התגובה לירי הרקטות: צה"ל תקף בלבנון
דובר צה"ל מסר כי כלי טיס של חיל האוויר תקף במהלך הלילה יעד טרור מדרום לביירות בתגובה לירי הרקטות אתמול לעבר ישראל. זוהתה פגיעה מדויקת במטרה. צה"ל: "ממשלת לבנון נושאת באחריות לירי"
כלי טיס של חיל האוויר תקף הלילה (יום ו') יעד טרור מדרום לביירות שבלבנון בתגובה לירי הרקטות לעבר שטח ישראל אתמול. מדובר צה"ל נמסר כי זוהתה פגיעה מדויקת במטרה, כמה קילומטרים דרומית לבירת לבנון והדיה נשמעו היטב בביירות. לפי ההודעה של דובר צה"ל, תת-אלוף יואב (פולי) מרדכי, "צה"ל רואה בממשלת לבנון כנושאת באחריות לירי. התקיפה מהווה מסר ברור של צה"ל וישראל למקבלי ההחלטות בלבנון בהם אנו רואים אחראים אמש". ynet העביר שידור חי מגשר הזיו, שם פגעה אתמול רקטה.
גורמים צבאיים הוסיפו שהתקיפה בוצעה באזור הכפר נועיימה שבין צידון לביירות, כשבעה קילומטרים דרומית לבירת לבנון. היעד שהותקף הוא מתחם מנהרות טרור שייתכן ששימש כבורות לשיגור רקטות וככל הנראה לא היה שייך לארגון חיזבאללה. רשת הטלוויזיה של חיזבאללה "אל-מנאר" דיווחה כי צה"ל תקף בסיס של ארגון פלסטיני בנועיימה שבדרום לבנון. על פי הדיווח, איש לא נפגע ונזק קל נגרם למקום.
ראמז מוסטפא, דובר של הארגון הפלסטיני "החזית העממית לשחרור פלסטין-המפקדה הכללית" של אחמד ג'יבריל, הביע פליאה שישראל תקפה אתר הקשור לארגון הפלסטיני, למרות שכבר דווח על מי שעומד מאחורי השיגור. הוא איים ש"התגובה לא תהיה בדרך שהאויב הציוני רוצה לגרור אותנו אליה, אלא במקום המתאים ובזמן המתאים כיוון שזוהי ברירת ההתנגדות והחלטתה". הוא גם הדגיש כי גדודי עבדאללה עזאם, ששמם נקשר כמי ששיגרו את הרקטות, לא נמצאים במקום שהותקף הלילה.
אתמול קיים הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, בעקבות ירי הרקטות החריג ישיבת הערכת מצב עם מפקד חיל האוויר, אלוף פיקוד צפון, ראש אמ"ן וקצינים בכירים בצה"ל, כדי לבחון את צעדי צה"ל בשל הירי. ההערכה היא שגורמי ג'יהאד עולמי הם ששיגרו את הרקטות, אבל בצבא העדיפו להפנות אצבע מאשימה ללבנון עצמה.
שתי אזעקות, ארבע רקטות
אתמול אחר הצהריים נשמעו שתי אזעקות בסביבות 16:30 ו-16:45 באזור הגליל המערבי, אחרי שארבע רקטות קטיושה נורו לעבר ישראל מאזור צור שבלבנון, ותושבים דיווחו על קולות נפץ. האזעקות נשמעו בין היתר בנהריה ובעכו, שם מאז מלחמת לבנון השנייה לא הופעלה אזעקת אמת.
שתי רקטות התפוצצו באזורים מיושבים - האחת בקיבוץ גשר הזיו והשנייה בשבי ציון, וסוללת כיפת ברזל שנפרסה לאחרונה באזור יירטה רקטה אחת לפחות. במד"א דיווחו על שלושה נפגעי חרדה שהתפנו לבית החולים בנהריה. בנוסף מטופלת בבית החולים נערה בת 14 שנפצעה קל בראשה כשנפלה בעת ריצה למקלט.
בעקבות הירי לצפון הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו שישראל תפגע בכל מי שמנסה לפגוע בה. "אנחנו מפעילים אמצעים מגוונים, גם של הגנה וגם של סיכול, ואנחנו פועלים באחריות. המדיניות שלנו ברורה: גם להגן וגם לסכל. יידע כל מי שפוגע בנו, יידע כל מי שמנסה לפגוע בנו - שאנחנו נפגע בו", אמר נתניהו.
דובר צה"ל אמר אתמול: "הזיהוי הראשוני הוא של ירי רקטות מהכפר קלילה שנמצא דרומית לצור, ואנו מניחים שלירי אחראים פעילי ג'יהאד עולמי. אין כעת הנחיות של פיקוד העורף לאוכלוסייה". הוא ציין כי לעת עתה נסגר המרחב האווירי בחיפה - לא בשל התרעה לירי נוסף, אלא לצורך בחינת המצב. הוא הכחיש דיווחים לבנוניים שלפיהם צה"ל תוקף בתגובה בלבנון, ואמר כי הצבא רואה בירי אירוע נקודתי. בלבנון דווח כי הצבא המקומי מצא את כני השיגור העשויים מעץ שבעזרתם נורו הרקטות.
מדוע כיפת ברזל לא סיפקה הגנה?
אתמול החלו לתחקר בחיל האוויר מדוע סוללת כיפת ברזל שהוצבה לאחרונה בחיפה יירטה רק רקטה אחת מתוך הארבע שנורו לעבר ישראל מאזור צור. בימים אלו נקלטת בחיל האוויר הסוללה השישית של כיפת ברזל, המורכבת מאנשי מילואים. בשנה הקרובה אמורות להיקלט מרפא"ל ארבע סוללות נוספות, ובכך יהיו בפעולה במערכת הביטחון 10 סוללות. הסוללות הוותיקות יותר עברו בחודשים האחרונים תהליכי שדרוג כדי להתמודד בצורה טובה
יותר עם יותר רקטות במקביל ועם הירי של רקטות ארוכות טווח.
במערך ההגנה האווירית הדגישו עוד במבצע "עמוד ענן", אז נרשמו יותר מ-80% הצלחה ביירוטים, כי גם בעתיד הסוללות לא יוכלו לספק הגנה הרמטית ולא יצליחו ליירט כל רקטה שתשוגר לאזור מאוכלס. הירי אתמול הציף דילמה נוספת שתעסיק את מערכת הביטחון במלחמת לבנון השלישית: האם להגן באמצעות הסוללות על בסיסים משמעותיים של צה"ל כמו בסיסי טייסות קרב ועל אתרים אסטרטגיים כמו תחנות כוח ובתי הזיקוק, או להגן על יישובים וערים.