עוכב לחקירה חבר העיתונאי המקורב לסנואודן
בן זוגו של עיתונאי ה"גרדיאן" גלן גרינוולד, שפרסם סדרת כתבות המבוססות על החומר שהדליף לו אדוארד סנואודן, עוכב לחקירה במשך 9 שעות בנמל התעופה בלונדון. חפציו הוחרמו והוא שוחרר. גרינוולד: "גרועים מהמאפיה"
פרשת סנואודן - עדכונים אחרונים:
פוטין נתן מקלט למדליף, אובמה ביטל פגישתם
40 יום בשדה התעופה: איך סנואודן שרד?
הקלד אימייל - וקְרא: כך עוקב המודיעין האמריקני אחרי הגולשים באינטרנט
מירנדה הברזילאי היה בדרכו מברלין לביתו בריו דה ז'ניירו כשעצר בנמל התעופה בלונדון, שם עוכב על ידי הרשויות. שוטרי נמל התעופה עיכבו אותו תחת החוק למאבק בטרור המכונה Terrorism Act 2000 המאפשר לרשויות לעצור, לתחקר ולעכב כל אזרח בנמלי תעופה ובמעברי גבול וכן לערוך חיפוש על גופו.
מירנדה הוחזק בתשאול במשך 9 שעות, משך הזמן המקסימלי שבו אנשי הביטחון יכולים לעכב אדם מבלי שעצרו אותו באופן רשמי. הוא שוחרר אך השוטרים החרימו את הציוד האלקטרוני שלו שכלל טלפון סלולרי, מחשב נייד, מצלמה, כרטיסי זיכרון, דיסקי DVD וקונסולות משחקים. לפי הגרדיאן, רוב הפעמים שבהם נחקרו אזרחים תחת החוק הסתיימו תוך שעה. רק אחד מתוך 2,000 בני אדם מוחזקים בתחקור יותר מ-6 שעות.
גרינוולד: "יותר גרועים מהמאפיה"
העיתונאי הבריטי פרסם זמן קצר לאחר עיכוב בן זוגו מאמר ב"גרדיאן", מעסיקו. "היום קיבלתי טלפון מאדם שהזדהה כאיש ביטחון בנמל התעופה היתרו, שאמר לי שדייוויד עוכב בשדה תחת החוק למאבק בטרור", סיפר העיתונאי. "דייוויד, היה בשבוע שעבר בברלין, שם שהה אצל במאית אמריקנית שעבדה איתי על הסיפורים בפרשת ה-NSA".
גרינוולד גינה בחומרה את עיכובו של שותפו לחיים וכינה את המעשה "רודני". "זוהי הסלמה נוספת של ממשלות ארה"ב ובריטניה בהתקפות שלהן נגד מקצועות התחקירנות והעיתונות. אפילו למאפיה היו חוקים אתיים נגד פגיעה בקרובי משפחה. אם הממשלות חושבות שבטקטיקה זו הן יפחידו אותנו ויגרמו לנו לשנות את דרכנו - הן הוזות". הוא ציין כי לא שוחח בעצמו עם בן זוגו, אך עורך הדין של העיתון דיבר עמו ואמר לו שמצבו ורוחו טובים.
דובר מהסקוטלנד יארד אישר כי אתמול עוכב אדם בן 28, נחקר במשך 9 שעות תחת החוק למאבק בטרור ושוחרר, אך לא מסר את שמו. עם הישמע דבר עיכובו של מירנדה, פרסמה ממשלת ברזיל הודעה ובה ביטאה את דאגתה לנוכח חקירת אחד מאזרחיה. "הצעד הזה בלתי מוצדק, כיוון שמעורב בו אדם שלא עומד נגדו אף חשד". ברזיל
הדגישה כי היא אינה מעוניינת שמקרה כזה יחזור על עצמו שוב.
ארגון אמנסטי גינה גם הוא את עיכובו של מירנדה. "היה זה בלתי סביר לעכב את מירנדה באופן אקראי, במיוחד לנוכח העובדה כי הוא בן זוגו של העיתונאי שחשף את האמת לגבי תוכנית המעקב של ארה"ב. עיכובו לא חוקי ובלתי מוצדק. אין כל בסיס להאמין כי מירנדה היווה איום כלשהו לממשלת בריטניה. האפשרות היחידה מאחורי הפעולה הזו היא הטרדה לשמה" מסר בכיר בארגון לעיתון "הגרדיאן".
גרינוולד פרסם ב"גרדיאן" סדרת כתבות על שיטות הפעולה של הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי (ה-NSA) ושל סוכנות הביון הבריטית GCHQ שעוקבות אחר אזרחים. את החומר לכתבות הדליף לו סנואודן, שהואשם בעקבות כך בארה"ב בריגול ושוהה כעת ברוסיה המעניקה לו מקלט מדיני.