שתף קטע נבחר
 
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

מבחן אמריקני. סיסי הרג ונתן לאסד אור ירוק

ההרג שביצע צבא מצרים ב"אחים המוסלמים" ואי התגובה האמריקנית אותתו לרודן הסורי שגם הוא יכול לפעול כרצונו ולהשתמש בנשק כימי. על הסיכון המחושב שלקח אסד בחסות הפן-ערביות והמלחמה נגד הטרור האיסלאמי

ההתקפה הכימית שביצע בשבוע שעבר צבאו של בשאר אסד, אם נכונות העובדות, נראית לכאורה כהתקפת שיגעון של מנהיג סוריה. פעולה של רצח המוני בנשק כימי נראית כהתאבדות של המשטר והזמנת הכוחות האמריקניים להתערב בסוריה. רצח מעין זה לא אירע מאז שטבח סדאם חוסיין בכורדים בגז חרדל בעיירה חלבג'ה בשנת 1988.

 

לקראת תקיפה בסוריה - כותרות אחרונות:

מורד סורי בכיר: ישראל צריכה ללחוץ לתקיפה

11 בני משפחה פלסטינים נהרגו בדמשק

נכנסים לראש של הרודן: איך יגיב אסד לתקיפה?

ישראל למערב: אסד פושע, להפסיק הזוועות

 

לאור יכולות ההישרדות שירש הנשיא הסורי מאביו, חאפז אל-אסד, ניתן להניח שתי סברות הגיוניות. הראשונה היא שהשימוש בנשק כימי היה בגדר סיכון מחושב של אסד הבן. האפשרות השנייה והסבירה פחות היא שמפקד בכיר בצבא הסורי באזור דמשק פעל בבהלה בשל התקדמות מהירה של המורדים ללא תיאום עם הנשיא שלו. בשני המקרים יש להסביר את העיתוי של ההתקפה - מדוע דווקא עכשיו איבד הצבא הסורי את הרסן? כיצד מנסה המשטר להתמודד עם ההשלכות האפשריות?

 

אסד בראיון לעיתון הרוסי "איזבסטיה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אסד בראיון לעיתון הרוסי "איזבסטיה"(צילום: AFP)

 

קברי הרוגי הטבח בעיר העיראקית חלבג'ה (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
קברי הרוגי הטבח בעיר העיראקית חלבג'ה(צילום: Gettyimages)

 

ההסבר שניתן בתקשורת להתקפה הכימית לא מספק. בשאר אסד נלחץ כביכול מהישגי המורדים וחולשתו מאלצת אותו לכאורה להשתמש בנשק המוצא האחרון. אולם, המצב בשטח שונה בתכלית. צבא אסד השתקם מתחילת השנה והתמיכה של ארגון חיזבאללה חיזקה את אחיזתו במערב המדינה. אמנם בחודש האחרון מסתמנת שחיקה מסוימת ביכולות הצבא הסורי והוא עדיין לא מצליח להגיע להכרעה בערים המרכזיות דמשק וחלב. אולם, אין זה סביר כי יבזבז בעיתוי הנוכחי את "נשק יום הדין" במצב השוויון השורר כיום בין המשטר לבין האופוזיציה. גם ההסבר שאסד ניצל את העובדה שהעולם עסוק באירועים במצרים לא מתקבלת על הדעת משום שהתקפה כימית כמו זו שהייתה בפרברי דמשק מפנה אליו את אורות הזרקורים של העולם כולו.

 

החייאה מלאכותית לפן-ערביות

כדי למצוא את התשובה לשאלה "מדוע דווקא בעיתוי זה?", יש להתייחס לנאום שנשא אסד ב-5 באוגוסט במקביל לפשיטת הצבא המצרי על מעוזי "האחים המוסלמים" בקהיר.

בנאומו הכריז אסד: "עלינו להכות בטרור ביד ברזל, האיסלאמיסטים החדשים עומדים כנגד נציגי הערביות והכריזו מלחמה נגד הצבאות הערביים, כמו שקורה במצרים ובסוריה".

