שתף קטע נבחר

 

א-שבאב - ארגון הטרור שמכה בקניה

קניה מוצאת את עצמה כמעט חסרת אונים אל מול ארגון טרור סומלי. החמושים עדיין נמצאים בקניון בניירובי, וייתכן שיש עוד בני ערובה במקום. מדובר בתקיפה הגדולה במקום מאז הפיגועים נגד ארה"ב 1998. אז מיהם אנשי א-שבאב ומה הם רוצים מקניה?

מתקפת הטרור שהחלה אתמול בקניון בניירובי עדיין לא הגיעה אל קצה. כוחות הביטחון בקניה מכתרים את המקום. מניין ההרוגים לא מפסיק לעלות ועומד כעת על 43 בני אדם. 200 נוספים נפצעו. ארגון א-שבאב שקיבלת על עצמו אחריות למתקפה הודיע אמש שלא ינהל מו"מ עם ממשלת קניה. הארגון הבהיר שהקפיד לא לפגוע במוסלמים שהיו במקום. בהודעה שפרסם בטוויטר כתב: "לוחמי הקודש עדיין בקניון ווסטגייט ונלחמים בקניה הכופרת". הם הצהירו: "זהו גמול על פשעי הצבא שלה". מהו המניע שלהם?

 

חמושי א-שבאב בסומליה (ארכיון)         (צילום: AP) (צילום: AP)
חמושי א-שבאב בסומליה (ארכיון) (צילום: AP)

 

עדות מתוך התופת    (צילום: אורי דוידוביץ, אסי כהן ויוגב אטיאס)

עדות מתוך התופת    (צילום: אורי דוידוביץ, אסי כהן ויוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בתחילת דרכו היה הארגון כוח-נגד לכנופיות במוגדישו בירת סומליה. ככל הנראה הבכירים בארגון בתחילת דרכו התאמנו באפגניסטן והקימו את א-שבאב, "הנערים", בדומה למבנה הטליבאן. כיום יש בשורותיהם כ-8,000 לוחמים. בראש הארגון עומד איברהים חאג'י ג'מעה מיאד, או איברהים האפגני. הם שמו להם למטרה את כוחות האיחוד האפריקני במדינה וכן את המערב ובפרט את ארצות הברית. היא הגדירה אותם כארגון טרור ואף הביעה חששה בעבר שהם מגייסים בעלי אזרחויות זרות כדי להילחם לצדם בסומליה.

 

ב-2006 לחם הארגון בכוחות האתיופים שנכנסו לסומליה כתמיכה בממשלה החלשה. צבא קניה הציב כוחות בסומליה ב-2011 כחלק מהתערבות בינלאומית בהובלת האיחוד האפריקני. קניה עומדת בראש יריבי הארגון מאז שהאשימה אותו בחטיפת תיירים ובחטיפת כוחותיה.

מתקפת הטרור בקניון בניירובי         (צילום: AP) (צילום: AP)
מתקפת הטרור בקניון בניירובי (צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הם החלו לבצע פיגועי התאבדות ברחבי סומליה, בעיקר במוגדישו הבירה. הם פועלים גם בשיטת גרילה נגד כוחות האיחוד האפריקני. באזורים שהארגון משתלט עליהם הוא משליטים את ההלכה האיסלאמית, וכחלק מכך סוקלים נשים המואשמות בניאוף למוות וכורתים ידיהם של גנבים.

 

המצב החמיר לאחר בחירת הנשיא חסן שייח מוחמוד ב-2012 כחלק מתהליך שליווה האו"ם. א-שבאב טענו כי המהלך הזה הוא מזימה של המערב לשלוט בסומליה. חוסר התפקוד של הממשלה בסומליה הפך את חיי ארגון הטרור לקלים למדי. העם תמך בהם בתמורה לביטחון שהם הציעו לו. אולם בהמשך נסוגו מתמיכתם לאחר שהארגון דחה סיוע הומניטרי מהמערב ב-2011. בנוסף, מסבירים ברשת BBC כי א-שבאב הוא ארגון הדוגל בזרם הווהבי באיסלאם, ואילו רוב הסומלים הם מהזרם הסוּפי. א-שבאב הרס מקדשים רבים שלהם, וזה לא תרם לפופולאריות שלהם בקרב העם.

 

אבל כיום המצב משתפר קמעה, הערים המרכזיות חזרו לשליטת הממשלה, וסומלים שהיגרו אף חוזרים למולדתם.

 

מי מממן?

א-שבאב הודיע על הצטרפותו לאל-קאעידה בתחילת 2012. המנהיג נשבע אמונים לאימן א-זוואהירי, יורשו של אוסמה בן לאדן. הארגונים משתפים פעולה, וידוע שפעילים זרים מגיעים לסומליה להילחם בשורות א-שבאב. בכירים אמריקנים מעריכים שבעקבות הרג בן לאדן והפעולות נגד אל-קאעידה באפגניסטן ובפקיסטן, פעילי הארגון יזלגו יותר ויותר לסומליה.

 

חוץ מארגון אל-קאעידה שאימץ את הפעילים, אריתריאה גם היא בעלת ברית שלהם, אם כי היא הכחישה שסיפקה להם נשק. תמיכתה בהם נובעת מהתנגדותה ליריבתה אתיופיה. זו שלחה כוחות לסומליה בתמיכת ארה"ב ב-2006 כדי להביס את האיסלאמיסטים. האתיופים נסוגו משם ב-2009 לאחר שספגו אבידות רבות בנפש.

 

טרור באזור כבר יותר מעשור

מ-2007 אחראי הארגון לפיגועים רבים נגד מטרות שונות שבהם נהרגו עשרות בני אדם בקניה. ב-2010 ביצעו טרוריסטים פיגוע התאבדות כפול בקמפלה בירת אוגנדה, שם נהרגו 76 בני אדם שצפו בטלוויזיה במשחק כדורגל במסגרת המונדיאל. הפיגוע בוצע שם כיוון שאוגנדה שלחה את מרבית החיילים לאיחוד האפריקני שהוצבו בסומליה באותה תקופה.

 

אבל גם לפני ההקמה הרשמית של הארגון ושיוכו לאל-קאעידה בוצעו פיגועי טרור באזור. ב-2002 בוצע פיגוע כפול נגד מטרות ישראליות במומבסה שבקניה, שתוכנן כנראה על ידי תא של אל-קאעידה בסומליה. 18 בני אדם נהרגו. במקביל ירו טילים לעבר מטוס ישראלי שהמריא ממומבסה. ב-1998 בוצעו שני פיגועי תופת במקביל נגד שגרירויות ארה"ב בניירובי ובדאר א-סלאם, בירת טנזניה. בפיגוע בשגרירות ארה"ב בניירובי נהרגו 213 בני אדם ו-5,000 נפצעו. והמפגעים נמלטו לאחריהם לסומליה, לפי הערכות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לוחם א-שבאב בסומליה
צילום: AFP
מומלצים