"קמרון לוחץ לתקיפה בסוריה תוך ימים"
גורמים בלונדון מסרו ל"טיימס" כי ראש ממשלת בריטניה לוחץ על נשיא ארה"ב לצאת ל"פעולה ממוקדת" בסוריה שמטרתה אמצעי ענישה ולא הפלת משטר אסד. אובמה ערך סבב שיחות עם מנהיגי מדינות כדי לקדם הסכמה רחבה לתגובה
נשיא ארצות הברית ברק אובמה פועל לגייס חזית מדינית נגד סוריה בשורת שיחות טלפון עם מנהיגים במערב, ובמקביל מתגבשת גם חזית צבאית. לפי דיווח הבוקר (ב') בעיתון "הטיימס" היוצא לאור בלונדון, ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון לחץ על אובמה לצאת תוך 10 ימים לפעולה ממוקדת שתיצור הרתעה, ללא מטרה לפגוע במאזן הכוחות בין אסד למורדים. בעמאן נפתחה אתמול (א') פסגת גנרלים שתימשך שלושה ימים, ובה משתתפים ראש המטות המשולבים האמריקני מרטין דמפסי ועמיתיו מבריטניה, צרפת, גרמניה, קנדה, איטליה, טורקיה, סעודיה וקטאר. ראשי הצבאות אמורים לדון בהבטחת שלומה של הממלכה ההאשמית ומניעת זליגת מלחמת האזרחים מסוריה למדינות אחרות באזור.
בדרך לתקיפה? ידיעות נוספות:
ישראל למערב: אסד פושע, להפסיק הזוועות
נכנסים לראש הרודן: איך יגיב אסד לתקיפה? רוב אמריקני עצום: לא להתערבות בסוריה מקוסובו עד עיראק. מודלים לתקיפה אמריקנית
בבית הלבן ובדאונינג 10 אמנם מדגישים פומבית שלא התקבלה החלטה על פעולה צבאית, אך גורמי ממשל בבריטניה מסרו ל"טיימס" כי האפשרות המועדפת היא "התקפה ממוקדת מאוד" תוך שבוע עד 10 ימים, שתרתיע את אסד משימוש חוזר בנשק כימי. ב"טלגרף" דווח כי ספינות קרב של הצי הבריטי ערוכות להצטרף בתוך ימים אחדים למערכה באזור. בעיתון "דיילי מירור" כתבו הבוקר תחת הכותרת "אנחנו נפציץ בסוריה" כי בריטניה נוטה לתקוף בסוריה במבצע משותף עם צבאות ארה"ב וצרפת.
"תומכי תוכנית הפעולה מאמינים כי לא תקרב את קץ המלחמה בסוריה, ותשנה רק במעט, אם בכלל, את מאזן הכוחות בין המשטר הסורי למורדים", נכתב ב"טיימס" הלונדוני. לפי העיתון, המערב ימשיך לדחוף לפתרון פוליטי, בשיחות בז'נבה ובפגישת 20 המדינות המתועשות בסנט-פטרסבורג, אחרי התקיפה שהוגדרה בלונדון כ"אמצעי ענישה". בפרסום הבוקר הודגש כי לפי מקורות העיתון ראש ממשלת בריטניה מודע לצורך לפעול כשהזעם מהמתקפה עדיין טרי. האפשרות שאיום התקיפה ייתקל בקשיים, בדמות הגבלה של האו"ם או אירוע עולמי אחר שיסיט את תשומת הלב הבינלאומית, מכתיבה מבצע שייצא לפועל תוך ימים, ולא שבועות.
לפי ה"ניו יורק טיימס", יעברו עוד כמה ימים עד ששירותי המודיעין האמריקניים יספקו לאובמה הערכת מצב מדויקת לגבי מה שאירע בסוריה. בינתיים מנסה הנשיא האמריקני לגבש קואליציה לפעולה אפשרית בסוריה. נשיא צרפת פרנסואה הולנד
שוחח אמש עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה ואמר לו כי "הכול מסכימים שהמשטר הסורי אחראי לתקיפה הכימית ליד דמשק". בהצהרת ארמון האליזה נמסר עוד כי "שני המנהיגים הסכימו לקיים קשר ישיר ביניהם כדי לספק תגובה משותפת לתוקפנות חסרת התקדים הזו". הבית הלבן מסר כי אובמה והולנד "דנו על תגובה אפשרית בינלאומית והסכימו להמשיך להידבר ביניהם".