 

התעמולה הנוכחית של המשטר הסורי מציגה את המאבק נגד המורדים כחלק מהמלחמה שמנהלים צבאות ערב כחזית אחת נגד הטרור האיסלאמי. הקו התעמולתי המתוחכם לוקח בחשבון את המלחמה שמנהל צבא תימן נגד אל-קאעידה, את ניצחון הצבא הלבנוני נגד תא אל-קאעידה בצידון ומעל הכל - את ההתקפה של הצבא המצרי נגד "האחים המוסלמים" ומלחמתו של מפקד הצבא, הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי נגד אל-קאעידה בסיני. תעמולה זו מנסה למעשה להחיות את הפן-ערביות, אותו רעיון בדבר איחוד העולם הערבי תחת דגל הערביות, ללא הבדלי דת ומוצא.


לחץ בדמשק? המשטר דווקא זכה להישגים בשטח בזכות הסיוע של חיזבאללה (צילום: AP) (צילום: AP)
לחץ בדמשק? המשטר דווקא זכה להישגים בשטח בזכות הסיוע של חיזבאללה(צילום: AP)

במצרים יש גורמים לאומניים שעדיין מושפעים מאידיאולוגיית הפן-ערביות. ד"ר מוחמד מוחי א-דין, יו"ר "מפלגת עד א-תורה" החילונית במצרים, טען בראיון שקיים לאחרונה כי "עדיף שיישאר על כנו צבאו הערבי של בשאר אסד למרות פשעיו על ניצחון האיסלאמיסטים בסוריה".

 

האידיאולוגיה הפן-ערבית עמדה ביסודו של מאמץ המנהיג המצרי גמאל עבד א-נאצר לאחד את העולם הערבי בשנות ה-50 וה-60, כך גם של אלה אשר ניסו לחקותו, כגון סדאם חוסיין וחאפז אל-אסד, אביו של בשאר. אחרי דיכוי שנמשך אלף שנה בידי הרוב הסוני, מצאו העלווים במאה ה-20 בית בין שורות הבעת' הסורי שהבטיח להם השתלבות בעולם הערבי כשווים. בניגוד לאביו, ניסיונו של בשאר להעמיד את עצמו כאביר הפן-הערביות נראה מגוחך במיוחד נוכח מצבו הצבאי-פוליטי. ידוע לנאמניו של אסד שמקור הסולידריות היחיד שנותר בצבא הסורי אינו הערביות אלא ההשתייכות העדתית או הדתית. כלומר, הנאמנות היא לכת העלווית ולאחותה הגדולה - השיעה של איראן ולבנון.

 

כמו בעיראק של סדאם חוסיין. גופות ההרוגים מנשק כימי בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כמו בעיראק של סדאם חוסיין. גופות ההרוגים מנשק כימי בסוריה(צילום: רויטרס)

 

עם זאת, השיח של אסד עודנו ברוח מפלגת הבעת' הפן-ערבית והוא מתאר את צבאו ככזה המגן על כל העדות הערביות, נוצרים, עלווים, דרוזים ומוסלמים מתונים מפני הפנטיות האיסלאמית. התעמולה הכמעט משכנעת של המלחמה המתנהלת על ידי מנהיגי ערב נגד הפן-איסלאמיות מטרתה גם לבלבל את תומכי האופוזיציה הסורית בארצות הברית ובמערב.

 

בשאר בעקבות א-סיסי

אם כן, יש להניח כי העיתוי של המתקפה בשבוע שעבר בסוריה קשור למבצע שמנהל גנרל א-סיסי נגד "האחים המוסלמים" במצרים. הצבא הסורי ראה בהיעדר תגובה אמריקנית משמעותית נגד צבא מצרים איתות לכך שגם לצבאו יש אור ירוק לפעול כרצונו.

