9 חודשי מאסר לאחות שהתעללה באוטיסטים
תשע שנים לאחר שנחשפה פרשת ההתעללות בבית החולים הפסיכיאטרי "איתנים" בבירה, נגזרו עונשם של שלושה מעורבים במעשים. על מנהל בית החולים לשעבר נגזרו 400 שעות לתועלת הציבור. השופט: "מי יכול היה להעלות על הדעת כי צוות המטפלים יזניחו או יתעמרו בחסרי אונים?"
ההתעללות הקשה בחוסים הובילה לעונש מאסר: בית המשפט המחוזי בירושלים גזר הבוקר (יום ב') תשעה חודשי מאסר על אחות אחראית לשעבר בבית החולים הפסיכיאטרי "איתנים" בעיר, שהורשעה בשמונה מקרי התעללות בחסרי ישע ומקרה אחד של הזנחת מושגחים. עונשה של האחות, דנה בן מאיר, ניתן במסגרת פרשת ההתעללות במחלקה לאוטיסטים שנחשפה לפני כתשע שנים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
המשטרה: חשיפת המרגל - לבקשת דרג גבוה
מיכל כהן תמונה למנכ"לית משרד החינוך
בנוסף גזר בית המשפט גם 400 שעות לתועלת הציבור על מנהל בית החולים לשעבר, ד"ר יעקב מרגולין, שהורשע בשני מקרים של הזנחת מושגחים, וכן שישה חודשי מאסר שיומרו לעבודות שירות על מנהל "מחלקת ההמשך" לשעבר במוסד, ד"ר דניאל מאיר, שהורשע בשבעה מקרים של התעללות בחסרי ישע ובמקרה אחד של הזנחת מושגחים.
השופט צבי סגל ציין בגזר הדין כי "אף לא אחד יכל לשער את המתרחש בכותלי המחלקה המדוברת. ניתן לראות בגזר הדין גם מבט של חברה שבשוליה הוזנחו חלשיה, שעה שנחשפנו לתופעות ומקרים שאיש לא יכל לשער שקיימים כדוגמתם בזמננו, אנשים ונשים, בני אדם כמונו החיים במעין פלנטה אחרת. חוסים אלה נטולי יכולת להגיב או לזעוק את זעקתם".
סגל ציין עוד כי "מי יכול היה לשער או להעלות על הדעת כי צוות המטפלים יזניחו או יתעמרו בחסרי אונים תחת מרותם. שלושת הנאשמים הם משמנה וסולתה של הארץ הזו. דרכי פעולות קשות, נוקשות ואכזריות אינן יכולות להינקט מתוך כוונה חיובית ואף לא מתפישת עולם שהמטרה מקדשת את האמצעים. אין ספק כי המעשים מהווים מסכת קשה של התנהגויות שאוזן בן אנוש תתקשה לשומעה".
על האחות האחראית בן מאיר וד"ר בן מאיר נגזרו גם 23 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 15 אלף שקל ועל המנהל ד"ר מרגולין נגזרו גם תשעה חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 10 אלף שקל.
בגזר הדין צוין כי האחות האחראית בן מאיר נתנה את ההוראה לביצוע ההתעללות בפועל. היא הורתה לכל אנשי הצוות לבצע את הוראותיה ואלו שהמרו את פיה, נענשו. בחלוף פרק זמן, החלו להבין סטודנטים שחשפו את ההתעללות, כל אחד בזמנו, שהמשטר הנוקשה המונהג במחלקה ודרכי הטיפול הקשוחות, כרוכות בהפעלת אלימות פיזית ונפשית קשה ולמעשה מהוות התעללות בחוסים.
הסטודנטים ניסו לדבר עם האחות, להעיר את תשומת לבה, לבקש לשנות את הדברים אך ללא הועיל. האחות לא רק שלא רצתה לשנות את הדברים, אלא גם הענישה את המתנגדים, העבירה אותם מתפקידם ודאגה שיפוטרו.
בנוגע לאחות בן מאיר ציין השופט סגל כי היא הייתה "ללא ספק הרוח החיה מאחורי מעשי ההתעללות. מזגה הקשה, הקשוח, הבלתי מתפשר יוצא מהדמות הדומיננטית בשטח". עם זאת, השופט סגל הדגיש כי שלושת המורשעים פעלו מתוך דבקות בשיטה טיפולית שגויה ולא פעלו לשם ההתעללות עצמה.
התובעת, עו"ד רים בראנסי מפרקליטות מחוז ירושלים, אמרה כי "מבית המשפט יצאה היום אמירה חשובה לפיה החברה חייבת להגן על חסרי ישע החיים בתוכה. שיידע כל מנהל מוסד לחוסי ישע שהוא צפוי לעמוד לדין אם יבוצעו בו מעשים מעין אלו".
הפרשה נחשפה כאמור לפני כתשע שנים ועסקה במעשים שבוצעו במוסד בשנים 2004-2001. כתב האישום הוגש לראשונה ב-2006 על ידי פרקליטות מחוז ירושלים. הסנגורים טענו בתגובה להרשעה שהבכירים לא היו מודעים למעשי ההתעללות של הצוותים במחלקות.
קשירות ידיים וגזירות בגדים
במסגרת התיק הועמדו לדין תשעה נאשמים: ארבעה מנהלים וחמישה עובדים. שלושה נאשמים נוספים הורשעו בהתעללות בחוסים כבר לפני שלוש שנים, ובדצמבר האחרון זוכו שני עובדים זוטרים מההאשמות נגדם.לפי כתב האישום שהוגש נגד המורשעים, ההתעללות הקשה בוצעה כלפי החולים שהיו תלויים לגמרי בחסדי העובדים. בין השאר נחשף שעובדים בבית החולים קשרו ידיים של חוסה בזמן ארוחה, גזרו בגדים של חוסה אחר, אילצו את אחד המאושפזים לאכול מתחת לשולחן ואחד אחר הולבש בבגדי אישה. מעשי ההתעללות נחשפו כאמור בזכות סטודנטים לרפואה שהגיעו להתמחות במקום והזדעזעו ממה שראו עיניהם.