פרס: הופתעתי שלבנון האשימה את ישראל
יום לאחר הפיגוע ברובע דאחייה, דחה נשיא המדינה את האשמתו של נשיא לבנון כי ישראל מעורבת. "צריך לעצור את שפיכות הדמים במזרח התיכון", אמר פרס במסיבת עיתונאים לצד מזכ"ל האו"ם שהגדיר את המו"מ: "רגע קריטי"
נשיא המדינה שמעון פרס נועד הבוקר (יום ו') בירושלים עם מזכ"ל האו"ם באן קי מון. "הפתיע אותי שנשיא לבנון האשים את ישראל", אמר פרס בהתייחסו לדבריו אמש של מישל סלימאן כי הפיגוע אתמול ברובע דאחייה בביירות, שבו נהרגו 20 בני אדם ונפצעו 120, נושא את טביעות האצבע של ישראל. פרס הזכיר כי "בלבנון יש ארגון כמו חיזבאללה שצובר פצצות ונשק ונלחם בסוריה בלי הסכמה של ממשלת לבנון".
עוד בחדשות ynet:
הוא פנה לבאן קי מון ואמר: "באת בזמן הנכון למטרה הנכונה. נוכחותך חשובה כדי לשכנע את המנהיגים משני הצדדים על המשך המו"מ, התחלת השיחות לא הייתה פשוטה, למרות הקשיים צריך להמשיך עם התקווה. אני חושב שאפילו שיש הערכות פסימיות - דברים קרו".
על הפגישה הראשונה במו"מ שהתקיימה השבוע אמר פרס: "היא הייתה לא רעה, אם היא הייתה רעה מישהו היה מדליף". הנשיא הוסיף ואמר כי ההחלטה על חידוש השיחות לא הייתה קלה לראש הממשלה בנימין נתניהו. "הוא לקח אותה ועליו לקבל עליה קרדיט", אמר פרס. "כך גם נשיא הרשות הפלסטינית. אף אחד מהם לא יכול לתת לעם שלו את כל מה שהוא רוצה, אבל שניהם יודעים מה העם צריך ".
על המצב בסוריה אמר נשיא המדינה למזכ"ל האו"ם: "אני יודע שאתה עושה מאמצים למנוע את שפיכות הדמים בסוריה. שמחתי לשמוע שהאו"ם שלח פקחים לבדוק אם היה שימוש בנשק כימי. נשק כימי יכול להגיע לידיים הלא נכונות כמו אל קאעידה. איראן עדיין ממשיכה לפעול לפצצה גרעינית ולתמוך בשני ארגוני הטרור - חיזבאללה וחמאס".
מזכ"ל האו"ם אמר לפרס: "ביקורי נערך בתזמון חשוב כשני הצדדים החלו משא ומתן כדי להגיע לפתרון שתי המדינות. הנשיא פרס ואני מסכימים שמו"מ ישיר הוא הדרך הכי טובה להתקדם. העובדה שהדברים נשארו חשאיים מראה שהצדדים רציניים. אני מעריך את מאמציו של ג'ון קרי ואת מחויבות המנהיגים משני הצדדים וכן של העולם הערבי על החזרת יוזמת השלום כדי להגיע ליציבות אזורית. מדובר ברגע קריטי לישראל ולאזור".
מזכ"ל האו"ם הוסיף ואמר: "עלינו להתגבר על הסקפטיות העמוקה שנובעת מ-20 שנים של חוסר התקדמות ויקפאון. אני מבקש מכל הצדדים לא לנקוט בצעדים שעלולים לסכן את המשא ומתן. שני הצדדים צריכים לשמור על סביבה חיובית שתאפשר קידומו של המשא ומתן המדיני".
על הטלטלות במזרח התיכון אמר באן, "אינני יודע לאן תגיע הלחימה בסוריה או לאן יגיע המצב במצרים, אך ישנן דרישות ביטחוניות לגיטימיות ולא מתקבל על הדעת שישראל תחיה בפחד. לישראל יש מה לתרום לאזור, אך בשביל לממש אותם צריך להגיע לשלום שדורש מנהיגות ופשרה. שלום אמיתי דורש מנהיגות ופשרות ואני מקווה שכל הישראלים יתרמו את חלקם למימוש חזון האו"ם. האו"ם ואני כמזכ"ל האו"ם לא נחסוך בשום מאמץ בכדי לתמוך בתהליך".
Read this article in English