 

לפי דיווחי ערוץ "אל-מיאדין" הסורי, צבא אסד הכריז בימים אלה כי חשף מתקנים כימיים של טרוריסטים מוסלמים באזור ג'ובר, אזור תעשייתי מזרחית לדמשק. "חשיפות" של נשק כימי השייך לכאורה למורדים מיועדות לעיני הפקחים של האו"ם. גורמים באיראן ובחיזבאללה טוענים כצפוי כי מקור הנשק הכימי מטורכיה ומארצות המפרץ, אולם אין לכך כל הוכחה. מאידך, הימצאות נשק כימי בידי הצבא הסורי ידועה לארה"ב ולמערב מזמן.

 

תקיפה מערבית בסוריה. כל התרחישים האפשריים    (צלמים: אורי דוידוביץ ואסי כהן)

תקיפה מערבית בסוריה. כל התרחישים האפשריים    (צלמים: אורי דוידוביץ ואסי כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

נקמה סונית כפולה

בעקבות התערבותו בסוריה, שקוע חיזבאללה עד עומקי צווארו במעגל נקמות דם עם ארגוני אל-קאעידה. אלה קמו השנה בלבנון כפטריות אחרי הגשם. בעוד שארגוני אל-קאעידה מבטיחים נקמה בחיזבאללה על הפיגוע הכפול במסגדים הסוניים בטריפולי, חזית "א-נוסרה" מבטיחה נקמה על ההתקפה הכימית בעוטה. ארגון "א-נוסרה" השייך גם הוא לאל-קאעידה הבטיח לפגוע בבטן הרכה של המשטר הסורי - הכפרים העלווים.

 

המורדים הסורים ניסו לאחרונה להתקרב למעוזי העלווים ואף לקרדאחה, עיר מולדתו של אסד האב. אולם עד עתה הצליחו מטוסים להדוף אותם מפאתי עיר הנמל לטקיה. הפיתוי להשתמש בנשק הכימי אם אכן יצליחו ארגוני הטרור להכות בעלווים יהיה גדול, אולם הצבא לא יסתכן הפעם. יש לצפות שהמשטר ישוב לדפוס הקודם של שימוש בנשק כימי בהיקף קטן.

 

יש להעריך כי הנשק הכימי המסיבי יוסתר וימתין לזמן חירום כשלמשטר בדמשק לא יהיה מה להפסיד. אסד ייתן לפקחים לסייר באזור התקיפה הכימית אחרי סילוק הראיות מן השטח תוך שימוש מתמיד בדיסאינפורמציה על "גילוי" נשק כימי של המורדים.

 

הסיכון המחושב של אסד לא היה לגמרי בלתי סביר. הדוגמה הלובית, שם יצאה התקיפה המערבית אל הפועל, תומכת בתעמולה של משטר אסד, משום שסילוקם מהשלטון של מועמר קדאפי וצבאו חיזק את האלמנטים האיסלאמיים ויצר כאוס ולאו דווקא דמוקרטיה.

המשטר הסורי מעריך כי ארה"ב לא תתקיף בסופו של דבר מחשש מהסתבכות עם חיל הים הרוסי שעוגן בנמל העיר הסוקית טרטוס. שר ההסברה הסורי עמראן א-זעבי הזהיר כי התקפה כזו תבעיר את כל המזרח התיכון.

 

גורמים רוסיים ואיראניים העריכו כי ארה"ב לא תיכנס ל"הרפתקה נוסח מלחמת המפרץ". איראן העמידה את תקיפת סוריה כ"קו אדום" מבחינתה שעל חצייתו לא תוכל להבליג. הממלכה ההאשמית בירדן חוששת מראשית המלחמה בסוריה מהזליגה לנשק כימי והייתה הראשונה לצייד את חייליה במסיכות. שר החוץ הירדני נאצר ג'ודה קרא להעניש את האחראים להתקפה הכימית. בפגישת ראשי הצבאות בירדן השבוע יצטרכו ארה"ב ובעלות בריתה להעריך אם הסיכון כדאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, AP
הרודן הסורי למד מהגנרל המצרי. אסד וא-סיסי
צילום: AFP, AP
צילום: ירון פרידמן
אסד לקח סיכון מחושב. ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים