אולמרט: "מעולם לא קיבלתי אגורה מדכנר"
ראש הממשלה לשעבר הדף את טענת הפרקליטות שלפיה קיבל שוחד עבור קידום פרויקט הולילנד בבירה בזמן שכיהן כראש העיר וכשר התמ"ת. לדבריו, "מאוד רצינו לפתח את ירושלים, מהרגע הראשון חשבתי שהפרויקט בעל חשיבות". על יחסיו עם עד המדינה דכנר: "דלתי הייתה פתוחה בפניו". על אחיו יוסי: הוא תמיד חשב שניסיתי לבלום אותו ואני חוסם את דרכו. על הפרקליטות: הם יכולים להגיד שאני מושחת וחסר ערכים אבל להגיד שאני מטומטם?
"מהרגע הראשון חשבתי שהפרויקט בעל חשיבות", כך אמר הבוקר (יום א') ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בעדותו בפרשת הולילנד, שבה הוא מואשם בלקיחת שוחד בעת שכיהן כראש העיר ירושלים וכשר התמ"ת. במהלך הדיון בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בפרשת השחיתות לכאורה בבניית פרויקט היוקרה בירושלים ציין אולמרט כי "מאוד רצינו לפתח את ירושלים, הפרויקט הוצג לי גם על ידי בני המשפחה והוא הוצג לי באופן ממש מרגש. אמרתי מה שאני אומר תמיד ליזמים, 'אתם תבנו אנחנו נשתדל לעזור'".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
מרגל של משמרות המהפכה נעצר בנתב"ג
אולמרט אמר עוד בעדותו כי "אהבתי את העובדה שבשנת 1994, שש שנים לפני המילניום, ייבנו בתי מלון חדשים בירושלים. חשבתי שהפרויקט הזה שהיה בלתי מנוצל ברובו הגדול היה בהחלט אזור ראוי לבנייה ופיתוח והייתי שותף עם כל הגורמים האחרים שחשבו שזה פרויקט ראוי לבנייה וראוי לפתח אותו במקום הזה. הפרויקט והייעוד של כל המכלול היה נראה לי דבר נכון בעיתו ותמכתי בו".
על יחסיו עם עד המדינה בפרשה שמואל דכנר, שהלך לעולמו, אמר אולמרט כי "הוא הוצג לי כמי שמונה להיות הפרויקטור. מערכת היחסים איתו הייתה כמו עם יזמים אחרים. הוא היה עקשן מאוד לגבי הדברים שרצה והיה משמעותי, דלתי הייתה פתוחה בפניו. כל פעם שהיה נדמה לי שהייתה צריכה להיות התערבות, פעלתי כמו שאמרתי בהתחלה, אל תהססו לפנות אלינו. מעולם לא קיבלתי אגורה ממר דכנר. הכול סיפורים שמטרתם להוביל מטרה אחת, להוביל את המדינה לתת לו מיליונים".
אולמרט הוסיף עוד בנוגע ליחסיו עם דכנר כי "יש יזמים שאתה נקשר איתם באופן אישי יותר, יש פחות, אם יש יזם שהוא אוהד בית"ר ירושלים בכדורגל אז יש איזושהי שיחה קצת אחרת, עם דכנר זה לא היה. היו יחסים קורקטיים ענייניים. דכנר כפי שאנחנו מכירים אותו היום וממה ששמענו מעצמו על עצמו זה לא אותו דכנר שהגיע אז כיזם של פרויקט שמייצג משפחה מאוד מרשימה ומאוד מכובדת בעיר ירושלים. מה שאני יכול לומר היום לא יכולתי לומר עליו אז".
אולמרט התבקש להגיב במהלך עדותו לכך לטענה שלפיה הוא ניסה להתרחק מדכנר במהלך החקירה במשטרה. "החקירה הייתה אחרי שידעתי מה דכנר עולל", סיפר ראש הממשלה לשעבר. "זו הייתה אחת התקופות הקשות בחיי ועברתי תקופות לא קלות. אני זוכר את ההתקפות בעיתונים כשהסתבר שהכול היה זיוף. בלבי היה לא מעט כעס על דכנר וזה השתקף בדברים יותר חריפים שאמרתי".
