לראשונה מ-79': נשיאי איראן וארה"ב שוחחו
בשיחה טלפונית שארכה 15 דקות, רשמו הנשיאים ברק אובמה וחסן רוחאני תקדים של 34 שנה. ביוזמת הנשיא האיראני, דנו השניים במגעים בנושא הגרעין ובסיכוי להתקרבות בין המדינות. "יש בסיס לפתרון", הודיע אובמה, ורוחאני צייץ על כך בטוויטר. בכיר אמריקני: ישראל עודכנה מראש
היסטוריה על הקו: בשיחת טלפון אחת שברו הנשיאים ברק אובמה וחסן רוחאני שתיקה שנמשכה 34 שנים. השניים הפכו אתמול (ו') לשני המנהיגים הראשונים בארצם שמשוחחים ביניהם ישירות מאז המהפכה האיראנית ב-1979. אובמה, שהודיע על השיחה זמן קצר לאחר שרוחאני סיים את ביקורו הראשון בארצות הברית, בישר: "יש בסיס לפתרון".
עוד ידיעות בנושא איראן:
בפתח הודעה לעיתונאים שערך בנושא הכלכלה האמריקנית, סיפר אובמה לכתבים על פרטי השיחה: "דנו במאמץ להשגת הסכם. אמרתי לו שהצלחה אינה מובטחת, אבל אנחנו יכולים להשיג הסכם כולל". לדבריו, "התקדמות במו"מ עם איראן תיעשה בתיאום ידידותיה של ארה"ב באזור, ובכלל זה ישראל". הוא הוסיף כי שניהם הנחו את אנשיהם לעבוד מהר כדי להגיע להסכם. ברומזו למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, הוסיף אובמה כי פתרון הנושא "גם יעזור לנו לפנות לנושאים מדאיגים אחרים, שיוכלו להביא יותר שלום ויציבות למזרח התיכון".
"לשני הצדדים יש דאגות משמעותיות שיש להתגבר עליהן", ציין אובמה בדבריו, והדגיש כי המבחן האמיתי יהיה נקיטת "צעדים משמעותיים, שקופים וכאלו שניתנים לאימות". לדבריו, פעולות שכאלו יוכלו גם להביא להקלת הסנקציות הבינלאומיות המקיפות שהוטלו על איראן.
רוחאני, מצדו, אישר בהודעת טוויטר כי הוא שוחח אתמול עם אובמה ואמר כי הם שבו והדגישו את מחויבותם לפתרון סוגיית הגרעין. בציוץ נכתב שהם "הדגישו את הרצון המדיני לפתור במהירות את המשבר ולסלול את הדרך לפתרון סוגיות אחרות ולשתף פעולה בסוגיות אזוריות". כמו כן, גילה רוחאני כי איחל לנשיא האמריקני "שיהיה לך יום טוב" וזה השיב לו "תודה רבה" ובירך אותו לשלום בפרסית. גם סוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א אישרה את דבר השיחה וציינה כי זו התקיימה כשרוחאני היה ברכב, בדרכו לנמל התעופה קנדי בניו יורק.
בכיר בממשל האמריקני מסר כי שיחת הטלפון נערכה ביוזמת הנשיא רוחאני, שביקש לדבר עם אובמה לפני שהוא עוזב את ארה"ב, והיא נמשכה 15 דקות. לדבריו, ישראל וחברי קונגרס עודכנו מראש על השיחה. הבכיר גילה פרטים על תוכן השיחה: בתחילתה בירך אובמה את רוחאני על בחירתו לנשיא איראן ועל דבריו במהלך ביקורו בניו יורק. הוא חזר ואמר כי יש הזדמנות לפתור את נושא הגרעין, אבל יש צורך לבנות אמון.
עם זאת, כעבור זמן קצר אמר גורם המקורב לנשיא איראן בעילום שם כי שיחת הטלפון עם הנשיא האמריקני אובמה "כלל לא הייתה צפויה", ולטענתו ארצות הברית היא שפנתה לאיראנים בעניין בעקבות הפגישה החיובית, כהגדרתו, בין שר החוץ האיראני זריף למזכיר המדינה האמריקני קרי.
