ילדי עולים: רבע עניים, שליש מוכרים לרווחה
שיפור קל בלבד בנתוני העוני של ילדי עולים בהשוואה לשנים קודמות. אמנם יותר ויותר מוציאים בגרויות ומתרחקים מעבריינות, אבל רבים עדיין נושרים מבתי הספר ומעורבים בעבריינות. המועצה לשלום הילד: "יש השקעה מתמשכת, אבל עדיין דרושים מאמצים"
יותר מרבע מילדי העולים החדשים בישראל חיו ב-2011 מתחת לקו העוני - כך פורסם היום (ב') בעלון שנתי בהוצאת המועצה לשלום הילד והמשרד לקליטת עלייה. הנתון המדויק הוא 26.1 אחוז, ומדובר בירידה לעומת שנים קודמות שבהן נבדק הנושא (28.8 אחוז ב-2010). על פי הנתונים, שיעור הכללי של ילדים יהודים עניים בישראל עמד ב-2011 על 24.2 אחוז, ושיעור העוני בקרב כלל ילדי המדינה עמד על 35.6 אחוז.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- תינוק קיבל בטעות חלב אם של נשאית HIV
- "אללה הוא אכבר" על אנדרטת הצנחנים בי-ם
- קיימו יחסים על פסי הרכבת - ונדרסו
לדברי מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, הנתונים החיוביים מלמדים על "ההשקעה המתמשכת של המדינה בקליטתם וקידום הסתגלותם של ילדים עולים". עם זאת, ד"ר קדמן הדגיש ש"עדיין יש נתונים מדאיגים רבים המציגים תמונת מצב לא פשוטה של ילדים אלה. על רשויות המדינה להמשיך במאמצים".
ב-2011 חיו בישראל 236,335 ילדי עולים, והם היוו כ-9.2% מכלל אוכלוסיית הילדים בישראל. הנתונים מצביעים על מגמת ירידה בחלקם של ילדי עולים בין כלל אוכלוסיית הילדים בישראל (בשנת 2000 הם היוו 11.5% מכלל הילדים בישראל).
הנתונים מתייחסים לשתי קבוצות: הראשונה כוללת ילדים שנולדו בחו"ל ועלו ארצה (ונקראת "ילדים עולים"), והשנייה כוללת ילדים שנולדו בארץ להורים שעלו ארצה לאחר 1990 ("ילדי עולים"). קבוצת ילדי העולים רשמה בשנים האחרונות עלייה בשיעור הזכאים לבגרות, אבל מנגד, השנתון מצביע גם על מגמות מדאיגות: ילדים עולים וילדי עולים עניים יותר מילידי הארץ, מעורבים יותר בעבריינות, נושרים יותר מבתי הספר, מגיעים יותר לחינוך מיוחד ומוכרים בשיעור גבוה יותר לשירותי הרווחה.
כשליש ממספר הילדים העולים וילדי עולים - 80,949 ילדים - היו מוכרים למחלקות לשירותים חברתיים ב-2011. הנתון הזה הכפיל את עצמו מאז שנת 2000, אז עמד על 9.4 אחוז בלבד. ילדי עולים מהווים כמעט שליש מכלל החניכים בפנימיות לילדים בסיכון. בנתון זה בולט שיעורם של ילידי אתיופיה: כמחצית מהילדים בין הגילאים 11-0 היו מוכרים לשירותי הרווחה, ו-84.2 בין הגילאים 17-12.
הפערים נשמרים גם בתחום החינוך. בעוד ש- 63.5% מכלל התלמידים הוותיקים היו זכאים לבגרות בשנת הלימודים תשע"א, בקרב התלמידים העולים שיעור זה הגיע רק ל-53.7%.
בתחום עבריינות בני נוער נרשמה בשנים האחרונות ירידה משמעותית בשיעורי הפשיעה של נוער עולה (ילידי חו"ל): מ-2,881 (20.9% מכלל הקטינים בין הגילאים 17-12) בשנת 2004 ל-1,195 בשנת 2011 (9.6% מכלל הקטינים החשודים). למרות זאת, חלקם של קטינים עולים עוברי חוק בין כלל הקטינים עוברי החוק ממשיך להיות גבוה מחלקם בכלל אוכלוסיית הקטינים.
נתון מדאיג מתייחס לפערים בין שיעורי ההרשעה של קטינים עולים עוברי חוק יוצאי אתיופיה לבין עולים מארצות אחרות. במקרה של יוצאי אתיופיה שיעורי ההרשעה הם הגבוהים ביותר (74.3%), בהשוואה לכלל הקטינים העולים (63.0%), ובהשוואה לקטינים יהודים (64.7%).
Read this article in English
פרויקט לימודי עולים באוניברסיטת בר אילן. עלייה בשיעור הזכאים לבגרות
באדיבות דוברות בר אילן
מומלצים