שתף קטע נבחר

 

מרקל הותקפה בעימות: "אמללת מדינות"

הבחירות בגרמניה ייערכו בעוד שלושה שבועות ולמועמד הסוציאל-דמוקרטים פר שטיינברוק הייתה הזדמנות אחרונה לשפר את מצבו על רקע הפיגור בסקרים לקנצלרית: "תוכנית הצנע רמסה מדינות דרום אירופיות ושכר המינימום לא עלה כפי שהבטחת". לפחות הם הסכימו בנושא הסורי. מי ניצח?

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל לא נלהבת לערב את ארצה בתקיפה עתידית בסוריה ויש לה סיבה טובה לכך - הבחירות הכלליות שייערכו ב-22 בספטמבר. אתמול (יום א') השתתפה מרקל בעימות טלוויזיוני מול יריבה למרוץ, מועמד הסוציאל-דמוקרטים (SPD) פר שטיינברוק. במרכז העימות עמדו משבר האירו, מדיניות המסים ותוכנית המעקב הגדולה של סוכנות הביון האמריקנית NSA, שגרמניה הייתה שותפה לה.

 

עוד חדשות בעולם :

צרפת: אסד השתמש בסארין כדי לזרוע אימה

'אנשי חמאס ואל-קאעידה ניסו להתקבל ל-CIA'

בוש האב הודיע בטעות על מותו של מנדלה

האיים המרהיבים בעולם במבט מהחלל

 

כ-13 מיליון בני אדם צפו בעימות שהסתיים ללא מנצח ברור. לשטיינברוק ניתנה הזדמנות אחרונה לשנות את המומנטום במרוץ לטובתו על רקע הסקרים שמעניקים למרקל ניצחון בטוח בבחירות. המועמד הסוציאל-דמוקרטי האשים את מרקל, שרצה לכהונה שלישית, ברמיסת מדינות דרום-אירופיות עם תוכנית הצנע, בניהול כושל של התוכנית להפסקת השימוש באנרגיה גרעינית ובאי העלאת שכר המינימום כפי שהבטיחה.

 

13 מיליון איש צפו בעימות בין מרקל לשטיינברוק (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
13 מיליון איש צפו בעימות בין מרקל לשטיינברוק(צילום: גטי אימג'בנק)

"במשך ארבע שנים היינו בקיפאון. אני רוצה לשנות את זה", אמר שטיינברוק בן ה-66, שבעבר כיהן בתפקיד שר הכלכלה של מרקל. "אמללת מדינות עם תוכנית הצנע שלך".

 

שלטו בחומר ולא הסתבכו בפליטות פה

מרקל, בת 59, אמרה שתוכנית ה-SPD להעלות מסים תסכן את השגשוג שחווה גרמניה וציינה שמפלגתו של שטיינברוק תמכה במדיניות האירו של ממשלתה לאורך כל המשבר הגדול שפקד את הגוש האירופי. מרקל פנתה לעברו של יריבה ואמרה לו בחיוך: "אתה הצבעת בעד הכול".

 

שני המתמודדים בעימות הגיעו לאולפן בחליפות שחורות, נראו נינוחים, לא הסתבכו בפליטות פה ונראה היה ששלטו היטב בנושאים שעלו לדיון.


העימות עלה לטונים גבוהים כשהתחילו לדבר על משבר האירו (צילום: MAX KOHR, AFP) (צילום: MAX KOHR, AFP)
העימות עלה לטונים גבוהים כשהתחילו לדבר על משבר האירו(צילום: MAX KOHR, AFP)

 

בסקר שערך מכון Infratest Dimap לאחר העימות הטלוויזיוני אמרו 49 אחוזים מהנשאלים כי שטיינברוק ניצח ו-44 אמרו שמרקל ניצחה. בסקר אחר שבוצע על ידי מכון Forsa ניצחה מרקל בפער של אחוז אחד בלבד - 44 אחוזים מול 43 ליריבה הסוציאל-דמוקרטי.

 

"שטיינברוק זכה בכמה נקודות"

שר הכלכלה לשעבר נודע בשנינות שלו, אך גם בטון דיבור יהיר. מטרתו בעימות הייתה למתוח ביקורת על המדיניות של מרקל מבלי להיראות אגרסיבי מדי ונראה שהוא די הצליח בכך. "שטיינברוק זכה בכמה נקודות", אמר הפרשן הפוליטי יורגן פאלטר. "השאלה היא אם זה מספיק כדי לגייס מצביעים עבור ה-SPD".

 

אחת מנקודות הרתיחה בעימות הייתה כאשר מרקל ושטיינברוק התייחסו לסוגיית המשבר הכלכלי באירופה, נושא שלא עמד במרכז מערכת הבחירות עד שבחודש שעבר עלתה השאלה אם יוון צריכה לזכות בתוכנית חילוץ שלישית לאחר הבחירות בגרמניה.

