רוחאני: הסכם על הגרעין תוך 3 חודשים
בראיון ל"וושינגטון פוסט" מצהיר נשיא איראן כי ניתן להגיע להסכם עם המערב על סוגיית הגרעין תוך זמן קצר: "עניין של חודשים ספורים, לא שנים. לוח זמנים קצר יטיב עם כולם". אמש הביע בכיר אמריקני הבנה לספקות ישראל באשר להצהרות רוחאני, אך לדבריו, "יש פוטנציאל להתקדמות, יותר מבעבר"
לאחר נאומו הפייסני באו"ם, ממשיך הנשיא חסן רוחאני להצהיר על כוונותיו להגיע להסכם על סוגיית הגרעין בהקדם האפשרי. בראיון ל"וושינגטון פוסט" שפורסם הלילה (יום ה') אמר רוחאני כי ניתן לחתום על הסכם עם המערב תוך שלושה חודשים. לדבריו, "איראן מעדיפה לוח זמנים של שלושה חודשים, אך גם אם יושג הסכם תוך שישה חודשים זה יהיה טוב".
עיתוני איראן: העולם איתנו, נתניהו מבודד
רוחאני, שנמצא בניו יורק לרגל עצרת האו"ם השנתית, חזר והדגיש בפני בעל הטור דיוויד איגנזיוס מה"וושינגטון פוסט" כי לגישתו מדובר ב"עניין של חודשים, לא שנים. לוח זמנים קצר יטיב עם כולם". רוחאני הבהיר כי המנהיג הרוחני של איראן, אייתוללה עלי חמינאי, הסמיך אותו לנהל את שיחות הגרעין ולהביא לסיומן.
לשאלת הכתב אם איראן תהיה מוכנה לשקיפות בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, ציין רוחאני כי איראן הייתה מחויבת בין השנים 2003 ו-2005 לפרוטוקול הנוסף של ההסכם אי הפצת נשק גרעיני. "העברת ה'תיק הגרעיני' על איראן למועצת הביטחון ב-2005 הייתה החלטה שגויה של המערב". לדבריו, "האתר באיספהאן היה תחת השגחה של סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) החל מיומו הראשון".
רוחאני סרב להשיב לשאלה עד לאיזו רמה הוא דורש להמשיך ולהעשיר אורניום. אך איגנזיוס הוסיף כי לפי מקור איראני ששוחח עמו, טהרן מוכנה להעשיר אורניום עד לרמה של 5% ולהגביל את מאגר החומרים המועשרים, צעד שעשוי להרגיע את החשש של ארה"ב וישראל מיכולת עתידית של איראן לדלג לעבר השגת פצצה גרעינית.
נשיא איראן אמר עוד כי לאחר שיושלם ההסכם על הגרעין, ניתן יהיה לדון עם ארצות הברית על נושאים אחרים, בהם נורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות. "ברגע שעניין הגרעין ייושב, נוכל לפנות לעניינים אחרים. אך אנחנו צריכים נקודת פתיחה". רוחאני אמר בראיון שהוא נמנע מהפגישה עם אובמה כיוון שידע שהיא תוגבל בזמן ולא רצה לבצע שגיאה בשלב מוקדם. לדבריו, היה צורך להכין מפגש כזה מראש בצורה מסודרת. רוחאני נשאל גם מה היה אומר לנשיא האמריקני ברק אובמה אם אכן היה פוגש אותו בשולי עצרת האו"ם. "היינו מדברים על הזדמנויות ותקוות", ענה.
במפגש עם עיתונאים בכירים הסביר רוחאני שלא היה טעם בפגישה עם אובמה, כיוון שלא נראה שיש לאמריקנים אסטרטגיה מוצקה לגבי הצעד הבא. "אנחנו צריכים תוכנית, לא התנגדתי לפגישה באופן עקרוני אבל אם לא נעשה את הצעד הראשון בצורה זהירה, אנחנו עלולים שלא להצליח להשיג את המטרות המשותפות".
רוחאני צפוי להופיע היום בפני מכון המחקר "המועצה לקשרי חוץ". לקראת הופעה זו, קיים השר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ שיחה מוקדמת עם ראשי המכון יחד עם השגריר באו"ם רון פרושאור כדי להציג בפניהם את מה שישראל הרשמית מכנה כ"תרגיל הטעיה והולכת שולל" של הנשיא האיראני.
אמש הביע גורם רשמי אמריקני בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס הבנה לפקפוק של ישראל בהצהרותיו הפייסניות של רוחאני, על רצונה לכאורה של ארצו בדיאלוג עם המערב והגעה להסכם על הגרעין בהקדם האפשרי. עם זאת, הוא הדגיש שקריטי לבדוק את דברי רוחאני ולתת הזדמנות למסלול הדיפלומטי.
"הם סקפטיים בנוגע לכוונות איראן, וזה מובן לגמרי בהתחשב בהיסטוריה שלהם עם איראן", אמר אותו גורם על עמיתיו הישראלים, "אבל אנחנו כן רואים פוטנציאל להתקדמות, בוודאי יותר משראינו בשנים האחרונות". הוא הדגיש כי וושינגטון ממשיכה כל העת לערוך תיאום עם ישראל ועם בנות בריתה במפרץ.
מוקדם יותר אתמול פיזר גם שר החוץ החדש של איראן, מוחמד ג'וואד זריף, רוחות של אופטימיות. הוא אמר כי הוא מקווה שפגישתו מחר עם נציגי המעצמות, שבה ימצא עצמו באופן נדיר סביב שולחן אחד גם עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, תניע את התהליך שיוביל להסכם גרעין בהקדם האפשרי. "לרפובליקה האיסלאמית של איראן יש נכונות ורצון פוליטי למשא ומתן רציני", אמר זריף, "ואנחנו מלאי תקווה שגם לצד השני יש הרצון הזה".
בכינוס השנתי של עצרת האו"ם שנפתח שלשום הביע אובמה
את נכונותו לבדוק את המסרים הפייסניים מטהרן, והודיע כי אף שעל טהרן לגבות את המילים היפות גם במעשים שיוכיחו את רצינותה, הוא שולח את מזכיר המדינה קרי לעבוד עם איראן והמעצמות בניסיון להגיע להסכם.
אחריו עלה לנאום באו"ם רוחאני, ונשא נאום שנועד לשדר למערב שאיראן פתוחה לדיאלוג ופשרה. "בשנים האחרונות קול דומיננטי הצהיר כי האופציה הצבאית על השולחן. על רקע הטענה הלא יעילה הזו, תנו לי להיות ברור - השלום בהישג יד", אמר רוחאני. ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, אמר מצדו כי על העולם להיזהר שלא ליפול למלכודת האיראנית: "איראן חושבת שמילים מרגיעות ופעולות סמליות יאפשרו לה להמשיך בנתיב לפצצה", אמר נתניהו. "ישראל תקבל בברכה פתרון דיפלומטי, אך לא נולך שולל בידי צעדים חלקיים".