מדד אוגוסט עלה ב-0.2%, הדיור עלה ב-0.7%
לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי הארחה, נופש וטיולים, עופות ודלק ושמנים לרכב. עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות שנרשמו במחירי ההלבשה, ירקות טריים ונסיעות לחו"ל. מדד מחירי הדיור עלה ב-0.7% והוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן
מדד המחירים שפרסמה הערב (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עלה פחות מהערכות המוקדמות בשוק ההון, בשיעור של 0.2% (הערכות דיברו על עלייה של 0.4%).
מחקר: יוקר הדיור מסכן את בעלי המשכנתאות
ענף הבנייה: "בנק ישראל מנסה לייצר פאניקה"
האלכוהול זינק ב-10%, המדד עלה ב-0.3%
מדד מחירי הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה בחודש שעבר ב- 0.7%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה ב- 0.7% ואילו מדד שכר הדירה הכללי עלה בשיעור מתון יותר של 0.2%. מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים, עלו בחודש האחרון ב- 0.6%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 9.3% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.
מדד מחירי הדירות לחודש יולי, שפרסמה הלמ"ס במקביל לפרסום המדד לחודש אוגוסט, עלה ב-0.6%. בניגוד לסעיף הדיור במדד המחירים לצרכן, המבוסס על חוזי שכירות, מדד מחירי הדירות משקף את ערך הדירות עצמן.
כתוצאה מהעלייה המתונה יחסית בממדד בחודש שעבר, מסתכמת בזאת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, ב-1.3% והיא נמוכה לכן ממרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%).
הנופש התייקר, הביגוד זול יותר
מגמת האינפלציה ב-4 החודשים האחורנים משקפת עליית מחירים ממוצעת גבוהה יותר, בשיעור שנתי של 1.8%. לעומת זאת האינפלציה הצפויה ב-12 החודשים הבאים מסתכמת בעת ב-1.4%.
לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפים הבאים: הארחה, נופש וטיולים (9.5%), עופות (4.4%) ודלק ושמנים לרכב (2.2%). עליות אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידות שנרשמו בחודש שעבר במחירי ההלבשה (4.8%), ירקות טריים (3.9%) ונסיעות לחו"ל (2.5%).
מדד אוגוסט לא צפוי להשפיע על החלטת הריבית לחודש אוקטובר, וההערכה היא שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל תחליט בסוף החודש להשאיר את הריבית גם בחודש הבא ללא שינוי, ברמה של 1.25%. להערכה שהריבית צפויה להישאר חודש נוסף ללא שינוי יש סיבה כפולה. הראשונה היא שסביבת האינפלציה, הלוקחת בחשבון גם את האינפלציה בפועל וגם את האינפלציה הצפויה, נמצאת עדיין בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). הסיבה השנייה היא הרצון של חברי הוועדה המוניטרית לא לפגוע במלאי הריבית שיעמוד לרשות נגיד בנק ישראל הבא, שצפוי להתמנות לתפקיד ממש בימים הקרובים.
תגובות
רו"ח אהוד רצאבי, נשיא לה: "אין סכנה לאינפלציה ולכן יש לשקול הורדת ריבית. ממוצע תחזיות האינפלציה ל-12 המדדים הבאים שומרים על יציבות סמוך למרכז היעד - 1.9%, ומאפשר הורדה נוספת של הריבית בתקופה הקרובה".
אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן אלדובי לעליית המדד: "האינפלציה בפועל בשנה האחרונה נמצאת בסמוך למרכז היעד של בנק ישראל, ולכן אנחנו מעריכים כי היא לא תהווה גורם שיביא לשינוי בריבית מצד בנק ישראל. בהסתכלות קדימה, המחירים הגבוהים בשוק הנדל"ן מעלים את הסבירות שאלו יתגלגלו לשוק השכירויות וישפיעו על המדדים הבאים".
יניב פגוט, אסטרטג ראשי קבוצת איילון: "מדד אוגוסט הנמוך ביותר מאז שנת 2006. עוצמת השקל הנשענת על עודף ניכר בחשבון השוטף המקומי ובולטת על רקע צניחת מטבעות מתעוררים רבים בשבועות האחרונים תהווה אתגר מרכזי נוסף בקדנציה של הנגיד החדש. • אנו איננו שותפים להערכות כי ריבית בנק ישראל בדרכה מעלה כבר בשנת 2014".
איילת ניר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית בפסגות: "בהעדר סיכונים אינפלציוניים ולמרות התחזקות השקל מאז פחת הסיכון לתקיפה אמריקאית בסוריה, אנו צופים, כי הועדה המוניטרית תבחר להותיר את הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי ברמה של 1.25%".