מורדים מפולגים: ג'יהאד, אגו וכפייה דתית
ארגון ג'בהת א-נוסרה הוא לא הפלג היחיד שמזוהה עם אל-קאעידה ונלחם בסוריה. הכירו את הארגון העונה לשם "המדינה האיסלאמית בעיראק ואל-שאם", שמשתלט על ערים, מגרש את המורדים המתונים ומחייב את הנשים לעטות רעלות. המלחמות הפנימיות באופוזיציה - תמונת מצב
בשבוע שעבר התקבלה עדות נוספת לדריסת הרגל של ארגוני הג'יהאד העולמי בין הכוחות הנלחמים במשטרו של בשאר אסד בסוריה, והכוונה היא לא לארגון ג'בהת א-נוסרה המוכר. האירוע המדובר התרחש בעיר אל-אעזאז שליד הגבול הטורקי, שעד כה הייתה בשליטתו של צבא סוריה החופשי, הנחשב מתון וחילוני יחסית. אלא שבמקום פרץ עימות בין ארגונים שונים באופוזיציה, ועל העיר השתלט ארגון ג'יהאד עולמי שהולך ומתבסס בסוריה, ונקרא "המדינה האיסלאמית בעיראק ואל-שאם".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- פיגוע ירי בחברון: ישראלי נפגע באורח אנוש
- קומנדו בקניון: 'רוצים להציל כמה שיותר חיים'
- פעם שלישית מרקל: ניצחון סוחף לקנצלרית
לאחר כיבוש העיר גירשו הג'יהאדיסטים את לוחמי צבא סוריה החופשי המשרתים בחטיבת "סופת הצפון", ולבסוף נחתם
שלשום הסכם הפסקת אש בין הצדדים, אך עד לרגע זה הוא לא יצא לפועל.
כך או אחרת, העימות חשף את החולשה של גדודי האופוזיציה אל מול ההתחזקות של הארגונים האיסלאמיים הקיצוניים - מגמה שמדאיגה הן את הקהילה הבינלאומית והן את המורדים המתונים. ראש הממשלה הזמני מטעם האופוזיציה הסורית, אחמד טעמה, אף הצהיר בפומבי שהוא מתחייב להיאבק בלוחמים של ארגון אל-קאעידה באזורים המשוחררים.
בעיתון "א-שרק אל-אווסט" פורסם הבוקר תרשים המקטלג את הלוחמים בשורות המורדים על פי הנטייה האיסלאמית שלהם. בעיתון טענו כי מאה אלף הלוחמים בשורות האופוזיציה החמושה מתחלקים בין אלף התארגנויות שכל אחת ממנה מאמצת אג'נדה אחרת.
על פי העיתון, בין עשרת אלפים ל-12 אלף לוחמים חברים בארגונים הקשורים לאל-קאעידה. בין 20 אלף ל-25 אלף הם חילונים ופטריוטים. 30 אלף אחרים הם איסלאמיסטים אך ללא קשר לאג'נדות חיצוניות, ובין 30 ל-40 אלף הם מוסלמים מתונים בעלי ברית של האופוזיציה הפוליטית שנתמכת על ידי המערב.
קרב פנים-ג'יהאדיסטי
אף שלכאורה יש לצבא סוריה החופשי ולארגוני הג'יהאד אויב משותף - משטר אסד - ביותר ויותר מקומות בתקופה האחרונה מתפתחת לחימה בין המורדים המתונים לבין הג'יהאדיסטים.
מי שנחשב עד לאחרונה כבולט בין סניפי הג'יהאד הוא כאמור ארגון "ג'בהת א-נוסרה", שכבר נכנס לרשימה השחורה של
לפני כמה חודשים פורסמה קלטת שמע של אל-בגדאדי, שבה הכריז על מיזוג בין שני הארגונים, אך היוזמה כשלה. פעיליהם ממשיכים לפעול בנפרד ומדי פעם אף מתגלעים ביניהם סכסוכים קשים ועריקת לוחמים מארגון לארגון.
