10 סימנים שמעידים: אתה סובל מדיכאון סמוי
מתעוררים מוקדם, לא מצליחים להירדם ולא מתעניינים בכלום? אלה רק חלק מהסימנים שמצביעים על קיומו של דיכאון סמוי. ד"ר אודי בר מפרט את 10 הסימנים שיעזרו לכם לאבחן זאת - ומסביר למה בעצם הדיכאון מסוכן לבריאות
דיכאון נתפס בדרך כלל כתחושות של עצב ותוגה עמוקים. לכאורה נקל לזהותו בחוויה האישית שלנו או מקורבינו, אולם פעמים רבות הדיכאון הוא סמוי ונעלם מן העין גם בקרב הסובלים ממנו וגם בקרב בני משפחותיהם.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
השפעותיו והשלכותיו מרחיקות הלכת של דיכאון על בריאותנו ותוחלת חיינו, לצד אמצעי אבחון וטיפול חדישים הם מהנושאים הנחקרים ביותר בשנים האחרונות. לתחושות של דיכאון יש השפעה ישירה ומיידית על מערכת החיסון שלנו, על רמת התפקוד הקוגניטיבי שלנו ועל תהליכי עיבוד המידע והזיכרון.
עוד מדריכים לחיים בריאים
סוף לעצב: 10 עצות לשמירה על מצב רוח טוב
10 עצות להפחתת הסיכון ללקות בהתקף לבתזונה מרפאה: 10 דיאטות ל-10 בעיות בריאות
לדיכאון נתגלו בשנים האחרונות גם השפעות דרמטיות על קצב הזדקנותנו במנגנון של קיצור הטלומרים (מבנים בקצות ה-DNA המפקחים על קצב הזדקנות התא), המוביל להפחתת מספר חלוקות התאים וקיצור חייהם.
תאים יכולים להמשיך ולהתחלק עוד ועוד ובכך לשמור על "נעורי הרקמה" אותה הם מרכיבים, תהיה זו רקמת העור, העצמות, השריר או מערכת ייצור הדם במח העצם. הטלומרים, הם אלה אשר קוצבים את מספר החלוקות של התא וכשהם מתקצרים - למשל בהשפעתו של דיכאון, הם מביאים להרס מוקדם של סלילי ה-DNA בגרעיני התאים (המטען הגנטי) ומקצרים בכך בטרם עת את חייו של התא ומספר ההתחלקויות שנותרו לו בטרם ייהרס.
דיכאון נתגלה גם כמעלה הסיכון להופעתה של דמנציה בקשישים והוא בעל השפעה גדולה על האצת הופעת תהליכי שיטיון מכל הסוגים לרבות מחלת אלצהיימר, בשכבת הגיל המבוגר.
בקשישים, לעומת זאת, דיכאון גם עלול להיות מאובחן בטעות כשיטיון-פסאודודימנציה. שכן, בגיל המבוגר התסמינים של דיכאון ושיטיון הם דומים מאוד. אולם בשונה משיטיון אמיתי, טיפול בדיכאון מחזיר הקשיש למצב קוגניטיבי תקין .
להלן עשרה תסמינים אופייניים אליהם עליכם להיות ערים במיוחד לשם זיהויו המוקדם של דיכאון סמוי או גלוי אצלכם או מי מבני ביתכם :
1. יקיצה מוקדמת
אחד מהסימנים הקלאסיים לקיומו של דיכאון הוא יקיצות מוקדמות בשעות של 3 או 4 לפנות בוקר מתוך תחושה של "ערנות מלאה". פעמים רבות יקיצה זו מלווה גם במבול מחשבות אודות נושאים מטרידים אולם לא בהכרח.
יקיצה מוקדמת מאופיינת בקשיים בהירדמות לאחריה ולעיתים קרובות אינה מאפשרת שוב הירדמות לגמרי. יקיצה מוקדמת המופיעה בטרם אירועים מיוחדים או בנסיבות יוצאות דופן אינה בהכרח מרמזת על נוכחות דיכאון, אולם אם היא מופיעה בתדירות של מעל לאחת לשבוע גם במהלך שגרת חיים תקינה היא עלולה בהחלט לרמז על הימצאות דיכאון, גם אם סמוי.
2. חוסר הנאה
הירידה בתחושות התענוג והסיפוק הנלווים לשגרת חיינו, לצד הירידה ביכולת לשמוח מדברים שנהגו לשמחנו בעבר, כל אלה הם תסמינים חשובים לזיהויו של דיכאון.
