שתף קטע נבחר

 
צילום: index open, shutterstock

המקובלים מציגים: תפילה לכל משאלה

מתפילה נגד חלומות קשים, ועד תפילה להצלחה בדיאטה ולהצלחה בטסט: ספר חדש מאגד למעלה מ-300 תפילות שחיברו מקובלים בדורות שונים, ומוסיף עשר תפילות חדשות של מקובלים שביקשו לתת מענה לצרכי הדור. המחבר: "ביקשתי רק מרבנים לחבר תפילות. יש כאן 'ליגה' של רבי נחמן, השל"ה הקדוש והרב אליהו"

יש מי שאוסף בולים – ויש מי שאוסף תפילות: לפני 18 שנה קיבל דוד לביא במתנה את הספר "תפילות ובקשות" מהרב דוד כדורי, בנו של הרב המקובל יצחק כדורי. ברבות השנים נתווספו לספריית ביתו ספרוני תפילות שונים, ולביא הפך את תפילות המקובלים למה שהוא מכנה "מפעל חיים".

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

בימים אלה יוצא לאור ספרו של דוד לביא "תפילת הלב" (הוצאת "כתר") שבו הוא מציג אוסף ייחודי של כ-300 תפילות ופיוטים, שחוברו על ידי רבנים ומקובלים לאורך הדורות. לצד תפילות המקובלים הידועות העוסקות בבקשות למציאת זיווג, לבריאות ולפרנסה - ניתן למצוא גם תפילות ייחודיות שנכתבו בשנים האחרונות על פי דרישות הציבור, ממש כך – ובהן תפילה להצלחה במבחן הפסיכומטרי, תפילה לחייל היוצא למארב, או תפילה לקראת ראיון עבודה.

 

ויש גם "תפילה לשמירה על הנשמה", "תפילה על כל צרה שלא תבוא -אילו מי שעומד בפני גזר דין מוות", "תפילה נגד חלומות קשים", "תפילה להצלחה ברכישת בית" - ואפילו "תפילה להצלחה בדיאטה" ו"תפילה להצלחה בטסט"(!) שתיהן מאת הרב שמואל אליהו.

 

"יש לי קילומטראז' עם הרבה מקובלים". לביא (מימין) עם הרב יצחק כדורי ()
"יש לי קילומטראז' עם הרבה מקובלים". לביא (מימין) עם הרב יצחק כדורי

 

"זה ספר שלא בא לשכנע, אלא לתת כבוד להון התרבותי היהודי, ולהכניסו למקום של כבוד לארון התרבותי הישראלי", אומר לביא. "בליבו של כל יהודי קיים רצון להתפלל, והבאנו בספר נוסחים שונים של תפילות שכל יהודי, גם אם הוא נטול השכלה תורנית, יכול להתחבר אליהן - כשגם בן תורה יכול לקרוא את הספר ולהתעשר ממנו".

 

עורך הדין של המקובלים

לביא (43), דוקטורנט להיסטוריה יהודית, עיתונאי ומשפטן, גדל בתל אביב בבית שהוא מגדיר כמסורתי. את דרכו העיתונאית החל ככתב ב"מעריב לנוער", ובהמשך שירת בגלי צה"ל. מזה כ-20 שנה שהוא מלווה את גדולי המקובלים בארץ ובחו"ל.

 

"יש מחסור בתפילות שעוסקות בזיווג, בעיקר לנשים". תפילה מתוך הספר (צילום: לירון נגלר כהן) (צילום: לירון נגלר כהן)
"יש מחסור בתפילות שעוסקות בזיווג, בעיקר לנשים". תפילה מתוך הספר

 

"אני מאוד אוהב עולם המקובלים. אלה אנשים יקרים שעושים הרבה חסדים, ובעולם ציני כמו שלנו יש רצון להתקרב לעולם של תום ואהבה". לדבריו, הקשר העמוק שנוצר בינו לבין עולם הקבלה מיוחס לסבו.