בעקבות ההודעה של אל-בגדאדי ערקו 70 אחוזים מלוחמי ג'בהת א-נוסרה במחוז אידליב להתארגנות החשה. המהלך הוביל את מפקד ג'בהת א-נוסרה, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, לגנות את אל-בגדאדי ולהכריז שהשבועה שלו היא רק למנהיג ארגון אל-קאעידה, איימן א-זואהיירי - רמז לכך שאין לו כל מחויבות או זהות עם אל-בגדאדי. העימות חייב את א-זוואהיירי להתערב, ולחלק את אזורי הלחימה בין שני הארגונים.
לנו אין אג'נדה
אבל הקרב על היוקרה בין הארגונים ממשיך להישמר על אש קטנה. עומר בכרי פסתק, מטיף ומומחה לבנוני לארגוני ג'יהאד, טען בשיחה עם העיתון "א-שרק אל-אווסט" שהארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ואל-שאם" הוא הבכיר בין ארגוני
הג'יהאד שפועלים בסוריה. הסיבה, לדבריו, טמונה בכך ש"המדינה האיסלאמית" הניף את דגל השריעה מהיום הראשון שבו נכנס לזירת הקרב בסוריה. לטענתו, בניגוד לג'בהת א-נוסרה, "הארגון של אל-בגדאדי לא יעשה את הטעות בכריתת ברית עם צבא סוריה החופשי ואז ייפרד ממנו בהמשך".
פסתק התייחס גם לפערים בין ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ואל-שאם" לבין המורדים המתונים. לדבריו, הארגון מעוניין להיכנס לאזורים המשוחררים, להפיץ בהם את הלכות האיסלאם ולהעניק שירותים הקשורים לבריאות ומחייה, וזאת בניגוד לגדודי צבא סוריה החופשי, שרוצים לרכז את המאמץ בלחימה בלבד.
בתגובה ציטט "א-שרק אל-אווסט" בכיר בצבא סוריה החופשי, שאמר: "אנחנו נלחמים למען הפלת המשטר בעוד שהלוחמים האיסלאמיים נלחמים מתוך אג'נדה ג'יהאדיסטית שלא קשורה לערכי המהפכה נגד המשטר הרודני".
קוראים להם צבי הנינג'ה
בשטח, הנוכחות של הארגון גורמת למורת רוח באזורים המאוכלסים בגלל ההתערבות בחיי הציבור וההגבלות שמטילים הלוחמים שלו. אתר אופוזיציה סורי פרסם לאחרונה דברים של לוחם תימני בשורות ארגון "המדינה האיסלאמית בעיראק ואל-שאם" בפרברי אידליב,
שאמר: "אנחנו מיליארד לוחמים. נילחם בארצות הברית ובעולם כדי להקים את החליפות ולהילחם בחוזרים בתשובה, ובהם חלק מגדודי צבא סוריה החופשי. הריגתם היא חובה - לפני הלחימה במשטר אסד".
אחד האזורים שבהם מורגשת ההשפעה הכפויה של הארגון הוא בכפרים בהר הכורדים. שם פועל הארגון לא רק במישור הצבאי אלא גם במישור הדתי-חברתי, על רקע חוסר ההתערבות של צבא סוריה החופשי באזור.
באזור זה מונע הארגון מצעירות סוריות לצאת בפנים גלויות ולוחמיו מכריחים אותן לחזור לבתיהן כדי לעטות רעלה. הם גם מונעים מפעילי אופוזיציה לצלם, לעבור ממקום למקום ואף בודקים את מכוניותיהם במחסומים. פעילי אופוזיציה מספרים ששפתם של לוחמי הארגון, שרבים מהם זרים, אינה ברורה. בשל לבושם השחור, באזורים שונים מכנים אותם הסורים "צבי הנינג'ה".