למשל, הבעת חוסר עניין לפתע בסדרת טלוויזיה אהובה, חוסר רצון וחשק להיפגש עם חברים טובים, ירידה בתענוג מקריאת ספר או אפילו מארוחה טובה יכולים כולם להעיד על דיכאון סמוי, או גלוי.
חשוב כמובן להבדיל את חוסר הסיפוק וההנאה האופייניים לדיכאון מאלה המלווים שלבים התפתחותיים טבעיים במהלך החיים הכרוכים באיבוד עניין בנושאים מסוימים וגילוים של תחומי עניין חדשים, או אפילו חברים חדשים .
3. הופעתו של "פתיל קצר"
הופעת רגזנות יוצאת דופן אצלכם או אצל הקרובים לכם, המתמידה ונמשכת ולעיתים רבות אינה הולמת את הנסיבות, עלולה גם היא להעיד על הימצאותו של דיכאון סמוי.
כמובן שאין כל הכעסנים למיניהם בהכרח סובלים מדיכאון וברור כי מדובר במספר רב של משתנים המשפיעים על רגזנותו של אדם- אולם הופעתו של שינוי מהותי ברמת הסבלנות שלנו ושינוי קיצוני ביכולת שלנו להכיל תנאי המציאות המשתנים עלולים בהחלט לרמז על קיומו של דיכאון.
4. ירידה בליבידו
ירידה בתשוקה המינית היא אחד מהסימנים הראשונים והברורים ביותר לדיכאון. אמנם לפגיעה בתשוקה המינית גורמים שונים, לרבות גיל ומחלות גופניות, אולם, בהיעדר מחלה גופנית ברורה הירידה בליבידו מהווה תמיד תמרור אזהרה לדיכאון בשני המינים.ירידה בליבידו באה לידי ביטוי בירידה בתדירות המחשבות אודות מין במהלך היום, יוזמה פחותה ליצירת קשר מיני, ירידה במשיכה המינית תוך כדי ובמהלך קיום יחסי המין, ולעיתים קרובות גם פגיעה בתפקוד המיני.
כאשר הפגיעה במשיכה המינית, ואו בתפקוד המיני נגרמות בגלל הימצאותו של דיכאון סמוי או גלוי, לא תהיה תועלת בכל טיפול תרופתי להגברת האון המיני אלא יש לטפל בראש ובראשונה בדיכאון.
5. קשיים בהירדמות בלילה ו/או שינה מרובה
קושי בהירדמות בלילה, ואו שעות שינה מרובות העולות על שמונה שעות ביממה גם הם חלק מהתסמינים האופייניים לדיכאון. מאחר ובדיכאון יש האטה בכל תהליכי החשיבה מתלווה לו גם עייפות רבה היכולה לבוא לידי ביטוי בשינה מרובה במהלך שעות היום.
גם קשיי הירדמות בלילה המופיעים לפתע בקרב אנשים אשר לא סבלו קודם לכן מהפרעות שינה יכול בהחלט להעיד על קיומו של דיכאון, גלוי או סמוי. בקשיי הירדמות שמופיעים לפתע ונמשכים מעל לשבועיים יש לבצע בירור נרחב ומעמיק לזיהויו של דיכאון סמוי או גלוי בטרם ההמלצה על נטילת כדורי שינה.
כדורי שינה פועלים במנגנון ביוכימי אשר אינו פותר את בעיית הדיכאון היסודית ועלולים לגרום לתלות והחמרת תסמיני הדיכאון לצד פגיעה בערנות במהלך שעות היום. ככלל, בהפרעות שינה הנגרמות בגלל קיומו של דיכאון רק הטיפול המדויק בדיכאון הוא זה המביא להקלה בהפרעות השינה בנוסף לשיפור יתר התסמינים הנלווים לדיכאון.
6. אדישות-אפתיה
הופעת אדישות יוצאת דופן ותחושות של חוסר אונים אל מול מציאות שקודם לכן לא נראתה לנו מאיימת, או חוסר תגובה מצידנו אל מול אתגרים ומציאות שבעבר גרמו לנו דווקא לפעול ולהגיב, עלולים גם הם להעיד על קיומו של דיכאון סמוי.