ראש ממשלת צרפת ז'אן מארק איירו התייחס בראיון לערוץ 2 הצרפתי לשימוש לכאורה בנשק כימי בסוריה ואמר כי "הקהילה הבינלאומית לא יכולה להרשות שפשעים נגד האנושות יבוצעו בסוריה". עם זאת, חזר והדגיש כי צרפת לא תיקח חלק בהתערבות צבאית בסוריה. לדבריו, "יש לקבל החלטה ברגע שחקירת צוות האו"ם תסתיים". שר החוץ הצרפתי לורן פביוס נועד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים ואמר כי "הטבח, הטבח הכימי שקרה בסוריה, והוא ללא ספק באחריות המשטר, לא יכול להימשך בלא תגובה. זו עמדת צרפת וכן עמדת דמוקרטיות נוספות. אני מקווה שזה לא יימשך בלא תגובה חזקה".
גם שר החוץ הבריטי וויליאם הייג התבטא בחריפות בנושא: "אנחנו מאמינים שזה חשוב מאוד שתהיה תגובה עוצמתית ושדיקטטורים יידעו ששימוש בנשק כימי הוא חציית קו והעולם יגיב כשהקו ייחצה".
"מקשיחים עמדות"
במקביל לחידוד עמדות באירופה, מבשרות הכותרות בארה"ב על "שינוי טון" של הבית הלבן כלפי סוריה ועל "תפקיד גדול יותר" של הממשל בנושא הסורי.
בהצהרה החריפה ביותר עד כה בנושא, אמר בכיר בממשל אובמה כי יש "ספקות מועטים בלבד" בנוגע לקביעה שמשטרו של אסד השתמש בנשק כימי נגד אזרחיו בשבוע שעבר. הגורם הבכיר, שביקש להישאר בעילום שם, אמר כי קהילת המודיעין האמריקנית מבססת את ההערכות שהעבירה לבית הלבן על מספר הקורבנות שדווח, על הסימפטומים שהתגלו אצל אותם הרוגים ופצועים ועל עדי ראייה.
ה"ניו יורק טיימס" רואה הצהרה זו כמשקפת "שינוי טון" ומציין כי היא פורסמה לאחר ההתייעצות שנערכה בבית הלבן בקרב היועצים לביטחון לאומי של אובמה, שבה נדונו אפשרויות להתערבות צבאית. ה"וול סטריט ג'ורנל" רואה בהצהרה "הקשחת עמדות" של הממשל מול סוריה ו"איתות כי הוא אינו נרתע מעימות עם אסד".
בימים האחרונים הפנטגון הורה למשחתות וספינות הקרב בים התיכון לנוע לעבר חלקו המזרחי של הים, בקרבת חופי סוריה, במקרה שבו ברק אובמה יורה על תקיפה מן הים. הפנטגון כבר הכין כמה תוכניות צבאיות עבור הבית הלבן שכוללות ירי של טילי שיוט לעבר מטרות שונות של משטר אסד.
גם מישראל נשמעה קריאה לפעולה. אתמול נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם שר החוץ הצרפתי לורן פביוס
בירושלים ותיאר את הנעשה בסוריה במילים חריפות: "זהו פשע שמבצע השלטון בעם שלו. זה מחריד, והזוועות הללו חייבות להיפסק. מה שאנו רואים בסוריה זה שלמשטרים קיצוניים אין הסתייגויות כלשהן בנוגע לשימוש בנשק הזה, אפילו נגד אזרחים תמימים, נגד בני עמם. זה ממחיש לנו פעם נוספת שאיננו יכולים לאפשר למשטרים המסוכנים ביותר להשיג את הנשק המסוכן ביותר בעולם".
הקהילה הבינלאומית כולה עוסקת בימים האחרונים באפשרות להתערבות של המערב בסוריה, ובהשלכות של המהלך על המזרח התיכון. רוסיה הזהירה מ"השפעה הרסנית" של צעד כזה על מצב הביטחון באזור, איראן הכריזה שלהתערבות יהיו השלכות חמורות וסוריה עצמה איימה כי "המזרח התיכון יעלה בלהבות".
Read this article in English