 

"סבי נולד בטבריה, והשתייך למשפחה של מקובלים. מדובר במשפחה שעברה מספרד לצפון-אפריקה, וכנראה שהיא מיוחסת למשפחתו של רש"י ורבנו תם", מספר לביא בהתרגשות. "סבי היה אדם צנוע, מעולם לא ראיתי אותו כועס, ובוודאי שלא הוגדר כ'מקובל', אבל לימים הבנתי שהייתה לו התנהגות של מקובל. תמיד היה שמח וטוב לב, אהב אנשים וחיפש להוסיף טוב".

 

דמותו הייחודית של סבו, מעיד לביא, היא שהובילה אותו ברבות השנים לחצרות המקובלים. "במשך השנים הייתי מחובר לרוב החצרות הגדולות, בארץ ויש לי קילומטראז' עם הרבה מקובלים", כך לביא. לחלקם אף שימש כעורך דין.

 

לדבריו, הקשר הייחודי שלו לחצרות המקובלים נטע בו את ההחלטה להנגיש את עולמם הרוחני דווקא למי שאין להם חלק בו. "בספר ניסיתי להראות את הפן האנושי של הרבנים המקובלים, ולאו דווקא את הצד של מחולל הניסים".

 

תפילות משובשות שזכו ל"תיקון"

את הכמיהה הרבה לעולם הקבלה גילה דווקא מצד חבריו הלא דתיים, שמצאו עניין בספרוני התפילות שבביתו. "ראיתי שאנשים לא מחזירים לי את ספרי הסגולות – ושהייתי צריך לנדנד להם עד שהחזירו. במשך הזמן הבנתי שהתפילות הללו קצרות ולא מכבידות, והבנתי שלרבים יש עניין בהן, כי אנשים מחפשים תפילה ספציפית לנושא שקרוב אל ליבם".

 

לביא הופתע לגלות מחסור בתפילות המתאימות לדבריו לדרישות הדור (צילום: לירון נגלר כהן) (צילום: לירון נגלר כהן)
לביא הופתע לגלות מחסור בתפילות המתאימות לדבריו לדרישות הדור

 

תובנה זו הובילה את לביא ללקט תפילות של מקובלים שנכתבו לאורך הדורות, בכל רחבי העולם. כך לצד תפילותיהם של מקובלי אשכנז ועיראק - מופיעות תפילות שחוברו על ידי צדיקי צפון-אפריקה וחכמי תימן והבלקן. בין התפילות משולבים סיפורים על התפילות ועל עולמם הפנימי של המקובלים, ובהם הרב כדורי, הבבא סאלי, רבי חיים פלאג'י, הבן איש חי והחיד"א.

 

לביא מציין כי על אף שבחצרות המקובלים ובישיבות שונות של הציבור החרדי ניתן למצוא ספרונים המאגדים בתוכם תפילות וסגולות מעולם הקבלה, אלה כוללים לרוב ליקוטי תפילות של רבנים מקובלים מסוימים, וכן יש בהם שיבושים של תפילות עתיקות.

 

"בדרך כלל לא עשו מחקר מקיף בכתיבת הספרונים, אלא לקחו תפילות ידועות כמו של הבן איש-חי או רבנו תם. חלקן פורסמו בכל מיני קבצים, ורצינו לדעת מי כתב אותן. היו תפילות כמו של החיד"א (רבי חיים יוסף דוד אזולאי) שנכתבו לפני מאות בשנים, ועשינו מאמץ להגיע לנוסח מקורי של התפילה. כך גילינו שהתפילות בחלקן השתבשו במהלך השנים".

 

מצאת מאפיינים דומים בתפילות המקובלים שנכתבו במקומות שונים ברחבי העולם?

 

"מצאתי כי רב המשותף על המפריד. כמעט שאין הבדלים ביניהם הן מבחינה לשונית, והן מבחינה מהותית. המקובלים השונים כתבו על אותם נושאים, באותן מתודות עם אותם תכנים קבליים. ההבדלים הם מינוריים. למשל, התפילות של רבי נחמן הן מאוד ארוכות יחסית".

 

אתה מתייחס לרבי נחמן מברסלב כמקובל?

 

"לא נהוג לשייך רבנים אשכנזים להגדרה 'מקובלים', אבל אם מסתכלים על המהות שלהם, הם למעשה מקובלים. לרבי נחמן לא קראו 'מקובל', אולם מבחינה פרקטית דבריו היו ספוגים בתורת הקבלה".