 

שטיינברוק נמנע משימוש בטון הדיבור היהיר שלו (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
שטיינברוק נמנע משימוש בטון הדיבור היהיר שלו(צילום: גטי אימג'בנק)

 

בסוגיה זו הגדיר שטיינברוק את מדיניות מרקל כ"כישלון" בגלל המיתון המתמשך ושיעור האבטלה מרקיע השחקים במדינות גוש האירו הדרומיות כמו יוון, ספרד ופורטוגל, שנאלצו לבלוע קיצוצים עמוקים בהוצאות בתמורה לתוכניות החילוץ האירופיות. "הייתי נוקט אסטרטגיית משבר שונה. מובן שחייב להיות גיבוש של תקציב במדינות האלה, אבל לא במינון קטלני", אמר שטיינברוק. "גם גרמניה קיבלה בעבר סיוע ואסור לנו לשכוח זאת. גרמניה זכתה לסיוע מסיבי אחרי מלחמת העולם השנייה עם 'תוכנית מרשל'".

 

מרקל: הסוציאל-דמוקרטים הכניסו את יוון לאירו

מרקל השיבה כי תחת שלטונו של הקנצלר גרהרד שרדר מה-SPD הרשו ליוון להצטרף לגוש האירו. "כקנצלרית יש לי אחריות להבטיח לא להרפות מיוון לעשות רפורמות", היא אמרה. "ייתכן שתהיה חבילת הצלה חדשה ליוון, אבל איש לא יודע כמה גדולה היא תהיה".

 

שלושה שבועות נותרו לבחירות בגרמניה, וסקר שפורסם אתמול על ידי מכון Emnid הראה כי הגוש השמרני של מרקל, שבו חברות מפלגות "האיחוד הנוצרי-דמוקרטי" (CDU) ו"האיחוד הנוצרי-סוציאלי" (CSU), מוביל בפער של 16 אחוזים על מפלגת SPD של שטיינברוק. פער זה מבטיח שמרקל תיבחר שוב לתפקיד הקנצלרית. מה שפחות בטוח הוא אם היא תזכה במספיק קולות כדי לשמור על קואליציית המרכז-ימין שלה עם "המפלגה החופשית-דמוקרטית" (FDP).


 (צילום: MAX KOHR, AFP) (צילום: MAX KOHR, AFP)
(צילום: MAX KOHR, AFP)

 (צילום: MAX KOHR, AFP) (צילום: MAX KOHR, AFP)
(צילום: MAX KOHR, AFP)

כיהן בעבר בתפקיד שר הכלכלה של מרקל. שטיינברוק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כיהן בעבר בתפקיד שר הכלכלה של מרקל. שטיינברוק(צילום: רויטרס)

"אנג'י", "אנג'י", אנג'י". מרקל בדרך לעימות בברלין על רקע תומכיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אנג'י", "אנג'י", אנג'י". מרקל בדרך לעימות בברלין על רקע תומכיה(צילום: AFP)

 

אם מרקל לא תקבל מספיק קולות הרי שהיא תיאלץ להיכנס למשא ומתן קואליציוני מפרך עם ה-SPD, המפלגה שעמה היא הייתה בשלטון בשנים 2009-2005. שטיינברוק כיהן בתפקיד שר הכלכלה של "הקואליציה הגדולה" של הימין-שמאל, אולם הוא פסל את האפשרות שיכהן בשנית תחת ממשלתה של מרקל.

 

שני היריבים בעימות התייחסו גם לכמה נושאי חוץ, בהם התקיפה בסוריה, ופסלו את האפשרות שגרמניה תיטול חלק במבצע צבאי מנוגד לחלוטין לדעת הקהל במדינה. שטיינברוק האשים את מרקל בכך שלא פעלה בנחישות מספיקה בתגובה לחשיפות המעקבים של ארה"ב ובריטניה בגרמניה, מדינה שעדיין נרדפת על ידי המעקבים של הנאצים ושל המשטרה החשאית המזרח גרמנית, שטאזי.

 

העימות הטלוויזיוני בין מרקל לבין שטיינברוק היה הראשון והאחרון ביניהם. העימותים האחרונים שנערכו בגרמניה בעת מערכת בחירות היו ב-2005 וב-2009, אולם לא הייתה להם השפעה רבה על תוצאת הבחירות. ב-2002 היה המצב שונה כששרדר חזר מפיגור בסקרים ונבחר מחדש לקנצלר אחרי שמתח ביקורת על תמיכת יריבו אדמונד שטויבר בפלישה אמריקנית לעיראק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
מרקל ושטיינברוק
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים