שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, MCT, AFP , רויטרס, סי די בנק

הבית הלבן: מטילים ספק בהצעה הרוסית

סוריה בירכה על ההצעה הרוסית בנוגע לפירוק הנשק הכימי, אך בוושינגטון לא מתרשמים. במחלקת המדינה אמרו כי ארה"ב "תבחן ביסודיות" את היוזמה שהגיעה ממוסקבה. הבית הלבן אמר כי "יש ספק מסוים לגבי התגובה הסורית", ושר החוץ הצרפתי אמר כי אסד חייב להסכים להצעה

למרות ההצעה הרוסית לפירוק הנשק הכימי בסוריה, שבדמשק בירכו עליה, בארה"ב נמשכת מתקפת יחסי הציבור של ממשל אובמה, במאמצים לשכנע את הקונגרס ואת דעת הקהל. סגנית דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, מארי הארף, התייחסה הערב (יום ב') להצעה הרוסית לסוריה בנוגע לפירוק הנשק הכימי ואמרה כי לוושינגטון יש "ספק רציני" בנושא. הארף ציינה כי ארה"ב תבחן ביסודיות את היוזמה, והוסיפה שמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי שוחח עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אחרי הצהרתו בנוגע להצעה. ynet העביר שידור חי מהקונגרס.
 
אחר הצהריים אמר שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, שרוסיה הציעה לסוריה להעביר את הנשק הכימי שלה לפיקוח בינלאומי, לקראת פירוקו בהמשך. הארף הוסיפה שבכוונתה של ארה"ב "להבין בדיוק מה הרוסים מציעים". לדבריה, בשאר אסד התנגד בעבר למאמצים לשכנעו להיפטר מהנשק הכימי, ולכן ההתפתחות האחרונה יכולה להיות "טקטיקת התחמקות". דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר כי לממשל יש "מידה מסוימת של ספק" לגבי התגובה של סוריה להצעה ממוסקבה. "נלמד את זה, נדבר עם הרוסים, אבל חשוב לדעת שיש לנו ספקנות לגבי האמינות. ב-48 השעות האחרונות אסד אפילו לא היה מוכן להכיר בעובדה שיש לו נשק כימי", אמר קרני.

 

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס אמר שיש צורך בבדיקה זהירה של ההצעה הרוסית, והדגיש כי אסד חייב להסכים בהקדם להצעה. פביוס אמר כי ההצעה קבילה תחת כמה תנאים, בהם החלטה של מועצת הביטחון בנושא, תוך התחשבות בהשלכות לגבי אפשרות של כישלון המהלך.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ארה"ב מתכוננת לתגובה סורית

קודם לכן נאמה היועצת לביטחון לאומי, סוזן רייס, באירוע בוושינגטון והדגישה את הצורך בתגובה צבאית לתקיפה הכימית בסוריה. "אסור לאפשר לצפון קוריאה או לאיראן להאמין שארה"ב מתמקת מתגובה לשימוש בנשק כימי", אמרה רייס.

 

רייס הזהירה כי "אסד יהיה טיפש להגיב נגד חיילינו או נגד בני בריתנו". לדבריה, ארה"ב מכינה גם תשובה לתגובה סורית אפשרית, מבלי שזה יסבך את וושינגטון במלחמה בסוריה. רייס אמרה שהתקיפה האמריקנית "תפגע במשגרי הנשק הכימי. אסד יגלה שהשימוש בנשק כימי לא ישפר את מצבו". היא חזרה על דבריו של אובמה, שהדגיש כי לא יהיו חיילים אמריקנים על אדמת סוריה.

 

טוני בלינקן, סגנה של רייס, התייחס להצעה הרוסית ואמר כי "ההצעה הזו באה על רקע האיום של הנשיא אובמה לפעול. לפני כן לא הייתה תגובה לבקשות הישירות שלנו, ולבקשות דרך האו"ם. לכן חשוב שלא נוריד את הלחץ, ושהקונגרס ייתן לנשיא הסכמה לפעול בסוריה". בלינקן הוסיף: "אנחנו נברך על כל הצעה שסוריה תוותר על הנשק הכימי. כל מה שאנחנו רוצים זה לאגור את הנשק הכימי ולהשמיד אותו".

 

הילרי קלינטון אמרה בצאתה מפגישה עם הנשיא אובמה בבית הלבן, שמסירת הנשק הכימי הסורי "יהיה צעד חשוב", אך הזהירה שזה יכול להיות תכסיס סורי ורוסי למשוך זמן. בהופעה נדירה בוושינגטון, מאז עזבה את הממשל בחודש ינואר, אמרה קלינטון כי הדיבור על מסירת הנשק הכימי "יכול להתקיים רק תחת איום אמין של ארה"ב להטיל לחץ על סוריה ועל רוסיה". היא קראה לקונגרס האמריקני להצביע בעד התקיפה בסוריה.

 

הקונגרס יאשר לתקוף?

על רקע ההצעה הרוסית הודיע הערב הבית הלבן כי 14 מדינות נוספות חתמו על הצהרה התומכת בתגובה בינלאומית לתקיפה הכימית בסוריה. הקונגרס עצמו חוזר אחר הצהריים שעון ארה"ב (21:00 שעון ישראל) מפגרה של חודש, ומאוחר יותר יעניק הממשל תדרוך מודיעיני לכל חברי בית הנבחרים.

 

הנשיא אובמה מתראיין הערב בשש רשתות הטלוויזיה הארציות הגדולות, ומחר בערב ישתלט על זמן השידור החשוב ביותר, תשע בערב, כדי לדבר אל הציבור האמריקני ולשכנע אותו בצורך לבצע תקיפה מוגבלת בזמן ובהיקף בסוריה, ולהבטיח לו שאין כל כוונה לערב את ארה"ב במלחמה בסוריה.

 

הבעיה הגדולה ביותר של אובמה היא הציבור האמריקני, שאחרי הולכת השולל המודיעינית שקדמה למלחמה בעיראק חושש שאובמה מוליך את ארה"ב למלחמה נוספת במזרח התיכון - הפעם בסוריה.

 

הסקרים מצביעים על רוב משמעותי של מתנגדים לתקיפה בקרב הציבור האמריקני, וזה כולל את תומכיו הגדולים ביותר של הנשיא. הארגון

הליברלי MOVE ON, לו רשת של 30 מיליון תומכים, אמנם עזר לאובמה בשתי מערכות הבחירות אך היום הוא יוצא נגדו בתשדירי טלוויזיה נגד התקיפה.

 

חברי הקונגרס השחורים הם המתנגדים הגדולים ביותר לתקיפה, כיון שהם מספקים את מספר החיילים הרב ביותר יחסית, והסובלים העיקרים מהמשבר הכלכלי. יועצת הנשיא לביטחון לאומי, סוזן רייס, מתכוונת להיפגש אתם היום כדי להבהיר את עמדת הנשיא אובמה בנוגע לתקיפה. 

 

סגנו של אובמה, ג'ו ביידן, אירח אמש תשעה סנאטורים רפובליקנים לארוחת ערב, אליה הגיע גם אובמה לשיחה של שעה וחצי.


פורסם לראשונה 09/09/2013 19:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ברק אובמה
צילום: AFP
צילום: רויטרס
סוזן רייס
צילום: רויטרס
מומלצים