לא סיפקה הגנה: נפילה למרות כיפת ברזל
המערכת ליירוט טילים אמנם יירטה לראשונה רקטה מלבנון, אבל שתי קטיושות אחרות פגעו בשטחים מיושבים - בקיבוץ גשר הזיו ובבית הבראה בשבי ציון. חיל האוויר החל לתחקר, הרמטכ"ל קיים הערכת מצב לקראת תגובה אפשרית
כיפת ברזל אמנם יירטה לראשונה רקטה בגבול לבנון, אבל ההפעלה הראשונה של המערכת להגנת טילים באזור הצפון לא הייתה כה מוצלחת: מתוך ארבע הרקטות ששוגרו אתמול אחר הצהריים (יום ה') מאזור צור, שתיים נפלו בשטחים מיושבים - בקיבוץ גשר הזיו ובשבי ציון. הסוללה שהוצבה לאחרונה בחיפה יירטה רק קטיושה אחת, ובחיל האוויר כבר החלו לתחקר זאת.
בימים אלו נקלטת בחיל האוויר הסוללה השישית של כיפת ברזל, המורכבת מאנשי מילואים. בשנה הקרובה אמורות להיקלט מרפא"ל ארבע סוללות נוספות, ובכך יהיו בפעולה במערכת הביטחון 10 סוללות. הסוללות הוותיקות יותר עברו בחודשים האחרונים תהליכי שדרוג כדי להתמודד בצורה טובה יותר עם יותר רקטות במקביל ועם הירי של רקטות ארוכות טווח.
במערך ההגנה האווירית הדגישו עוד במבצע "עמוד ענן", אז נרשמו יותר מ-80% הצלחה ביירוטים, כי גם בעתיד הסוללות לא יוכלו לספק הגנה הרמטית ולא יצליחו ליירט כל רקטה שתשוגר לאזור מאוכלס. הירי אתמול הציף דילמה נוספת שתעסיק את מערכת הביטחון במלחמת לבנון השלישית: האם להגן באמצעות הסוללות על בסיסים משמעותיים של צה"ל כמו בסיסי טייסות קרב ועל אתרים אסטרטגיים כמו תחנות כוח ובתי הזיקוק, או להגן על יישובים וערים.
בשנה האחרונה נפרסה בעקבות הערכות מצב כיפת ברזל בגליל העליון ובגליל המזרחי מחשש לירי רקטות על הצפון וגם לצורך קליטת המערכת. בפיקוד העורף החליטו שלא לפתוח את המקלטים הציבוריים בעכו ובנהריה בשל הערכת מצב שהתקיימה ושבחנה גם את הזווית המודיעינית מבחינת האפשרות לירי רקטי. המטרה הייתה גם לאפשר שגרת חיים לתושבים תוך התבססות שלהם על המרחב המוגן בדירה או בבניין שבהם הם גרים.
באחד משני היישובים שנפגעו מירי הגראדים סיפרו כי ראו את היירוט המוצלח היחיד. באותו היישוב פגעה הקטיושה בקיר החיצוני של חדר האוכל בבית הבראה לניצולי שואה. למטבח נגרם נזק, אך כמו בגשר הזיו גם במקרה זה לא היו נפגעים. שרון דרורי, המתגוררת בסמוך, אמרה כי לאחר שצפתה ביירוט של כיפת ברזל שמעה את האזעקה. רגע לאחר כניסתה למקלט נשמע הפיצוץ.
"הילדים שלי כבר מתורגלים, אבל אחותי הייתה גם היא עם הילדים שלה ומאוד נלחצה, וזמן קצר אחר כך חזרה הביתה לתל אביב", סיפרה. בבית ההבראה הסמוך היו הקשישים ניצולי השואה באותה עת בארוחת 16:00 בחדר האוכל. "זה היה המזל, כי כולם היו מרוכזים ביחד וקל היה להעביר אותם למקלט", סיפרה דרורי. "כך הם גם היו יותר מוגנים". היא הוסיפה שהעובדה שהאזעקה נשמעה בזמן מנעה אף היא נפגעים.
אלוף פיקוד צפון יאיר גולן ביקר בבית אבות שספג פגיעת רקטה בישוב בגליל המערבי כדי לאמוד מקרוב את הנזק. גולן פגש בכניסה למבנה, שקירותיו ספגו פגיעות רסיסים וחלונותיו נופצו מההדף, את עשרות הקשישים ניצולי השואה שגרים במקום. הוא שמע מהם כי כאשר שמעו את האזעקה מיהרו להיכנס למרחב מוגן וכך ניצלו. "אולי ברדיו יש היסטריה, אבל אצלנו הכל רגוע ובשליטה", אמרו הקשישים לאלוף גולן, "עברנו דברים גרועים מזה". רקטת גראד בקוטר 122 מ"מ יצרה בור בכניסה לבית האבות, והסבה לו נזקים כבדים.
הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, קיים בעקבות ירי הרקטות החריג ישיבת הערכת מצב עם מפקד חיל האוויר, אלוף פיקוד צפון, ראש אמ"ן וקצינים בכירים בצה"ל, כדי לבחון את צעדי צה"ל בשל הירי. ההערכה היא שגורמי ג'יהאד עולמי הם ששיגרו את הרקטות, אבל בצבא העדיפו להפנות אצבע מאשימה ללבנון עצמה. דובר צה"ל, תת אלוף יואב (פולי) מרדכי, אמר כי צה"ל רואה בממשלת לבנון ובצבאה כאחראים לאכיפת הריבונות בדרום לבנון.
שתי אזעקות נשמעו אחר הצהריים בסביבות 16:30 ו-16:45 באזור הגליל המערבי, אחרי שארבע רקטות קטיושה נורו לעבר ישראל מאזור צור שבלבנון, ותושבים דיווחו על קולות נפץ. האזעקות נשמעו בין היתר בנהריה ובעכו, שם מאז מלחמת לבנון השנייה לא הופעלה אזעקת אמת. סוללת כיפת ברזל שנפרסה לאחרונה באזור יירטה רקטה אחת לפחות, ושתיים התפוצצו כאמור באזורים מיושבים.
במד"א דיווחו על שלושה נפגעי חרדה שהתפנו לבית החולים בנהריה. בנוסף מטופלת בבית החולים נערה בת 14 שנפצעה
קל בראשה כשנפלה בעת ריצה למקלט.
דובר צה"ל אמר: "הזיהוי הראשוני הוא של ירי רקטות מהכפר קלילה שנמצא דרומית לצור, ואנו מניחים שלירי אחראים פעילי ג'יהאד עולמי. אין כעת הנחיות של פיקוד העורף לאוכלוסייה". הוא ציין כי לעת עתה נסגר המרחב האווירי בחיפה - לא בשל התרעה לירי נוסף, אלא לצורך בחינת המצב. הוא הכחיש דיווחים לבנוניים שלפיהם צה"ל תוקף בתגובה בלבנון, ואמר כי הצבא רואה בירי אירוע נקודתי. בלבנון דווח כי הצבא המקומי מצא את כני השיגור העשויים מעץ שבעזרתם נורו הרקטות.
Read this article in English