לייזי גורדון: "ישראליות זו המצאה גאונית"
לכדורסלן העבר לקחו 20 שנה, משבר זהות וניסיון ירידה לארה"ב כדי להבין דבר אחד פשוט – הוא ישראלי וישראל זה הבית שלו. "שם חושבים עם הראש, כאן חושבים עם הלב". שיר אחד שכתב לפני שנה וחצי גרם לו להבין זאת טוב יותר. "ארץ הקודש היא אצל כל אחד מאיתנו. היא במיקרו, לא במאקרו". צפו בקליפ והאזינו לשיר – "OH, my holy land"
עוד ב-ynet ספורט:
- מחזור פתיחה היסטרי בליגת האלופות
- וויין רוני מאושר מתמיד במנצ'סטר יונייטד
- עם הבאזר: רכש חדש להפועל ת"א
- והצהובים של בלאט שלחו מסר להפועל ירושלים
כך מסביר שחקן הכדורסל לשעבר, הפרשן והמוזיקאי בהווה, לייזי גורדון, את השיר החדש שלו. זה שבמקרה לגמרי גם נקרא "OH, my holy land". שיר שהוא שיר אהבה של גבר למדינה, לארץ, לחברה, עוד לפני שהוא בכלל יודע שהוא אוהב אותה. למען האמת, שהוא מאוהב בה.
השיר OH, my holy land. ביצוע: לייזי גורדון. צילום ובימוי: רועי גלוסקא
"חשבתי שמיציתי את עצמי כאן"
לייזי גורדון בן ה-49 מוכר לחובבי כדורסל רבים כאחד שאוהב לדבר וכמי שאוהב באמת את המשחק. הוא עלה לראשונה לארץ עם משפחתו בגיל 6, אך חזר לארה"ב בגיל 16. המגע הבא שלו עם ישראל התרחש ב-1988, אז חתם כמתאזרח במכבי ת"א לשלוש שנים.
מסע הכדורסל שלו בארץ הקודש כלל גם שלוש שנים בהפועל אילת, הפועל חיפה, גליל עליון, הפועל ת"א, עירוני ר"ג וגם מספר הופעות במדי נבחרת ישראל. הוא חרש אותה לאורכה ולרוחבה. בניגוד ללא מעט מתאזרחים אחרים, בעיני גורדון לא עמדה לנגד העיניים שאלת החיים בישראל. הוא הקים משפחה, תקע יתד והמשיך עם הזרם.
רק שלמרבה האירוניה, את השיר "OH, my holy land" הוא כתב עוד לפני שהבין את המשמעות האמיתית של מילותיו. דווקא כשהיה בתוך משבר עמוק של ישראליות. חוסר היכולת למצוא את מקומו בתוך הכדורסל הישראלי ואולי בכלל בחברה הישראלית, העלו אצלו תהיות לאחר כמעט 20 שנה.
"כבר הרבה שנים חשבתי לעזוב את ישראל", מספר היום בראייה לאחור גורדון. "חשבתי שמיציתי את עצמי כאן. תמיד היו את המחשבות הללו שבתור אזרח אמריקאי, תמיד אפשר לעשות שם יותר. להצליח יותר. התחלנו כבר בסידורי המעבר –אשתי מצאה עבודה טובה בקליפורניה, אני נסעתי בכדי להתראיין למספר מקומות בתור מאמן כדורסל וכבר היו מחשבות לפתיחת בית ספר לכדורסל. אבל ככל שהייתי שם יותר זמן והשיר הזה התנגן לי באוטו במהלך הנסיעות הארוכות, הבנתי עד כמה אני ישראלי".
"ישראל היא ארץ החופש"
השיר הזה נכתב לפני כשנה וחצי ואמור היה להיות רק "עוד שיר" ברפטואר הבלוז/ג'אז של לייזי גורדון, שמופיע כבר שנים ברחבי הארץ, גם לבד וגם עם דפנה ארמוני. אבל דווקא לפני חצי שנה, כשניסה להתמקם מחדש בארה"ב, השיר הפך למציאות.
הכירו את לייזי גורדון – אורון הפקות
"ביקרתי אצל חבר טוב, ישראלי, שעבר לגור שם. כמה חודשים לפני זה הוא התגרש והוא סיפר שלהתגרש כאן בארה"ב הרבה יותר קשה מאשר בישראל. זאת אומרת, החברים בארץ הרבה יותר קרובים מהחברים שלו שם. הערך הזה של החברות אצל ישראלים הוא הרבה יותר גבוה מאשר אמריקאים. הם חברים שלך כדי לתמוך בך. שם החברות נסובה בעיקר סביב הדברים החומרניים.
"יצא לי גם לדבר עם בני נוער, שחקנים צעירים, ופשוט הבנתי מההתנהלות איתם וצורת ההקשבה שהיא שונה לחלוטין. כאן, כשאתה מלמד ילד משהו בסיסי בכדורסל, אתה מרגיש שנקשרת אליו. שם זה יותר ביזנס, הכל מקצועי נטו. לא מתחברים לאנשים עם רגש".
רגע לפני שהכל כבר היה מוכן למעבר, גורדון החליט לחזור לישראל, ולתמיד: "ארה"ב היא ארץ ההזדמנויות, אולי. אבל ישראל היא ארץ החופש. אפילו הכלבים כאן יותר משוחררים וחופשיים. אצל הישראלים יש הרבה פחות פחד ליצור קשר אנושי. לדעתי הישראליות היא המצאה גאונית. גם מתאזרחים אחרים שהיו כאן, קווין מגי ז"ל, מייקל קרטר, לבן מרסר, כולם סיפרו לי כמה הם מתגעגעים. אני זכיתי להישאר כאן. פה חושבים עם הלב, שם חושבים עם הראש".
"החלום? המנון לא רשמי"
אז עכשיו החליט לייזי גורדון שהוא חוזר לארץ, אבל הוא לא הולך לעשות זאת לבד. הוא רוצה להפוך את השיר שהחזיר אותו למקורות, לכזה המושך יהודים אחרים ברחבי בעולם להיות כאן. ועל הדרך גם להראות לנוצרים אוונגליסטים בארה"ב שהמציאות כאן יפה בהרבה ממה שהיא מצטיירת במהדורות החדשות.
"גם בקליפ שצילם וביים רועי גלוסקא באומנות גדולה, הייתה מטרה אחת – להראות את המיקרו של ישראל ולא את המאקרו. החלום הוא שהשיר הזה יתנגן לאנשים בעולם בראש, והם ישר יחשבו על ישראל", מספר גורדון בהתלהבות גדולה. "זה יכול להיות המנון לא רשמי של האנשים הקטנים במדינה הגדולה הזו. מדינה גדולה עם לב גדול".
את השיר כתב ומבצע גורדון, כולל נגינה על קלידים, כשאיתו אפשר למצוא את: המפיק המוכר יוסי פיין, את המתופף גיל יעקובוביץ', את רוני גינוסר, הילארי סרג'נט ועדי הול על קולות הרקע ואת רונן פינקו מחברת אורון הפקות, שהפיק את הפרויקט.
אז מה צופן העתיד ללייזי? "אני מאמין שאני יכול לתרום מהניסיון והידע שלי גם לנבחרת ישראל. כל דבר שיצטרכו בו אותי באיגוד הכדורסל, אשמח לקחת בו חלק". בינתיים, את התרומה שלו הוא עושה דרך המוזיקה.