אובמה הוסיף בדבריו לרוחאני שפריצת דרך בנושא הגרעין תפתח את הדלת ליחסים בין שתי המדינות, וקרא גם לשחרורם של שני עצורים אמריקנים שמוחזקים באיראן. לדברי הבכיר, הנשיא האמריקני גם העלה בשיחה את הצורך בשינוי גישתם של האיראנים לרשתות החברתיות ולאינטרנט בכלל. הבכיר הוסיף כי ההתפתחות החיובית שנרשמה בפגישה שלשום בין מזכיר המדינה ג'ון קרי למקבילו האיראני מוחמד ג'וואד זריף, "תרמה לאווירה לקראת שיחת אובמה ורוחאני היום".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמור לבקר בבית הלבן בשבוע הבא, והבכיר האמריקני ציין כי "הנשיא וראש הממשלה נתניהו יתמקדו בנושא איראן והקווים האדומים. נמשיך לשמור את ממשלת ישראל מעודכנת בפרטי המאמץ הדיפלומטי". הוא הדגיש כי לממשלת ישראל יש זכות מלאה "להיות ספקנית נוכח ההתבטאויות האיראניות בעבר והאיומים על קיומה של ישראל, זה מובן".
"גם אנחנו הבענו ספקנות והדגשנו שהמילים צריכות להיות מגובות במעשים", הוא המשיך, "כדי שתהיה הקלה בסנקציות נצטרך לראות מעשים. הגענו להיכן שאנחנו היום רק בגלל הלחץ ומשטר הסנקציות". הבכיר ציין כי בארה"ב שואפים להתקדם במהירות במגעים עם איראן. "אנחנו לא רוצים לקבוע לו"ז כי יש קשיים וחילוקי דעות ניכרים, אולם השורה האחרונה היא שאסור לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני", אמר.
רוחאני בירך על "הנימה החדשה" של אובמה
במסיבת עיתונאים שקיים הלילה בניו יורק שעה לפני שהמריא לאיראן, הצהיר רוחאני כי שמח
לשמוע את אובמה נוקט "נימה חדשה" בנאומו בעצרת האו"ם. "שמעתי את הנשיא אובמה והוא נשמע שונה מבעבר", אמר. עוד הוא הבהיר כי ממשלתו זוכה לתמיכה מלאה בניסיונה להגיע להסכם בעניין הגרעין. "אני חושב שכל תוצאה שהממשלה הזו תגיע אליה, תזכה לתמיכת כוחות אחרים באיראן", הוא הבהיר, "בעניין הגרעין, הממשלה חופשייה להפעיל את שיקול דעתה".
רוחאני הוסיף כי "האמריקנים רצו פגישה ביני לבין הנשיא אובמה ובעיקרון גם לנו לא הייתה בעיה, אבל בשלב התכנון הגענו למסקנה שאין מספיק זמן". הנשיא האיראני הדגיש כי "מה שחשוב לנו זה התוצאה של פגישה כזו. אחרי 35 שנים של מתח ובעיות במערכת היחסים, פגישה ראשונה של נשיאים מסובכת. שני הצדדים רצו פגישה מוצלחת. אני חושב שהאווירה שנוצרה שונה מבעבר".
רוחאני ציין מוקדם יותר כי איראן תציג את תוכניתה בנושא הגרעין בשיחות עם שש המעצמות בחודש הבא, אולם הוא התחמק מתשובה ישירה לשאלת רשת CBS אם איראן מוכנה לפתוח את מתקניה לפיקוח בינלאומי.
היחסים בין איראן לבין ארה"ב ידעו עליות ומורדות מאז המהפכה האיסלאמית ומשבר בני
הערובה בשגרירות האמריקנית בטהרן ב-1979. בימי המלחמה הקרה העבירה ארה"ב מאות מיליוני דולרים למשטר השאה באיראן ובשנת 1957 סייעו האמריקנים בהקמת סוכנות המודיעין האיראנית שנודעה בדיכוי אכזרי של אזרחים. עם זאת, בין שתי המדינות נוצר נתק ב-1979, כשהאייתוללה רוחאללה חומייני שב מגלות, תפס את השלטון והכריז כי ארה"ב היא "השטן הגדול".
באוקטובר אותה שנה הסכים קרטר בחוסר רצון להכניס את השאה המודח לארה"ב כדי לקבל טיפולים בגידול הסרטני שהתפשט בגופו. האיראנים זעמו וב-4 בנובמבר פרצו המוני אזרחים לשגרירות ארה"ב בטהרן והחזיקו בבני ערובה אמריקנים במשך 444 ימים. מבצע החילוץ האמריקני הסתיים בכישלון חרוץ והממשל בוושינגטון הקפיא נכסים איראניים בשווי מיליארדי דולרים ושם סוף ליחסים הדיפלומטיים עם איראן.
Read this article in English