב בסיני חמור הרבה יותר מהפגנות תומכיו ומתנגדיו של הנשיא המודח מורסי בקהיר ובערים נוספות ברחבי מצרים - בסיני פועלים פעילי ג'יהאד, והם מחפשים דם.
"אנחנו חיים במצב של טרור מתמיד, ואנחנו לא רואים כאן את המשטרה או את הצבא", אמר מיטרי שאווקי מיטרי, בעל חנות נוצרי בן 53, שבנו מינה נחטף על ידי חמושים בחודש שעבר. "הכול נעצר עבורנו - אין עבודה, הכנסיות סגורות, הכמרים ברחו". כמו נוצרים רבים בסיני, מיטרי רוצה לעזוב ועל קירות ביתו באל עריש כתוב בערבית "למכירה". בזמן שיחה עם עיתונאי, הוא קיבל הודעת טקסט מהחוטפים, שדרשו כופר בסך 150 אלף לירות מצריות (כ-21,500 דולר) תמורת שחרור בנו. "הם רוצים לדעת אם השגתי כבר את הכסף", הוא אומר בכעס ובפחד.
הצבא המצרי הודיע כי במהלך המבצעים לטיהור סיני מגורמי טרור בחודש שעבר נעצרו 103 בני אדם, ונהרסו 102 מנהרות, 40 מכלי אחסון תת-קרקעיים של דלק וארבעה בתים ששימשו את הקיצונים.
בקרבות בין הטרוריסטים לצבא מצרים נהרגים גם אזרחים. האני עייש, עובד במפעל מלט, היה על אוטובוס שנפגע מירי רקטות בחודש שעבר, ושלושה מנוסעיו נהרגו. "ישבתי מאחורי הנהג, ופתאום הרגשתי חתיכות בשר ודם מכסות אותי", שחזר עייש בפני הניו יורק טיימס.
סאמח מוחמד, מוסלמי שבנו סאלם נהרג באותה מתקפת טרור, מאמין שדווקא הצבא המצרי הוא זה שפגע באוטובוס - למרות העדויות הסותרות, ובהן זו של עייש. "שמענו שעד ראייה ראה מטוס משגר רקטה לעבר האוטובוס", אומר מוחמד ומאשים את המשטר: "הם תמיד אומרים שהאיסלאמיסטים אחראים לפשעים הללו".
לאחר עליית מורסי לשלטון במצרים נסוגו כוחות הצבא המצרי מחצי האי סיני והותירו שם חלל ריק שמולא על ידי איסלאמיסטים חמושים וטרוריסטים.
הם הצליחו להשיג נשק מתוחכם מלוב בעקבות הפלת השליט קדאפי.
זהות גורמי הטרור בסיני נשארה חשאית כי אף ארגון לא נוטל אחריות לפיגועים ולתקיפות בחצי האי. כל הארגונים החמושים בסיני הכחישו עד כה את מעורבותם באירועים האלימים האחרונים, לפי "ניו יורק טיימס". למרות זאת, נוכח העדויות על חיילי הצבא המצרי העומדים חסרי אונים מול ההסלמה באזור, ישראל וארה"ב חוששות מאובדן שליטה של מצרים על המתרחש בסיני.
"אם הצבא דוחף את האחים המוסלמים אל מחוץ לכאן, הוא יצטרך להוציא החוצה גם את כל הקבוצות האיסלאמיות האחרות, בגלל שכולן תומכות באחים", מבהיר שייח אסעד אל-בייק, מנהיג תנועה איסלאמית חדשה. "והם לא יכולים לעשות זאת, כי זה אומר אלימות רבה".