מדליית החירות לפרופסור דניאל כהנמן
החוקר האמריקאי-ישראלי, חתן פרס נובל לכלכלה, יקבל השנה את מדליית החירות מידי הנשיא אובאמה
בשנת 2002 צלצל הטלפון בביתו של הפרופסור דניאל כהנמן, אוסלו הייתה על הקו. הפסיכולוג וחוקר המוח, נבחר על ידי ועדת פרס נובל לקבל את הפרס המכובד בתחום הכלכלה, ביחד עם עמוס טברסקי המנוח, על מחקרם בתחום תהליכי קבלת החלטות ושיפוט. המחקר, בו פיתחו השניים תחום חדש בפסיכולוגיה חברתית הנקרא "תורת הערך", השפיע רבות על תחומי הפסיכולוגיה הקוגניטבית כמו גם על תחום הכלכלה. לאחרונה כהנמן, חוקר במכון ווילסון למדיניות ציבורית ובינלאומית באוניברסיטת פרינסטון ופרופסור אמריטוס במחלקה לפסיכולוגיה של אותה האוניברסיטה, קיבל טלפון נוסף, הפעם מהבית הלבן: הוא נבחר להיות אחד מ-16 חתני פרס החירות לשנת 2013.
ב-2011 נבחר כהנמן על ידי המגזין Foreign Policy לאחד ה'מוחות' החשובים בעולם. באותה שנה יצא לאור ספרו, Thinking, Fast and Slow, שתורגם לעברית כ"לחשוב מהר, לחשוב לאט", ובו הציג לציבור הרחב את את עיקרי מחקרו. הספר הפך לרב מכר בינלאומי. הוא מציב אתגרים למודל החשיבה הרציונלית של שיפוט ותהליך קבלת ההחלטות. המחקר שערך עם עמוס טברסקי בתורת הערך, בזכותו הוענק להם פרס הנובל, גורס כי בני אדם מסתמכים בזמן תהליך קבלת ההחלטות על חישובים של רווח מול הפסד ולאו דווקא על התוצאה הסופית, כפי שפסיכולוגים רבים גרסו לפני כן.
כהנמן נולד בתל אביב ב-1934 אבל את שנות ילדותו בילה עם הוריו בצרפת והסתתר בפריז בזמן מלחמת העולם השנייה. אחרי המלחמה הוא חזר לארץ ישראל ולמד פסיכולוגיה ומתמטיקה באוניברסיטה העברית. לאחר מכן שירת בצה”ל כפסיכולוג ועזר לפתח מבדקים לקורס הקצינים של צה"ל. ב-1961 סיים כהנמן את לימודי הדוקטורט בפסיכולוגיה באוניברסיטת ברקלי, קליפורניה, ולאחר מכן חזר לישראל ללמד בפקולטה לפסיכולוגיה של האוניברסיטה העברית. בשנות ה-70 היה מעורב בצוות חשיבה, שסייע למשלחת הישראלית לשיחות השלום עם מצרים. כהנמן נמנה גם על מקימי חברת הייעוץ Greater Good שמסתמכת על שיטות מתקדמות של עיבוד מידע לייעוץ עסקי.
מדליית החירות היוקרתית ניתנת למי שהשיא תרומה יוצאת דופן לביטחון או לאינטרס הלאומי של ארצות הברית, לשלום עולמי, לתרבות הכללית או ליוזמות ציבוריות או פרטיות אחרות. "מדליית החירות מוענקת לגבר או אשה שהקריבו מחייהם למען העשרת חיינו שלנו. חתני הפרס השנה בורכו בכשרון נפלא, אך מה שמייחד אותם הוא היכולת לחלוק את הכשרון הזה עם העולם. זו תהיה זכותי להעניק להם את אות הערכתינו כלפיהם", אמר הנשיא ברק אובאמה בהודעה הרשמית של הבית הלבן. מלבד כהנמן, 15 אישים נוספים יקבלו את העיטור המכובד, ביניהם נשיא ארצות הברית לשעבר, ביל קלינטון, מנחת הטלוויזיה הפופולארית, אופרה ווינפרי, ומאמן הכדורסל דין סמית'. ישראלים אחרים שקיבלו את העיטור בעבר הם נתן שרנסקי (2006) ונשיא המדינה שמעון פרס (2012).