לא מוכנים: אין מקום במקלטים בבתי הספר
בשיחה שקיימה עם הורים והגיעה לידי ynet, מודה מנהלת מינהל החינוך בעיריית ת"א כי מקלטי בתי הספר אינם יכולים להכיל את כל התלמידים בחירום. העירייה: "עומדים בהנחיות"
האם המקלטים בבתי הספר יכולים להכיל את כמות התלמידים במקרה של מתקפה? על רקע כוונת ארה"ב לתקוף בסוריה, התגבשה בתל אביב קבוצת הורים מודאגים שלא ישלחו את ילדיהם לבתי הספר במקרה של הסלמה.
נערכים לתקיפה בסוריה - עדכונים אחרונים:
גנץ: האויב יובס אם האש תופנה נגדנו
20 אלף ערכות חולקו, קצב הייצור יוגבר
שר ההגנה של אובמה לא שש אלי קרב
ממה מורכב נשק כימי? לומדים על סוריה
בחודש שעבר התברר לאותם הורים כי מקלטי בתי הספר לא יעמדו בצפיפות בזמן אמת כפי שהסבירה מנהלת מינהל החינוך בעיריית תל אביב, דפנה לב. בהקלטה שהגיעה לידי ynet מודה לב כי מקלטי בתי הספר אינם יכולים להכיל את כל התלמידים בזמן חירום. "המקלט לא יכיל יותר מ-50% מתכולת בית הספר. אלו תקנים ישנים", אמרה לב להורים שנפגשו עמה בחודש שעבר.
כשנשאלה על ידי ההורים על השגרה בזמן חירום ניסתה לב להרגיע והסבירה כי "אם תהיה מלחמה, לא יהיו בבית הספר יותר מ-50%. יהיו עובדים שיגיעו במשמרות ויהיו כאלה שלא ילמדו בכלל. יש כל מיני שיטות שהמדינה הגדירה".
בחודש ינואר 2011 אימצה הממשלה את המלצת משרד החינוך, שלפיה יש לבנות את בתי הספר היסודיים החדשים בכך שכל כיתה תיבנה על פני חצי דונם. עם זאת, רוב הרשויות המקומיות מעדיפות להתעלם מההמלצות מתוך שיקולים כלכליים.
ברשויות שבהן לא נבנו מספיק בתי ספר חדשים, כמו בתל אביב, מכניסים תלמידים לכיתות הקיימות על חשבון שטח המחייה של התלמידים והתשתיות המוגבלות. בבית הספר "היובל" בעיר אמורים ללמוד 360 תלמידים, אך בפועל לומדים בו כ-500. תופעה זו חוזרת על עצמה גם בבית הספר "גרץ" שבו לומדים 600 תלמידים במקום 480 ובבית הספר "אהבת ציון" שבו מספר התלמידים כפול מהתקן ועומד על 630.
אורי תובל, שנמנה בין יוזמי דף הפייסבוק "צפוף לילדים בתל אביב" המונה יותר מ-2,650 חברים, אומר כי המחשבה שלילדים אין מקלט בבית הספר - מפחידה. "ברור שברגע שייפול טיל אחד, אף הורה בתל אביב לא ישלח את הילד שלו ללימודים", אמר תובל שבתו לומדת בבית הספר "גרץ". במוצאי שבת מתכננים ההורים להפגין בכיכר רבין בתל אביב ולדרוש שהעירייה תקצה משאבים שיקטינו את העומס בכיתות הלימוד.
ישראל במקומות הראשונים בצפיפות בכיתות ב-OECD
הצפיפות בכיתות הלימוד בישראל גבוהה בהרבה ביחס למדינות המפותחות ב-OECD. בדו"ח שפרסם הארגון בחודש יוני נמצא כי ישראל נמצאת במקומות הראשונים בצפיפות התלמידים בתוך כיתות הלימוד. בבתי הספר היסודיים נמצאת ישראל עם ממוצע של 27.3 תלמידים בכיתה לעומת 21.1 תלמידים בלבד בממוצע המדינות המפותחות.
לשם השוואה, באיטליה עומד ממוצע התלמידים על 18.9 בכיתה ובארה"ב על 20 תלמידים. בחטיבות הביניים, מצוין בדו"ח, כי ישראל ממוקמת אחרי דרום קוריאה עם ממוצע של 28.7 תלמידים בכיתה.
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "בכל בתי הספר ישנם מרחבים מוגנים העומדים בקריטריונים ובהנחיות של פיקוד העורף, כך שלכל התלמידים במוסדות החינוך בעיר יש פתרון מיגון. עיריית תל אביב-יפו מקיימת היערכות שוטפת ומחזורית בבתי הספר, שבמסגרתה נבדקים המקלטים, מרעננים את הציוד הנדרש ומעדכנים את תיקי הביטחון. ברחבי העיר ישנם 241 מקלטים ציבוריים, 100 מקלטים בבתי ספר ו-90 מרחבים מוגנים בחניונים תת קרקעיים, שיכולים לאכלס יותר ממיליון איש".