שתף קטע נבחר

 

סקר: יותר ישראלים רוצים בנייה ירוקה

שיעור המודעות של רוכשי דירות לבנייה ירוקה הוכפל בארבע השנים האחרונות, והישראלים גם מוכנים לשלם יותר על בנייה שכזו. מה הביא לתאוצה הירוקה בבנייה? הקמפיין או אולי הרצון להפחית בהוצאות השוטפות?

המודעות עולה, ונראה שיותר ויותר ישראלים רוצים יותר בנייה ירוקה : סקר מיוחד שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור הכנס השנתי של המועצה לבנייה ירוקה שיתקיים מחר (ב') באוניברסיטת תל-אביב, מצביע על קפיצה בשיעור רוכשי הדירות החדשות שנושא הבנייה הירוקה קרוב לליבם.

 

כתבות נוספות בנושא בנייה ירוקה :

 

לפי ממצאי הסקר, ישנה עליה רצופה ברמת המודעות לבנייה ירוקה בין השנים 2009-2012. בשנת 2012, כ-38% מהנסקרים שטענו כי הם מתכוונים לרכוש דירה הכירו את נושא הבנייה הירוקה. בשנת 2009 עמד אותו נתון על 18% בלבד.

 

עוד בדק הסקר את המודעות בציבור הכללי לנושא הבנייה הירוקה (גם לאלו שאינם מתכוונים לרכוש דירה). גם בקרבם חלה עלייה ברמת המודעות מ-14% ב-2009 ל-23% בסוף 2012.

 

בנייה ירוקה בבניין פורטר באוניברסיטת ת"א. קיבל את התקן הישראלי (צילום: יוסף כהן ) (צילום: יוסף כהן )
בנייה ירוקה בבניין פורטר באוניברסיטת ת"א. קיבל את התקן הישראלי(צילום: יוסף כהן )

בניין אקו טאואר ברחוב המסגר בת"א. תקן אמריקאי (צילום: המועצה לבנייה ירוקה) (צילום: המועצה לבנייה ירוקה)
בניין אקו טאואר ברחוב המסגר בת"א. תקן אמריקאי(צילום: המועצה לבנייה ירוקה)

 

בנוסף לכך, הנסקרים נשאלו מה הם יודעים על הבנייה הירוקה. 27% מהם ידעו כי זו בנייה שעושה שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, 17% ידעו כי מדובר בבנייה שמביאה לחיסכון באנרגיה ו-14% מהנסקרים טענו כי מדובר בבנייה שמנצלת את אנרגיית השמש. נושאים נוספים שעלו בתשובות הנסקרים היו קשורים למחזור, בידוד מחום ומקור וחיסכון בכסף.

 

עוד בדק הסקר מה מושך אותם בבנייה הירוקה: 43% טענו כי הם נמשכים לסביבה בריאה יותר, 15% ציינו את החיסכון התפעולי ו-12% טענו שיישום של השקפת חיים בת-קיימא היא העניין שמושך אותם ללכת אחרי בנייה ירוקה.

 

שאלה נוספת שנשאלה בסקר הקודם שביצע המכון עבור המועצה לבנייה ירוקה (באפריל 2012) מראה כי הישראלים מוכנים לשלם עבור בית ירוק: 40% מהנסקרים היו מוכנים להוסיף 25 אלף שקל למחיר הדירה שתיבנה באופן ירוק וכ-35% מהנסקרים היו מוכנים להוסיף 35 אלף שקל.

 

תוצאות השאלה: כמה היית מוכן להוסיף לעלויות הבנייה ()
תוצאות השאלה: כמה היית מוכן להוסיף לעלויות הבנייה

תוצאות השאלה: מה מושך בבנייה הירוקה ()
תוצאות השאלה: מה מושך בבנייה הירוקה

תוצאות השאלה: מה אתה יודע על הבנייה הירוקה ()
תוצאות השאלה: מה אתה יודע על הבנייה הירוקה

  

עליה במספר המבנים שרוצים תקן ירוק

עד כה הוסמכו בישראל רק 55 מבנים באמצעות התקן הישראלי לבנייה ירוקה (ת"י 5281): 39 מבני מגורים, 14 מבני משרדים, בית ספר אחד ומבנה תיירות אחד.

 

תקן זה מהווה את מקור הסמכות הישראלי הבלעדי בכל הנוגע להערכת מבנים ירוקים. הוא כולל קטגוריות המתייחסות לנושאים כגון אנרגיה, מים, חומרים, פסולת, בריאות, תחבורה ועוד.