גם בקרב קשישים הופעתה של אפתיה עלולה להעלות חשד לדיכאון אולם עלולה גם לרמז על החמרת מחלה גופנית. אם נשללו בקשיש גורמים גופניים לאפתיה הרי שיש לערוך בירור מעמיק לקיומו של דיכאון .
7. ירידה בתיאבון או אכילה כפייתית
תיאבון מהווה מדד למצבי בריאות מגוונים, אולם, הופעתה של ירידה חדה בתיאבון וצמצום דרסטי של היקף המזון הנצרך ביום, הנעשים שלא במסגרת דיאטה להפחתת משקל אלא פשוט כי "אי אפשר לאכול ואין תיאבון לכלום.." יכולים להעיד בהחלט על משבר רגשי פעיל.
גם אכילה כפייתית, הכרוכה בצריכת כמויות גדולות של מזון בשעות לא מקובלות, ואו החמרתן של הפרעות אכילה קודמות עלולים כולם להעיד על הופעת דיכאון.
אמנם משברים רגשיים המתחוללים סביב מאורעות דחק חולפים עלולים להיות כרוכים באיבוד התיאבון לזמן קצר החולף עם סיומו של מאורע הדחק, אולם ירידה נמשכת בתיאבון המלווה גם בירידה דרסטית במשקל הגוף מרמזת בהחלט על קיומו של דיכאון וזאת כמובן לאחר שנשללו הגורמים הגופניים לירידה במשקל.
8. שינוי במראה החיצוני
המראה החיצוני שלנו, בכל גיל, מעיד רבות על מצב הבריאות הכללי וגם משקף בבהירות רבה את מצב רוחנו. אם אתם שמים לב להזנחה אישית שאינה אופיינית, אודות הרגלי ההיגיינה, הטיפוח האישי, סגנון הלבוש ואפילו איפור ועיצוב השיער אצל מי ממקורביכם - הרי שעליכם להיות ערים לאפשרות הימצאותו של דיכאון.
דיכאון מקשה על ביצוען של מטלות שבשגרה, ולעיתים דווקא שגרת הטיפוח היא זו הנזנחת ראשונה וניכרת על בגדיו ופניו של הסובל מדיכאון, לעיתים בטרם הוא חש בכך בעצמו.
9. תחושות של חוסר תקווה
הופעת תכנים פסימיים בראיית העולם של אנשים הנתפסים כאופטימיים בדרך כלל, עלולה להעיד גם היא על הופעתו של דיכאון סמוי. תחושה של חוסר תקווה, חוסר אמונה בעתיד טוב יותר, ופגיעה בביטחון העצמי ובאמונה ביכולת האישית שלנו, אופייניות כולן לדיכאון ולעיתים מופיעות בשלבים הראשונים של הדיכאון בטרם אנו מודעים כלל לקיומו.
נסיבות מציאות אשר בעבר נראו בעיננו כקלות להתמודדות ולפתע נראות לנו כמאיימות ו"בלתי אפשריות לביצוע" אמנם עלולות לפקוד לרגעים רבים מאיתנו, אולם דפוס רגיל ועקבי שלנו המשתנה לפתע והופך לפסימי, חסר תקווה למרות לכאורה מציאות שגרתית ורגילה, הוא בהחלט אחד מסימניו האופייניים ביותר של הדיכאון, סמוי או גלוי.
10. קשיים בריכוז וירידה בזיכרון
אחת מהתופעות הראשונות המופיעות בנוכחות דיכאון, היא פגיעה בתהליכי הזיכרון ועיבוד אינפורמציה חדשה. דיכאון נתגלה זה מכבר כגורם להאטה פסיכו מוטורית המתבטאת בין היתר בהאטת תפקודי המוח והפעילות הקוגניטיבית.
בשלבים הראשונים להופעתו של דיכאון, בטרם צצים תסמינים אופייניים נוספים, נקל לזהות ירידה בזיכרון לטווח הקצר וקושי גובר והולך בהשלמת משימות הכרוכות בריכוז ממושך.
אמנם גם מחסור בשעות שינה עלול לגרום לתסמינים הדומים לדיכאון, לרבות הפגיעה בזיכרון, אולם בשונה ממחסור בשינה, במצבי דיכאון גם שינה מרובה אינה מטיבה עם יכולת הריכוז ותפקודי הזיכרון אינם חוזרים לקדמותם.
הכותב הוא רופא כללי, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית