ההמלצות לבורסה: מסחר אוטומטי וביום שישי
מסקנות הביניים של הוועדה לשכלול המסחר ועידוד הנזילות בבורסה, בראשות יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, יוצגו היום במשרדי הרשות. בין המסקנות: לבחון שינוי מבנה הבעלות בבורסה, לעודד פעילות שחקני מסחר אוטומטי ולבחון החלפת המסחר ביום ראשון עם מסחר ביום שישי
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, יציג היום (ד') את דו"ח הביניים של הוועדה לשכלול המסחר ולעידוד הנזילות בבורסה של תל אביב. הוועדה שהוקמה על רקע השפל במחזורי המסחר בבורסה בשנים האחרונות, ממתינה כעת לקבלת הערות מן הציבור על הדו"ח ותמשיך בבדיקה של מספר נושאים שטרם נבדקו עד להצגת המסקנות הסופיות.
בפתח הדו"ח, מציינים בוועדה את המצב העגום שבו נמצאת היום הבורסה בתל אביב. לפי בדיקת הוועדה, מחזורי המסחר בבורסה בין השנים 2010-2008 עמדו במניות על כ-1.5-1.25 מיליארד שקל בממוצע יומי, בעוד שברבעון השני של שנת 2011 חל שינוי במגמה, שינוי אשר נמשך ביתר שאת בשנת 2012 כך שמחזור המסחר היומי בשנת 2012 התייצב על 800-600 מיליון שקל.
שינוי מבנה הבעלות בבורסה
בפעם ראשונה הוועדה תמליץ לבחון באופן מעמיק, את מבנה הבעלות הקיים בבורסה ואת הצורך בשינוי. במסגרת הליך זה, ידרשו ברשות לבחון מחדש את הקשר העסקי הקיים בין הבורסה למסלקות ומהו מודל השליטה המתאים ביותר לבורסה בתל אביב.
במטרה לעודד את פעילותם של עושי השוק ושל סוחרי הנוסטרו הגדולים, מציעה הוועדה לקבוע מעמד של חבר בורסה לגופים אלו, מעמד המקנה אפשרות להתחברות ישירה לבורסה וגישה ישירה להשאלות (מכירות בחסר). לפי הוועדה צעדים אלו יעודדו את השחקנים להגדיל את היקף פעילותם.
הקמת מאגר מכירות בחסר
כמו כן הוועדה תמליץ לאפשר מכירת ניירות ערך בשורט (מכירה בחסר) על ידי הקמת מאגר השאלות מרכזי וממוחשב, אשר ינוהל על ידי מסלקת הבורסה, ואשר יהיה נגיש לכלל הפעילים בשוק ההון. המסלקה תשמש צד נגדי מרכזי לעסקת ההשאלה ותנהל את הביטחונות הנדרשים בעסקת ההשאלה.
במטרה להבטיח את הצלחת מאגר ההשאלות, תציע הוועדה לבחון תמריצים להבטחת השימוש במאגר ההשאלות, בעיקר מצדם של הגופים המשאילים.
עם זאת יש לבחון בחינת סבירות החלטת גוף מוסדי, אם החליט שלא להשאיל ניירות ערך באמצעות המאגר המרכזי. לחלופין, ניתן לבחון מודל לפיו ביד חבר הבורסה תהא ההרשאה להשאלת נכסי לקוחות, מכח הסכם ההתקשרות, ובתמורה להעברת דמי ההשאלה ללקוח.
מסחר אוטומטי
אחת ההחלטות הדרמטיות של הוועדה תהיה לעודד את פעילותם של שחקני האלגו טריידינג (שחקני המסחר אוטומטי) ולהגביר את חלקם היחסי במסחר. ההמלצות כוללות גם צעדים שמטרתם לנהל את הסיכון הטבוע בפעילותם. בנוסף, הוועדה ממליצה באופן ייעודי על שירותים אשר יעודדו פעילות של סוחרי אלגו, כגון: השקת שירות Co-location והרחבת שקיפות המידע בספר.
במקביל ליישום המלצות אלו, נדרש מהגורמים המעורבים להפחית את הסיכונים אשר מתעוררים נוכח הגברת פעילות שחקני האלגו, ולכן תמליץ הוועדה על הרחבת הבקרות הקיימות אצל הסוחרים עצמם, חברי הבורסה והבורסה עצמה, ביחס לפקודות שמוזרמות כתוצאה ממסחר אלגוריתמי. בנוסף לזאת, הוועדה אף תמליץ על ביצוע בדיקות נאותות לשחקני אלגו טריידינג בידי הבורסה וחברי הבורסה בהתאם לרמת הסיכון שעולה מפעילותם.
פעילות הברוקראז'
נכון להיום, פעילות המסחר בניירות ערך בקרב הלקוחות הפרטיים נעשית ברובה באמצעות הבנקים (75%). הוועדה תמליץ להמשיך במאמצים להגברת התחרות בתחום שירותי המסחר בניירות ערך והחזקתם, בעיקר ללקוחות פרטיים, והיא מעודדת את המפקח על הבנקים בנק ישראל ואת רשות ניירות ערך, להמשיך לפעול להשגת מטרה זו בהקדם.
השקת מוצרים פיננסיים חדשים
הוועדה תמליץ לבחון שינוי מכפיל נכס הבסיס או השקת מסחר בנגזרים על מדד ת"א 25 בעלי מכפיל נכס בסיס הנמוך ממכפיל נכס הבסיס כיום - 100. המשמעות היא שמחיר המינימום לחוזה על מדד ת"א 25 יעמוד על פחות מ-100 אלף שקל כפי שהוא עומד היום - מצב אשר משאיר שחקנים רבים מחוץ לשוק.
בנוסף תמליץ הוועדה על הנפקת חוזה הפרשים - CFD. לפי חוזה זה המקובל במקומות רבים בעולם, המוכר מתחייב לשלם לקונה את הפער בין המחיר השוטף של נכס הבסיס שהוגדר מראש לבין מחירו בעת קשירת החוזה.
כמו כן ימליצו ברשות על CDS - מכשיר פיננסי בעזרתו ניתן לגדר ולסחור בסיכון אשראי של אגרות חוב שהונפקו על ידי גוף פיננסי או כלכלי שהוגדר לצורך כך במסגרת עסקת החלף.
מערכות ושעות המסחר בבורסה
בחלק זה של המסקנות הוועדה תמליץ בעיקר ליישר קו עם העולם. הוועדה ממליצה על יישום פקודות שכיחות בבורסות זרות כגון לקיחת רווח (Take Profit) והגבלת הפסד (Stop Loss).
הוועדה אף תמליץ לבחון האם התועלת הכרוכה בהחלפת המסחר ביום א' עם מסחר ביום ו' בשבוע מצדיקה את עלות המהלך. הוועדה מציעה לבורסה להוציא שאלון בכתב לכל חברי הבורסה ולמשקיעים המקומיים והזרים, על מנת לבחון סוגיה זו מבחינת עלות מול תועלת.
לבחון היתר שליטה
על פי כללי בנק ישראל, גוף המגיע להיקף אחזקה של מעל 5% בבנק ישראלי נדרש להיתר שליטה מבנק ישראל. קבלת היתר שליטה מבנק ישראל הינו הליך מורכב, הניתן באופן מוגבל ומחייב את בעל השליטה לעמוד במגבלות רבות. הוועדה סבורה כי מגבלת 5% היא מגבלה אפקטיבית שעם הסרתה עשויים מחזורי המסחר בבורסה לגדול.
בנוסף תמליץ הוועדה לממשלה לבחון הפחתה של שיעורי המס המוטלים על רווחי הון ולבחון מודל הפחתת עמלות המעודד מסחר בתדירות גבוהה.