אחרי כ-500 שנה: בריטניה מפריטה את רשות הדואר
בהערכת השווי שבוצעה לפני ההנפקה הציבורית באוקטובר של רשות הדואר, נקבע ששווייה עומד על 5.3 מיליארד דולר. זו ההפרטה הגדולה ביותר של רשות ממשלתית בבריטניה מאז ההפרטה השנויה במחלוקת של רשות הרכבות בשנות ה-90
רשות הדואר הבריטי שנוסדה לפני קרוב ל-498 שנה (Royal Mail Group), עומדת בפני הנפקה ראשונה לציבור. הערכת השווי שבוצעה לקראת ההנפקה נקבע ששווייה של הרשות הוא 3.3 מיליארד ליש"ט (5.3 מיליארד דולר). החלטת ממשלה מ-2011 מאפשרת לה להפריט 90% מהדואר המלכותי, לא כולל שירות דלפקי הדואר (Post Office Ltd) שימשיכו להיות תחת בעלות הכתר הבריטי, או תחת מבנה בעלות משותף.
מחיר הפתיחה של מניות הרשות, שיחלו להיסחר ב-11 באוקטובר, צפוי להיקבע על 330-260 פני למניה, כך לפי הצהרה רשמית של ממשלת בריטניה. לפי ההצהרה, מספר המניות שיוצעו לציבור צפוי לנוע בין 410 מיליון מניות ל-522 מיליון מניות, או 40.1%-52.2% מהונה של הרשות. 10% מהמניות ינתנו ל-150 אלף עובדי החברה.
רשות הדואר היא אחת המעסיקות הגדולות במדינה ולאחרונה החלה להסיט את פעילותה מטיפול במכתבים שנפח העסקים בהם ירד, לדיוור חבילות. זאת על רקע תחרות גוברת מצד חברות הדיוור TNT Express ההולנדית ו- DHL Express של דויטשה פוסט הגרמנייה. גם חברות הדואר האוסטרית והבלגית מתחרות בה.
הנפקתה של רשות הדואר תהיה ההפרטה הגדולה ביותר של רשות ממשלתית בבריטניה מאז שראש הממשלה לשעבר ג'ון מייג'ור הפריט את רשות הרכבות (British Rail) בשנות ה-90'.
כמו ההפרטה ההיא של רשות הרכבות, גם ההפרטה של רשות הדואר שנויה במחלוקת. המכירה היא הפעם הרביעית שבריטניה מנסה להעביר את רשות הדואר לבעלות פרטית, מוסד שנוסד ב-1516, אז העבירו דברי דואר באמצעות סוסים שיצאו מחצרו של המלך הנרי ה-VIII.
שלושת הנסיונות הקודמים נערכו במהלך 19 השנים האחרונות ונכשלו בשל התנגדות לכך בתוך הרוב השולט שחשש מתגובה קשה מציבור הבוחרים בשל חבלה בשירות הוותיק, שתיבות הדואר האדומות שלו ידועות ברחבי העולם. בנוסף, לא ברור מה משמעות הדבר מבחינת חברות באיגוד הדואר הבינלאומי ועמידה בתנאיו ובאמנות הדואר.
"עתיד אחזקותיה של ממשלת בריטניה ברשות יקבע במועד מאוחר יותר", אמר לבלומברג השר לענייני עסקים וליוזמות עסקיות, מייקל פאלון. "רשות הדואר הוא לא עסק שמקומו הטבעי בסקטור הציבורי. עתידו מונח בסקטור הפרטי", הוסיף.
ממשלת בריטניה לא תוכל למנוע השתלטות מצד גורמים זרים על רשות הדואר מרגע שתחל להיסחר בבורסה, אמר פאלון והוסיף כי לחברה כעת תהיה גישה להון שיכול לשמש להרחבת עסקיה בעולם ולחדירה למדינות אחרות הפותחות את שערי שוק הדואר שלהם.