ארה"ב: יש כמה אופציות להתערבות בסוריה
לאובמה הוצגו האפשרויות השונות, ובבית הלבן אמרו כי קיים "טווח של אופציות". הרמטכ"ל האמריקני דמפסי יגיע בימים הקרובים לירדן לפגישה עם רמטכ"לים במערב ובמדינות מוסלמיות. איראן מזהירה מהתערבות צבאית: "המורדים הם שתקפו בנשק כימי"
פעולה קרקעית אמריקנית אמנם לא צפויה בסוריה, אבל בעקבות הטבח הכימי בפרברי דמשק עולה יותר ויותר האופציה של תקיפה אמריקנית מהים או מהאוויר: נשיא ארצות הברית ברק אובמה נפגש היום (שבת) בבית הלבן עם הצוות לביטחון לאומי כדי לדון בדיווחים על מתקפות כימיות בסוריה. בתום הפגישה, שבה נכח גם ראש המטות המשולבים מרטין דמפסי, אמרו בבית הלבן כי קיים "טווח של אופציות" להתערבות בסוריה, והוסיפו כי קהילת המודיעין ממשיכה באיסוף העדויות.
גם החיות לא שרדו: תמונות קשות מהטבח הכימי
דמפסי, שביקר בישראל לפני שבועיים, יחזור לאזור בימים הקרובים - והפעם ייפגש בירדן עם שורה של בכירי צבא במדינות המערב ובמדינות מוסלמיות במזרח התיכון, אולי כהכנה לתקיפה נגד משטרו של בשאר אסד. אמש שוחח דמפסי על ההתפתחויות בסוריה עם הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ. הלילה הודיע שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל כי הפנטגון הורה למשחתות של חיל הים האמריקני המשייטות בים התיכון לנוע מזרחה, קרוב יותר לסוריה.
בפגישה בין בכירי הצבא בירדן הם ידונו בהתפתחויות בסוריה, ובכלל זאת גם במתקפה
הכימית שהביאה על פי האופוזיציה למותם של יותר מ-1,300 איש. סוכנות הידיעות הירדנית, שציטטה גורם ממשל ירדני, מסרה כי הפגישה נעשתה ביוזמתו של הרמטכ"ל הירדני ושל גנרל לויד אוסטין, מפקד פיקוד המרכז בצבא האמריקני, האחראי על 20 מדינות במזרח התיכון ובמרכז אסיה. "לפגישה יגיעו גנרל דמפסי, הרמטכ"ל הירדני וכן הרמטכ"לים של ערב הסעודית, קטאר, טורקיה, בריטניה, צרפת, גרמניה, איטליה וקנדה", אמר הגורם הירדני.
בלי איסור טיסה, בלי פעולה קרקעית
לדבריו, "פגישה זו תעניק אפשרות למדינות הידידות לדון בנושאים הקשורים לאזור, ובכלל זאת בהשפעת המשבר הסורי. כמו כן ידונו הצדדים בשיתוף פעולה צבאי להבטחת ביטחונה של ירדן". וושינגטון כבר הציבה בירדן כאלף חיילים, וכן מטוסי F-16 וטילי פטריוט. לממלכה ההאשמית הגיעו לא פחות מחצי מיליון פליטים סורים, מאז פתיחת מלחמת האזרחים לפני כשנתיים וחצי.
הלילה אמר שר ההגנה הייגל כי "משרד ההגנה חייב לספק לנשיא אובמה אופציות שונות לתקיפה". לפי הדיווחים בארצות הברית, הפנטגון כבר ביטל את עגינתה של משחתת אחת בנמל נאפולי, כדי שהיא תצטרף למשחתת נוספת באזור, והשתיים ינועו למרחק תקיפה מסוריה. שתי המשחתות נושאות על סיפונן טילי שיוט מסוג "טומהוק".
רשת NBC דיווחה כי אובמה נוטה להחליט לחיוב בנוגע לתקיפה בסוריה. למעשה, המחלוקת בין יועציו הבכירים של הנשיא כבר אינה על הצורך להגיב, אלא על אופי התגובה האמריקנית. הנשיא אובמה הבהיר כי אינו מעוניין לשגר חיילים אמריקנים לאדמת סוריה ואינו רוצה להכריז על איסור טיסה בשמי סוריה, צעד שעלול לסבך את ארה"ב במדינה זו לתקופה בלתי מוגבלת.
איראן: המורדים אחראים לתקיפה הכימית
איראן, בת בריתו של אסד, גינתה לראשונה את המתקפה הכימית - אבל הנשיא חסן רוחאני לא ציין מי האחראי לה. "איראן, כקורבן של נשק כימי בעבר, קוראת לקהילה הבינלאומית להפסיק את השימוש בחומרים כימיים, בפרט בסוריה", אמר רוחאני - ולמעשה אישר כי נעשה שימוש בחומרים כימיים. זמן קצר לאחר דבריו מסר דובר שר החוץ כי נמצאו "הוכחות" שהמורדים הם אלו שתקפו בנשק כימי. טהרן אף הזהירה מהתערבות צבאית.
למערב, עם זאת, ברור מי האחראי. שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר כי כל הסימנים מעידים על כך שהמשטר הסורי הוא שביצע תקיפה כימית השבוע ליד דמשק. פביוס, המבקר ברמאללה, הוסיף כי "כל המידע שבידינו מוכיח זאת והאחריות מוטלת על משטרו של בשאר אסד".
Read this article in English