  

בשנתיים האחרונות קיימת עלייה במספר הפרויקטים המוסמכים באמצעות התקן הישראלי לבנייה ירוקה, מארבעה מבניפ בשנת 2010 ל-12 ב-2012 ו-28 בשבעת החודשים הראשונים של 2013 .

 

בניין מגורים של חנן מור בנס ציונה. זכה לתקן הישראלי (צילום: מירית שלבי ) (צילום: מירית שלבי )
בניין מגורים של חנן מור בנס ציונה. זכה לתקן הישראלי(צילום: מירית שלבי )

מגדל אלקטרה בת"א. קיבל את התקן האמריקאי (צילום: המועצה לבנייה ירוקה ) (צילום: המועצה לבנייה ירוקה )
מגדל אלקטרה בת"א. קיבל את התקן האמריקאי(צילום: המועצה לבנייה ירוקה )

  

הסמכה על פי התקן הישראלי אינה האופציה היחידה העומדת בפני המעוניינים להסמיך מבנה ירוק ואפשרות נוספת היא להסמיך אותו באמצעות תקנים בינלאומיים מובילים. תקן בינלאומי נפוץ בארץ הוא ה-LEED האמריקאי. עד היום הוסמכו בישראל שישה מבנים ל-LEED האמריקאי. שלושה מהם הוסמכו בדרגת LEED Gold ואחד בדרגת LEED Platinum שהיא רמת ההסמכה הגבוהה ביותר. נכון להיום 24 מבנים נוספים בישראל נמצאים בתהליך הסמכה ל-LEED.

 

"בשנים הקרובות נראה מאות מבנים ירוקים"

לפי המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, הפרמיה שהרוכש הישראלי מוכן להוסיף על מחיר הדירה כדי שביתו יהיה ירוקה עומדת על 5% ממחירה, ולתודעה הציבורית לבנייה ירוקה בקרב הציבור חשיבות.

 

המשרד להגנת הסביבה השיק השנה קמפיין לעידוד הבנייה הירוקה תחת הסיסמא "דירה בלי תקן בנייה ירוקה, היא לא דירה ירוקה". מטרתו היתה לאפשר לציבור לרכוש באופן מודע ומושכל דירה ירוקה אמיתית, ולא ליפול לפול בשימוש במילה "ירוק" על ידי קבלים.

 

הילה ביניש, מנכ"ל המועצה הישראלית לבנייה ירוקה, אמרה: "בשנה האחרונה אנו עדים לתנופה בבנייה הירוקה בישראל כאשר הדבר בא לידי ביטוי בכמה מישורים: אנו רואים יותר פרויקטים שנמצאים בהליך הסמכה לתקן הישראלי לבנייה ירוקה ויותר פרויקטים שהוסמכו בתקופה האחרונה. ערי פורום ה-15 קיבלו החלטה חשובה בדבר אימוץ התקן לבנייה ירוקה בערי הפורום החל משנת 2014. תוך פחות משלוש שנים נראה מאות מבנים שנמצאים בתהליך הסמכה לתקן".

 

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, שיפתח את הכנס מחר, אמר ל-ynet כי הנחה את אנשי המשרד להתחיל במהלך להפיכת תקן הבנייה הירוקה למחייב. "בכך יווצר מהפך אמיתי בכל הארץ שיפחית את יוקר המחייה לרווחת התושבים במרכז ובפריפריה. הבנייה הירוקה היא הוכחה לחיבור הבל ינותק בין צדק סביבתי לצדק חברתי בכך שהיא מפחיתה את ההוצאות החודשיות, בריאה יותר לדיירים וחוסכת באנרגיה ובמים".

 

גלי גלט שמחי, מנכ"ל AVIV AMCG תשתיות וסביבה, חיזקה את דברי המועצה לבניה ירוקה. "אנחנו רואים היום שהציבור מבחין טוב יותר בין פרויקטים שבאמת עומדים בתקן של בנייה ירוקה, לעומת פרויקטים אחרים שרק מוצגים כירוקים לצרכי שיווק". לדבריה, בשנים האחרונות, חלה התמקצעות של כל העוסקים בתחום: יזמים, קבלנים, ויועצים לבנייה ירוקה. "דבר זה מאפשר עמידה בתקן בתוספת זניחה לעלות הבנייה וחסכון משמעותי בעלות הדיור לאורך זמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המועצה לבנייה ירוקה
מגדל אלקטרה בת"א. קיבל את התקן האמריקאי
צילום: המועצה לבנייה ירוקה
צילום: מירית שלבי
בניין מגורים של חנן מור בנס ציונה. זכה לתקן הישראלי
צילום: מירית שלבי
מומלצים