אולמרט ציין בנוגע לעד המדינה כי "האמת היא שהוא לא היה חבר שלי ולא קרוב שלי. הוא היה יזם שעבד בירושלים ודלתי הייתה פתוחה בפניו, כשהוא ביקש להיפגש נפגשתי ונהגתי כמו שנהגתי עם יזמים אחרים".
סנגורו של אולמרט, עו"ד רועי בלכר, הציג לאולמרט תמונה שבה הוא מצולם עם דכנר ולפיה, לטענתו, מבססת התביעה את יחסי השוחד בין השניים. על כך השיב אולמרט: "אם היית מביא תמונות מכל הטקסים שהשתתפתי בהם בתקופות שונות, היית מוצא אותי עם יד על הכתף עם מאות אנשים. תמיד תופסים אותך ומבקשים להצטלם איתך".
בהמשך התייחס אולמרט למערכת היחסים של דכנר וראש לשכתו לשעבר שולה זקן. "דכנר היה מגיע ומסתובב כמו יזמים אחרים והיה לו עניין מיוחד ליצור יחסים קרובים עם האנשים המקורבים אליי. ראיתי שנוצר קשר ידידותי. מי שבא ללשכה משתתף לא פעם בישיבות, מתקשר לברר, מעוניין ליצור את הקשר הזה. נוצר קשר אישי בינו לבין ממלא התפקיד וכל עוד זה בגבולות שציינתי קודם אני לא רואה סיבה שאני צריך להתערב".
על השאלה "האם ביקשת מדכנר 350 אלף שקל עבור שולה זקן לכיסוי חובותיה בגין קניית דירה, השיב אולמרט: "לא היה דבר כזה מעולם". אולמרט גם הכחיש שזקן לקחה מדכנר עבורו ועבורה 10 אלף דולר. על עדותו של דכנר שלפיה רמז שייתן לאולמרט עזרה כספית, השיב ראש הממשלה לשעבר: "לא היה ולא נברא, שקר וכזב".
עו"ד בלכר ביקש מאולמרט להתייחס לדו"ח המסכם של התרומות בפריימריז של הליכוד ב-2002, שבו צוין כי דכנר תרם לו 8,898 שקל. על כך השיב אולמרט: "אני לא זכרתי את זה, כשנשאלתי במשטרה לא זכרתי את זה. אבל אני רואה שהוא תרם לפי הכללים, והתרומה תועדה כדין".
בלכר ציין: "דכנר לא הציג שום תיעוד לתרומה שלו אבל הוא מתאר במזכר שלו כיצד אסף מ-12 מכרים וקרובי משפחה שקים עבור התרומה ולעומתם הוא נתן להם שק נגדי שלו. בכרטסת התרומות של משרד מבקר המדינה רואים שאף אחד מהאנשים לא תרם ב-98', בשנת 2000 שנים תרמו ביחד 10 אלף שקל ודכנר תרם ב-2001 סכום של 5,000 שקל".
על כך השיב אולמרט: "המסמך שהוא ערך לעצמו מזויף. אני הייתי בעדותו כאן כשהוא סיפר בהתרגשות איך הגברת זקן אומרת לו ש'אני חייבת הערב לקבל את התרומות' ואיך הוא הלך מאחד לשני ואסף מהם את הכסף ונתן לה. המזכר שלו לכאורה מוכיח את ואז אנחנו בודקים ומגלים שאף אחד מהם לא תרם. הוא ישב בבית המשפט וסיפר סיפור על 12 שקים. אף אחד לא ניתן. אני בכלל לא מכיר את השמות האלה. זה מסמך מזויף שהוגש על ידו לבית המשפט ושהפרקליטות לא טרחה לבדוק אותו. היו לי ציפיות כאזרח במדינה שההתנהלות תהיה יותר הגונה".