 

תפילה מתוך הספר, המכיל עוד למעלה מ-300 תפילות לכל צורך וצרה (צילום: לירון נגלר כהן) (צילום: לירון נגלר כהן)
תפילה מתוך הספר, המכיל עוד למעלה מ-300 תפילות לכל צורך וצרה

 

לביא מציין כי הסיבה שבגינה עולם המקובלים מיוחס ברובו לעדות המזרח, נוצרה בין היתר בעקבות משבר השבתאות שבעקבותיו גזרו גדולי ישראל האשכנזים איסורים על לימודי קבלה, ומאז ועד היום רבנים רבים יוצאים נגד העיסוק בה. זה, לדבריו, לא סותר את העובדה כי גם כיום ישנם רבנים רבים בקרב יוצאי אשכנז העוסקים ברזי הקבלה, על אף שאינם קרויים "מקובלים".

 

"יש הרבה מקובלים אשכנזים נסתרים הנחשבים מאוד גם בקרב הרבנים הספרדים", מדגיש לביא. "למשל הרב המקובל שריה דבליצקי, שנותן הסכמות לספרי קבלה".

 

הכירו: עשר תפילות חדשות

לביא מגלה כי עוד לפני שהחל בכתיבת "תפילת הלב", עלה בלבו החשש שמא לא יהיו מספיק תפילות שיצדיקו את כתיבתו. "חשבתי שיש עשרות תפילות של מקובלים. לא שיערתי לעצמי שיהיו כל כך הרבה – ושעוד אצטרך לצמצם אותן". לשם כך הקפיד כי לספר ייכנסו רק תפילות שחוברו על ידי רבנים מקובלים, או תפילות ופיוטים שיש בהם אלמנטים קבליים, כגון "שיר השירים".

 

על אף העושר הרב שהתגלה, לביא הופתע לגלות מחסור בתפילות המתאימות לדבריו לדרישות הדור. "היהדות לא מקלה ראש בשום דבר, והבנתי שצריך לתת מענה לתפילות שאנשים מחפשים". לשם כך פנה לרבנים הבקיאים בתורת הקבלה, על מנת שיחברו תפילות חדשות.

 

כך נולדו להן 10 תפילות חדשות, העוסקות, בין היתר, בהצלחה במבחן בגרות או פסיכומטרי, תפילות להורים של חייל, וכן תפילה להצלחה בראיון עבודה.

 

חשבת להכניס גם תפילות של אנשים פרטיים?

 

"מבחינה הלכתית כל אחד יכול לחבר תפילה, אבל בספר שמכנס את תפילותיהם של גדולי ישראל ביקשתי רק מרבנים לחבר תפילות. בסופו של דבר, יש כאן 'ליגה' של רבי נחמן, השל"ה הקדוש והרב אליהו. פתאום להכניס סתם תפילה של אדם פשוט, זה פחות מתאים".

 

היו תפילות עתיקות שעשית בהן שינויים על מנת להתאימן לדרישות הדור?

 

"לא שיניתי כלום, מכיוון שלא רציתי ליצור מצב שבו אדם חרדי לא יכניס בגלל זה את הספר הביתה, וגם כי היה לי מאוד חשוב להגיע למקור, ולהראות לציבור מה הרבנים הגדולים כתבו. עם זאת, לצד התפילות הכנסנו הערות, על מנת להסביר את כוונת המקובלים וכן סיפורים על חייהם".

 

על אילו תחומים מצאת שנכתבו הכי הרבה תפילות?

 

"ישנן המון תפילות לפרנסה, כי כנראה שתמיד יהודים התמודדו עם בעיות פרנסה. לעומת זאת, אין הרבה תפילות שחוברו על בריאות, כיוון שעל פי הקבלה פרקים מסוימים בתהלים טובים לרפואה. אני חושב שגם יש מחסור בתפילות שעוסקות בזיווג, בעיקר לנשים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורות
מקובלים יש בכל העדות. הרב מרדכי אליהו (שתפילותיו משובצות בספר) והרבי מלובביץ'
צילום: אורות
"תפילת הלב" - עטיפת הספר
מומלצים