עו"ד בלכר ביקש מאולמרט להתייחס לכך שלטעמו "התביעה ודאי תטען כי ההליך בוועדה המקומית היה מהיר באופן בלתי סביר וזו ראיה ליחסי השוחד בינך לבין דכנר". אולמרט השיב: "הוא היה אטי ביחס למה שצריך להיות, זו אחת הבעיות הקשות. מצוקת הדיור מעוגנת בראש ובראשונה בתהליכים הבלי נפסקים של אישורי תוכניות. אני לחצתי על כל תוכנית שתסתיים כמה שיותר מהר. אני מראש אמרתי שאני תומך בפרויקט".
אולמרט דיבר בדיון גם על יחסיו עם אחיו יוסי, ואמר: "אני הילד השלישי במשפחה והוא היה הרביעי ולכן הקרבה הייתה יותר גדולה וגם המודעות הייתה יותר גדולה". לדבריו, "יוסי יכול היה להתקדם באופן מטאורי בתחום האקדמי. העיקר (אצלו) זה 'מגיע לי' ו'מה אני יכול לקבל'. שמרתי על ריחוק באופן שלא אצטרך לשאת באחריות לתוצאות שחששתי שיוסי מוביל את עצמו אליהן... אצלו זה תמיד הפך לריב כאילו ניסיתי לבלום אותו ואני חוסם את דרכו. זו הייתה צורת ההתייחסות שלו".
מאוחר יותר, תקף אולמרט את הפרקליטות ואמר כי "הם יכולים להגיד שאני מושחת וחסר ערכים אבל להגיד שאני מטומטם שכאח שלי שאני כועס עליו וגרם לאשתו ומשפחתו נזק נורא, שאני אלך לקחת שוחד כדי להציל אותו? חסרי הבושה האלה? ממה? ממה שאומר אדם אחד? שהכין תביעת סחיטה שכולה שקרים וזיופים שהוא יצר אותם. אז הם אומרים לי שאני מושחת, שאני מטומטם כזה שכדי לעזור לאח שלי שאתם יודעים גם ממני ומאחים אחרים שאני כועס עליו ומריר עליו שאני אקח שוחד שיצא מהצרות שאני הזהרתי אותו לא להיכנס אליהם?".
הכרעת הדין: ב-2014
המשפט נמצא בעיצומה של פרשת ההגנה. עד כה העידו קרוב ל-100 עדי תביעה ושישה נאשמים. עד המדינה דכנר שהלך לעולמו באמצע עדותו, לא הספיק להיחקר נגדית על ידי כלל הסנגורים, בהם אלה של אולמרט וראש לשכתו לשעבר זקן, שנאשמת אף היא בפרשה. עובדה זו מקשה על הפרקליטות ומותירה בספק את השאלה אם ניתן להכריע לגבי אשמתם גם ללא החקירה הנגדית של איש המפתח. הכרעת דין בתיק הסבוך שבו עוד שורת נאשמים צפויה להינתן במחצית הראשונה של 2014.
פרשת הולילנד נחשפה ב-2010 בעקבות פעילות היחידה הארצית לחקירות הונאה, שהגדירה אותה כאחת מהחמורות בתולדות המדינה. החקירה - שבמסגרתה נעצרו אנשי עסקים ובעלי תפקידים ציבוריים - עסקה בהתנהלות הגורמים שהביאו במהלך כעשור לפיתוח פרויקטים שונים לדיור שהעיקרי
בהם הוא בניין הולילנד בדרום מערב ירושלים. על פי החשד הועברו לכאורה תשלומי שוחד בסכומים של מיליוני שקלים לבכירים ובעלי תפקידים, ובהם לאולמרט, בתקופת כהונתו כראש העיר ירושלים. כמעט שנתיים לאחר מכן הוגש כתב אישום נגד אולמרט בגין לקיחת שוחד.
אולמרט ממתין גם להכרעה בבית המשפט העליון בערעור המדינה על זיכויו מהאישומים נגדו בפרשות "ראשונטורס" ו"מעטפות הכסף" של טלנסקי. בתחילת יולי דן העליון בערעור המדינה על הכרעת הדין. הערעור נדון באופן חריג בהרכב מורחב של חמישה שופטי בית משפט עליון בראשות הנשיא אשר גרוניס.